Cookies- og Brukervilkår


Flotte mosaikkfliser

Badekaret er bygd opp av våtromsplater, og skal her kles med mosaikkfliser.


Badekaret er bygd opp av våtromsplater, og skal her kles med mosaikkfliser. Mosaikken ligger på nett, som fås i forskjellige størrelser. Her har vi valgt et nett med 12 ganger 12 mosaikkfliser. På kanten må det først monteres en list, som vil gi en pen overgang mellom den vannrette og loddrette mosaikken.

Fagmannen måler ut til listen. Merk deg at han tar hensyn til mosaikkens tykkelse, og skjærer listen i 45 graders vinkel med en vinkelsliper. Du kan også bruke en baufil.Kantlisten, som er av lettmetall, må limes på med samme flislim som benyttes til mosaikksteinene. Velg et lim som har samme farge som fugemassen du senere vil bruke til fugene mellom mosaikken. Limet røres ut i forholdet som produsenten har beskrevet på posen. Det må blandes grundig og være forholdsvis tynt og lett. Forsiktig med vannet – plutselig kan det være for mye i. Bruker du en svamp til det siste vannet, som håndverkeren gjør her, kan du styre vannmengden bedre.

Det smøres lim på den ytterste del av kanten, og listen settes på. Her er det viktig å kontrollere at det er plass til flisene. Deretter fordeler han lim over lamellene på listen og glatter ut. Så kontrollerer han at listen og mosaikken vil sitte riktig. På de store flatene smøres limet jevnt ut og ”tannes opp” med en 4 mm tannsparkel.Merk deg at håndverkeren sparkler både på langs og på tvers, så han er sikker på at det er lim overalt og at det ligger i et helt jevnt lag.

Så kan det første nettet settes opp. Trykk det godt på plass, og gi det gjerne et par lette slag med fugebrettet. Bruk et fugebrett med gummibelegg.Fortsett med enda et nett nedenfor. For å oppnå et flott resultat, er det viktig at fugene i det ene nettet flukter med fugene i det neste. Gjør de ikke det, kommer det til å se slurvete ut.

Klapp mosaikken en gang iblant, så den setter seg godt fast. Nederst er det plass til tre rader mosaikk, som skjæres av nettet med hobbykniven før de limes på og klappes fast. Er det en enkelt mosaikkflis som ikke riktig vil på plass, skjærer du bare i nettet med hobbykniven, så kan du flytte mosaikken litt. Langsiden av badekaret kles med mosaikk på akkurat samme måte.

Til slutt limes mosaikken på kantene øverst, og limejobben er gjort. Limet må herde minst natten over før det kan fuges. Fugemassen røres ut med vann, og også her er det viktig å følge veiledningen på posen. Gjør du det, får du en god, tynn fugemasse, som er lett å fuge med. Start nedenfra og kjør oppover – og gjerne også på skrå, så fugemassen kommer godt ned i fugene og det blir sittende så lite som mulig på mosaikkflisene.

Fugemassen blir litt tørrere i løpet av kort tid. Da er det bare å spe på med litt mer vann, så den fortsatt er smidig å jobbe med. Før fugemassen er helt tørr, må mosaikken renses for fugemasse. Det gjøres med et brett belagt med skumgummi. Og rent vann. Masser av rent vann.

Men brettet må ikke være for vått, så her bruker håndverkeren en rull til å fjerne det meste av vannet slik at brettet bare er fuktig. Kjør stille og rolig over mosaikken til alle spor av fugemasse er borte. Jobben er ferdig, og fugene er helt tørre dagen etter.

Relaterte artikler

 • Er badet DITT våtromssikret?

  Er badet DITT våtromssikret?

  14/09 Våtromssikring er ikke verdens mest spennende tema. Til gjengjeld er det VIKTIG å kunne litt om det, for følger du ikke reglene, kan det gå veldig galt!

 • BADEROMSMØBLER:3 Baderist i edeltre

  BADEROMSMØBLER:3 Baderist i edeltre

  13/09 VIDEO: Fagmannen vil her vise hvor lett du lager en baderist, som du kan bruke under dusjen i hagen eller på badet. Det beste du kan bruke til det er selvfølgelig terrassebord av hardt tre. Her har fagmannen valgt et bord av ...

 • Varme i speilet

  Varme i speilet

  16/08 VIDEO: Når du har tatt deg et bad, dugger speilet. Og det er veldig irriterende. Men det kan unngås ved å montere varme bak speilet.

 • Skift silikonfuge

  Skift silikonfuge

  16/08 VIDEO: Selv den beste silikonfuge holder ikke evig. Og denne trenger å bli skiftet. Dels fordi den ikke er særlig pen lenger, men enda viktigere; at den kanskje er utett.

 • Gulvmembran

  Gulvmembran

  16/08 VIDEO: I dusjnisjen er gulvet rettet til med selvnivellerende sparkelmasse, så fagmannen skal nå lage en vanntett gulvmembran.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss