Cookies- og Brukervilkår


Legg gulvflis

Selv om gulvmembranen kan se litt ujevn ut, blir det rettet ut når flisene legges i flislimet.


Først må rommet strekes opp, så det legges et vater på tvers av døren og et annet vater vinkelrett på det første. Med en stålvinkel kontrolleres det at vinkelen er helt rett. Det lages så en midtstrek langs vateret. Ved å legge enda et vater på tvers, lages det en linje vinkelrett på den andre streken. Med denne metoden strekes hele gulvet opp, så fagmannen dermed har en rekke hjelpestreker han kan legge flisene etter.

Det legges opp en stripe fliser, slik at mureren kan se hvordan de skal fordeles på gulvet. På den måten er han sikker på at flisene kommer til å ligge pent. Start i hjørnet lengst unna, og jobb deg så bortover mot døren, så du unngår å mure deg selv inne. Akkurat som med veggflisene starter fagmannen med å legge lim på et lite område, tilsvarende to fliser. På det siste stykket inntil veggen må flisene tilpasses, så her skjæres alle flisene på en gang og legges sammen med de siste flisene i hjørnet. Flisene som legges her er 30 ganger 30 cm, så jobben går fort.

Bruker du så store fliser, krever det et snorrett gulv, ellers vil de komme til å ligge skjevt. Når de tre første radene er lagt, vaskes fliser og fuger rene for lim før det størkner. Med et langt vater rettes radene opp, så fugene blir helt rette. Rundt dusjnisjen lager fagmannen en smal bård, som i tillegg til å gi litt spill i mønsteret også sørger for at fordelingen av fliser går opp. Jobber du deg systematisk fram felt etter felt, kan du legge et flisgulv som dette på en god arbeidsdag. Når det er rengjort, må gulvet stå natten over før det kan fuges.

Til de svarte flisene her bruker vi en veldig mørk fuge, så for å beskytte de lyse veggfugene, settes det tape i kanten hele veien rundt. Det er en vanlig flisfuge som er koksgrå, noe som gir et flott sluttresultat. Start i det ene hjørnet, og jobb fugemassen godt ned i fugene. Det kan være ganske vanskelig å se den mørke fugemassen på de svarte flisene, så håndverkeren anbefaler at du hyppig vasker flisene rene. Et gulv som dette, som er ca. 6 kvadratmeter, deler fagmannen opp i 4 felter, som han først fuger og så vasker, før han fortsetter med neste felt. Gulvfugingen er nå ferdig, og når det er lagt en silikonfuge og den autoriserte rørleggeren har installert toalett og armatur, er badet ferdig. Hele arbeidsprosessen fra nedrivning til første dusjbad har tatt en knapp måned.

Relaterte artikler

 • GUIDE: Legg et perfekt flisgulv

  GUIDE: Legg et perfekt flisgulv

  14/09 Gode forberedelser og en rekke viktige valg, sikrer deg mot alle de klassiske dumhetene og vann på feil sted når du legger fliser på badegulvet.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Mal fliser

  Mal fliser

  16/08 VIDEO: Du kan godt male de gamle flisene på badet ditt, men det er langt fra all maling som kan brukes.

 • Få nytt liv i flisene

  Få nytt liv i flisene

  16/08 VIDEO: Det gamle flisgulvet på badet har helt mistet glansen på grunn av såperester og kalk. Men det kan det gjøes noe med.

 • Skift en veggflis

  Skift en veggflis

  16/08 VIDEO: Har du vært så uheldig å ødelegge en enkelt flis, kan du lett skifte den som håndverkeren viser her.

 • Sett opp veggfliser

  Sett opp veggfliser

  16/08 VIDEO: Nå når våtromssikringen er tørr, kan mureren sette opp fliser. Det er alltid en god idé å legge flisesnoren i bløt, så den ikke suger fukten ut av flislimet. Vil du samtidig unngå smuss på snoren, så heng den opp på en ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss