Cookies- og Brukervilkår


Mal fliser

Du kan godt male de gamle flisene på badet ditt, men det er langt fra all maling som kan brukes.


Den beste malingen til denne bruk er båtmaling. Den er utviklet til å tåle vann i store mengder. Det kan være vanskelig å finne båtmaling i ordinære byggemarkeder, så derfor må du ofte ty til åtutstyrsforretninger. Her kan de til gjengjeld også hjelpe deg med å finne helt riktig maling til badet ditt.

Du må bruke både en tokomponent grunning og en tokomponent maling. En tokomponent maling betyr at det tilsettes en herder til malingen. Her vil fagmannen vise deg hvordan han maler rødbrune fliser hvite. Først må flisene renses med grunnrens og vann, og med et antikalkmiddel hvis der er kalk på. Avslutt alltid rengjøringen med helt rent vann, og la flisene tørke før du går i gang med grunningen. Denne grunningen skal fortynnes med ca. 10 prosent herder.

Maleren bruker rørepinnen til å avsette målet med. Rør godt og grundig, og tynn ut malingen litt med den fortynneren som produsenten anbefaler. Malingen skal rulles på. Bruk en av de fine korthårede ruller, eventuelt mohairrull.Gjennomvæt rullen godt med malingen, og rull den i et tynt lag på flisene. Mal alltid i begge retninger, da er du sikker på at det ikke blir svake punkter, såkalte helligdager.

Når grunningen er tørr, må flisene slipes lett med veldig fint sandpapir, for eksempel korning 240. Deretter må flisene tørkes helt rene for støv med en fuktig klut. Når du kjøper tokomponent maling, får du den i to bokser. En med selve lakken og en med herderen.

Når du blander de to boksene, får du riktig ferdigblandet lakk. Når du først har blandet de to produktene, må blandingen brukes i løpet av to timer. Ellers størkner den anske enkelt i bøtten. Vi har i mellomtiden grunnet hele badet, og er nå klar til å gi flisveggene en flott og holdbar omgang lakk. Husk også å rense fugene grundig før du smører på grunningen. Når du maler med tokomponent maling, må du ha på gassmaske og sørge for god utlufting.

Fagmannen starter med å dekke fugene grundig. Deretter ruller han malingen på – igjen med en korthåret mohairrull. Det må rulles både på langs og på tvers, så du er sikker på at malingen dekker helt. Når malingen er tørr og gjennomherdet, noe som fort kan ta et par døgn, kan du trygt bruke dusjen igjen. Malingen holder lenge, og det er blitt mye lettere å rengjøre badet – ikke minst i fugene.

Relaterte artikler

 • GUIDE: Legg et perfekt flisgulv

  GUIDE: Legg et perfekt flisgulv

  14/09 Gode forberedelser og en rekke viktige valg, sikrer deg mot alle de klassiske dumhetene og vann på feil sted når du legger fliser på badegulvet.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Få nytt liv i flisene

  Få nytt liv i flisene

  16/08 VIDEO: Det gamle flisgulvet på badet har helt mistet glansen på grunn av såperester og kalk. Men det kan det gjøes noe med.

 • Skift en veggflis

  Skift en veggflis

  16/08 VIDEO: Har du vært så uheldig å ødelegge en enkelt flis, kan du lett skifte den som håndverkeren viser her.

 • Legg gulvflis

  Legg gulvflis

  16/08 VIDEO: Selv om gulvmembranen kan se litt ujevn ut, blir det rettet ut når flisene legges i flislimet.

 • Sett opp veggfliser

  Sett opp veggfliser

  16/08 VIDEO: Nå når våtromssikringen er tørr, kan mureren sette opp fliser. Det er alltid en god idé å legge flisesnoren i bløt, så den ikke suger fukten ut av flislimet. Vil du samtidig unngå smuss på snoren, så heng den opp på en ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss