Cookies- og Brukervilkår


Hjørnehylle i våtrom

Du kan lett sette opp hyller i et våtrom uten å måtte bore hull gjennom fliser og våtromsmembran.

Finn radiusen

På verkstedet bruker vi en 6 mm mdf-plate. Først markeres midten på platen, da vi skal lage en sirkel ut fra senter.
Med en tynn list og en spiker lager vi en passer som tilsvarer sirkelens radius, som vi har valgt til 25 cm. Det settes en spiker i markeringen på de 25 cm. Spikeren slås nå fast i senter på mdf-platen. Ved å holde en blyant på forkanten av listen mens den dreies rundt, lages det nå en flott rund sirkel.

Til å skjære ut sirkelen bruker tømreren en stikksag. Ved å sage nedenfra har han lett for å følge streken. Er du ikke så rutinert med stikksagen, så sag ovenfra. Når knapt halvparten av sirkelen er sagd ut, legges det på en vinkel, og strekes opp slik at sirkelen først deles i to like store deler, som deretter hver for seg deles i to andre.

Marker hyllenes plassering

På den måten blir sirkelen delt opp i fire nøyaktig like store stykker. Sirkelen sages så ferdig med stikksagen. De fire kvartdelene sages ut med en vanlig håndsag, som gir et penere resultat enn stikksagen. Husk å sage midt på streken, så de fire delene blir like store.

Er du nøye med sagearbeidet, vil du, som her, få fire hyller som er like store.I hjørnet er en trelist holdt opp så høyden på den øverste hyllen kan markeres. På samme måte strekes det opp der hvor den nederste hyllen skal sitte.

Oppmåling til hyllene

Det må sages i både list og hyller, så vi tar det hele med utenfor. Det er 102 cm fra nederste til øverste markering. Det betyr at de to midterste hyllene skal plasseres 34 cm fra topp- og bunnmerket. Så tømreren streker opp på 34 og 68 cm.

Med en vinkel slår han en rett strek tvers over listen, før han legger en hylle opptil streken slik at han kan streke opp etter den. Med en fintannet sag skal stykket nå sages ut. Sag ned langs begge strekene til du er godt gjennom halvparten av listen.

Sett hyllene i spenn

Vrir du sagen til siden, vil tappen knekke av. Og med en hobbykniv kan du nå lett fjerne den lille trebiten. På samme måte sages det ut til de tre øvrige hyllene. Tømreren prøver å holde en hylle opptil utskjæringen.

Hyllen er litt bredere enn utskjæringen, men det må den også være for at den skal holdes i spenn. Nå måles dybden av hakket i listen, og målet overføres til hyllen. Når det er streket opp, er det lett å se hva som skal skjæres bort.

Sag hyllene på én og samme gang

De fire hyllene spennes sammen med en skrutvinge, og med en vinkel strekes det opp der hvor det skal sages. Igjen benyttes det en fintannet sag. Hyllene er fremdeles litt for stramme til å gå inn i listen. Derfor må det bare slipes litt i kantene.

Når det er slipt på begge sider, glir hyllen lett på plass. På samme måte prøvemonteres alle hyller, og slipes til så de passer. Vi vil ikke bore i flisene. Derfor blir listen limt fast med vanlig monteringslim.

Herdet etter en time

Det trengs en stripe både på den brede baksiden og på den siden som støter inntil det andre flisehjørnet.Listen settes inntil flisene og presses inn i hjørnet, slik at den stikker ca. en cm under flisekanten. Et stykke malertape sørger for at listen ikke glir ned før limet er tørt.

Etter en times tid er limet herdet, og malertapen kan fjernes.Hyllene kan nå settes på. De skal verken limes eller skrus, men bare skyves inn så utskjæringen i hyllen passer med hakket i listen. De to utskjæringene sørger for at hyllen sitter helt tett inntil hjørnet.

Hyllen er nå klar til å bli tatt i bruk, og tross den lette konstruksjonen, er hyllene ganske sterke.

Relaterte artikler

 • BAD: 4 Enkel vegg til vask og toalett

  BAD: 4 Enkel vegg til vask og toalett

  15/09 VIDEO: Hvordan får man bygd en vegg med innebygd sisterne og vegghengt toalett og håndvask? Det spørsmålet vil håndverkeren her gi svar på. På denne prøvemonteringen vil han vise hvordan det kan la seg gjøre å bygge opp veggen ...

 • BADEROMSMØBLER:3 Våtromsplate som bordbein

  BADEROMSMØBLER:3 Våtromsplate som bordbein

  13/09 VIDEO: En enkel, rask og sikker måte å lage bordbein på i baderommet er å bruke våtromsplater. Vi ønsker en slutthøyde på 90 cm, noe det avsettes et mål på. Herfra trekker vi tykkelsen av benkeplaten, som senere skal legges ...

 • BADEROMSMØBLER:3 Våtromsplate som bordbein

  BADEROMSMØBLER:3 Våtromsplate som bordbein

  13/09 VIDEO: En enkel, rask og sikker måte å lage bordbein på i baderommet er å bruke våtromsplater. Vi ønsker en slutthøyde på 90 cm, noe det avsettes et mål på. Herfra trekker vi tykkelsen av benkeplaten, som senere skal legges ...

 • BADEROMSMØBLER:6 Enkel knaggerekke

  BADEROMSMØBLER:6 Enkel knaggerekke

  13/09 VIDEO: Har du litt tre til overs, f.eks. som her en benkeplaterest, er det lett og fort gjort å lage en knaggerekke. Skal den brukes på badet, er det viktig å velge et treslag som kan tåle vann. Her bruker vi en bit ...

 • BADEROMSMØBLER:5 Benk med vask

  BADEROMSMØBLER:5 Benk med vask

  13/09 VIDEO: Skal du ha en benk med vask på spesialmål, kan du lett lage det selv ved å bruke våtromsplater. Her har vi tatt en 100 mm tykk wedi-plate, hvor vi vil plassere vasken 40 cm fra platens ene ende.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss