Cookies- og Brukervilkår


Benk i teak

Av dette flotte stykket 40 mm teak vil fagmannen konstruere en liten badebenk med skjulte sammenføyninger. Treet er skåret ut i tre stykker. To stykker a 41 cm, som skal være benkens bein, og ett stykke på 1 meter, som skal være benkens sete. Det hele skal forbindes med sentrumstapper og trelim. Fagmannen starter med å markere hvor tappene skal plasseres i beina. De skal sitte akkurat i midten, og det skal være tre i hvert bein.

Fagmannen velger at de to ytterste tappehullene skal være 4 cm inn fra hver side. Det tredje skal plasseres akkurat i midten. Når hullene er markert, slår fagmannen en liten spiker i hver av de tre markeringene i det ene benkbeinet.

På samme måte måler han ut og slår stifter i det andre beinet.Med en avbitertang klipper han hodet av de små stiftene, så det bare stikker et par mm av spikeren opp. Beina skal monteres slik at de sitter 5 cm fra setets ytterkant.

Det måles opp og markeres med en vinkel hvor beina skal sitte. Det er selvfølgelig viktig at de blir sittende helt vinkelrett på setet. Når det er tegnet opp til begge beina, skal det merkes opp hvor det skal bores ut til tapper i setet.

Her kommer de små spikerne til hjelp.Beinet legges nøyaktig opp langs streken og setets sider, og slås forsiktig ned mot platen. Nå har spikerne nøyaktig markert hvor hullene til tappene skal bores i setet.

Tappene er 40 mm lange og 10 mm i diameter. Derfor skal det brukes et 10 mm bor, og hullene skal være 20 mm dype i både sete og bein. Med et stykke tape på boret markerer håndverkeren hvor dypt han skal bore.

Hold boret loddrett, og bor de tre hullene på hver side av setet 20 mm dype. Sørg for å stoppe når tapen er på nivå med platen. Marker med et kryss på både sete og benk hvilken vei de to elementene skal vende når de skal settes sammen.

Plukk ut de små spikerne av beinplatene med tangen, og fest platen godt fast til et arbeidsbord. Nå skal det bores tre hull loddrett ned i 20 mm’s dybde der hvor spikerne har sittet. Du må sørge for å holde boret så loddrett som mulig.

Når alle tappehullene er boret, skal bein og sete monteres sammen. Start med å smøre vannfast trelim ned i hullene på setet. Slå så tappene forsiktig ned i hullene, så de kommer helt i bunnen.

Før du smører lim i hullene i beina, må du kontrollere at de to tingene passer sammen. Det gjør de. Så nå kan du rolig fylle lim i beinplatenes hull. Gi også setet to striper lim mellom tappene.

Press beinplaten helt ned i seteplaten. På samme måte settes det andre beinet fast til setet. Hvis platen ikke kan presses helt ned med hendene, må du bruke en hammer. Legg evt. en liten trekloss, så du ikke ødelegger treet.

Nå er benken faktisk ferdig, men for å beskytte gulvet den skal stå på, er det en god idé å gi hver enkelt beinplate et par gummiknotter i bunnen. De skal sitte på midten av platen og et par centimeter inne.

Teaken vi jobber med må det forbores i. Her bruker vi et bor som er en halv millimeter mindre enn diameteren på skruene som knottene skal festes med. Da er skruene lettere å få i, samtidig som de sitter godt i treet.

Benken er ferdig, og klar til å settes ut på badet, bare den har fått en omgang lett sliping med fint sandpapir. Gi også gjerne benken et strøk teakolje.

Det gjør den enda penere og holder den fri for vann og kalkflekker. Benken har godt av et strøk olje ca. hvert halve år.

Relaterte artikler

 • BAD: 4 Enkel vegg til vask og toalett

  BAD: 4 Enkel vegg til vask og toalett

  15/09 VIDEO: Hvordan får man bygd en vegg med innebygd sisterne og vegghengt toalett og håndvask? Det spørsmålet vil håndverkeren her gi svar på. På denne prøvemonteringen vil han vise hvordan det kan la seg gjøre å bygge opp veggen ...

 • Baderom: Lag en enkel hjørnehylle

  Baderom: Lag en enkel hjørnehylle

  15/09 VIDEO: Du kan lett sette opp hyller i et våtrom uten å måtte bore hull gjennom fliser og våtromsmembran.

 • BADEROMSMØBLER:3 Våtromsplate som bordbein

  BADEROMSMØBLER:3 Våtromsplate som bordbein

  13/09 VIDEO: En enkel, rask og sikker måte å lage bordbein på i baderommet er å bruke våtromsplater. Vi ønsker en slutthøyde på 90 cm, noe det avsettes et mål på. Herfra trekker vi tykkelsen av benkeplaten, som senere skal legges ...

 • BADEROMSMØBLER:3 Våtromsplate som bordbein

  BADEROMSMØBLER:3 Våtromsplate som bordbein

  13/09 VIDEO: En enkel, rask og sikker måte å lage bordbein på i baderommet er å bruke våtromsplater. Vi ønsker en slutthøyde på 90 cm, noe det avsettes et mål på. Herfra trekker vi tykkelsen av benkeplaten, som senere skal legges ...

 • BADEROMSMØBLER:6 Enkel knaggerekke

  BADEROMSMØBLER:6 Enkel knaggerekke

  13/09 VIDEO: Har du litt tre til overs, f.eks. som her en benkeplaterest, er det lett og fort gjort å lage en knaggerekke. Skal den brukes på badet, er det viktig å velge et treslag som kan tåle vann. Her bruker vi en bit ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss