Cookies- og Brukervilkår


Enkel speilvegg

I stedet for å sette opp speilet på flisene på badet, vil fagmannen her vise hvordan man kan montere speil, tannglassholdere og såpeskål på en treplate og henge den opp på badet. Dermed unngår man å skulle bore flere steder i flisveggen, og får samtidig litt tremiljø, som lett kan skiftes ut, i rommet.

Han starter med å markere hvilken side som skal vende opp. Det er virkelig lurt. Ikke minst når man senere må huske å vende opphengsbeslagene riktig. Deretter streker han opp på baksiden av platen hvor opphengsbeslagene skal sitte.

Start med å finne midten av platen, som her er 41 cm. Fra midten måles det like langt ut til begge sider hvor opphengsbeslagene skal sitte. Målet kontrolleres fra sidene, samtidig som han streker opp plasseringene.

Beslagene skal freses ned i treplaten, og derfor benyttes beslagene som mal til å tegne opp nøyaktig hvor utfresingene skal lages.Til utfresingene brukes en overfres med et fresestål, som er en aning mindre enn utskjæringene som skal lages.

Nå kan han frese ut hullet til beslagene, og lett styre fresestålet innenfor oppstrekingene. Som alltid bør du bruke hørselvern til dette arbeidet. Også i de buede endene er det lett å styre fresestålet, fordi det er smalere enn oppmerkingen.

Når det er frest langs hele oppstrekingen, kontrolleres det at dybden passer til beslaget. Det gjør ikke noe at hullet er litt større enn beslaget. Ved å frese ut til beslagene, kommer treplaten til å støte helt tett inntil den veggen den skal plasseres på.

Kantene slipes rene, og alt sagspon fjernes før neste oppstreking. Nå skal det nemlig markeres hvor det skal bores ut til skruehodet som skal holde platen på plass, og det gjøres selvfølgelig også med beslaget som mal.

Husk å vende beslaget riktig vei når det strekes opp.Når det er frest ut, er det viktig å kontrollere om det er plass til at skruehodet både kan komme inn og opp bak beslaget. Beslagene monteres med små 20 mm skruer, som passer nøyaktig ned i beslagets traktformede skruehull.

De nedfreste beslagene gjør at platen nå kan henge helt tett inntil baderomsveggen. Platen må nå vendes om, da speil, tannglass- og såpeholdere naturligvis skal monteres på forsiden av platen.

Speilet plasseres i ønsket høyde, og deretter midt på platen. I stedet for å sette opp speilet med vanlige speilbeslag, velger fagmannen å lime det på med monteringslim.Smør en bølget stripe lim tvers over speilets bakside.

Før speilet presses endelig på plass, er det en god idé å kontrollere at det sitter akkurat som det skal. Monteringslimet binder nemlig veldig raskt, og da er det nærmest umulig å få speilet av igjen.

Holderne til tannglass og såpeskål kan monteres der hvor man ønsker det, men det ser penest ut hvis de plasseres i samme høyde og med samme avstand fra sidene. Når beslagene skal monteres, er det smart å forbore i det harde treet.

Bruk et bor som er en halv millimeter mindre i diameter enn skruene, da går de lett i, samtidig som de sitter godt fast. Holderne skyves på beslagene, og skrus fast med en liten unbrakonøkkel.

Nå kan treplaten settes opp, men først må det strekes opp på veggen med et vater, slik at platen vil komme til å sitte rett. Det må også merkes opp til hvor skruene i veggen skal være, så de passer med beslagene på speilets bakside.

Fagmannen avsetter denne høyden på den loddrette streken, og streker vannrett opp. Her er det viktig å bruke vater, så alle oppmerkinger blir helt rette. Nå kan skruene til opphenget skrus i, men ikke lengre inn enn at de kan få tak i opphengsbeslagenes hull.

Den nye treplaten med speil kan henges opp. Og blir du en dag lei av arrangementet, kan det lett skiftes uten at du har ødelagt hele veggen.

Relaterte artikler

 • BAD: 4 Enkel vegg til vask og toalett

  BAD: 4 Enkel vegg til vask og toalett

  15/09 VIDEO: Hvordan får man bygd en vegg med innebygd sisterne og vegghengt toalett og håndvask? Det spørsmålet vil håndverkeren her gi svar på. På denne prøvemonteringen vil han vise hvordan det kan la seg gjøre å bygge opp veggen ...

 • Baderom: Lag en enkel hjørnehylle

  Baderom: Lag en enkel hjørnehylle

  15/09 VIDEO: Du kan lett sette opp hyller i et våtrom uten å måtte bore hull gjennom fliser og våtromsmembran.

 • BADEROMSMØBLER:3 Våtromsplate som bordbein

  BADEROMSMØBLER:3 Våtromsplate som bordbein

  13/09 VIDEO: En enkel, rask og sikker måte å lage bordbein på i baderommet er å bruke våtromsplater. Vi ønsker en slutthøyde på 90 cm, noe det avsettes et mål på. Herfra trekker vi tykkelsen av benkeplaten, som senere skal legges ...

 • BADEROMSMØBLER:3 Våtromsplate som bordbein

  BADEROMSMØBLER:3 Våtromsplate som bordbein

  13/09 VIDEO: En enkel, rask og sikker måte å lage bordbein på i baderommet er å bruke våtromsplater. Vi ønsker en slutthøyde på 90 cm, noe det avsettes et mål på. Herfra trekker vi tykkelsen av benkeplaten, som senere skal legges ...

 • BADEROMSMØBLER:6 Enkel knaggerekke

  BADEROMSMØBLER:6 Enkel knaggerekke

  13/09 VIDEO: Har du litt tre til overs, f.eks. som her en benkeplaterest, er det lett og fort gjort å lage en knaggerekke. Skal den brukes på badet, er det viktig å velge et treslag som kan tåle vann. Her bruker vi en bit ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss