Cookies- og Brukervilkår


Støp gulv

Før det kan helles betong ut på gulvet, må svalehaleplatene holdes på plass med kileformede treklosser, som mureren fester med skruer.


Klossene er tilpasset slik at de vil flukte med betonglagets overkant. På den måten kan fagmannen også bruke dem til å nivellere støpingen etter. Langs veggene monterer fagmannen en kant av isopor, som dels motvirker kuldebroer og samtidig bidrar til å holde på betongen når den legges på.

Isoporen er ca. 3 centimeter høyere enn det kommende betonglaget.Med et vater kontrollerer fagmannen så at oppklossingen på gulvet har riktig fall. Her ser man tydelig at det er fall ned mot avløpet i dusjen. For å beskytte pexrørene når betongen bæres inn, er det lagt en plate i døråpningen. Så skal betongen blandes. Det kan du selv gjøre med en blanding av sement, grus, vann og 4-8 mm stein. Til én del sement bruker du to deler grus og to deler stein, og med vannet regulerer du betongen, så den blir forholdsvis tykk og ikke for våt. Du kan også bruke tørrbetong og tilsette stein og vann i forholdet som står på posen.

Her blander vi betongen i innkjørselen, og kjører den i trillebår inn i entreen, før den bæres i spann opp trappene. Dette er hardt arbeid, så allier deg med en sterk arbeidskar. Start med å legge betongen ut i et hjørne, og sørg for at den stoppes godt ned langs kantene. For at det ikke skal oppstå luftlommer, må betongen komprimeres. Her er det lettest å gå rundt i den våte betongen og på den måten stampe den sammen.

I dusjnisjen gjør håndverkeren mye ut av utglattingen. Jo bedre han kan lage fallet, desto mindre må det nemlig sparkles senere. Han jevner ut og glatter med både pussebrett og mureskje, mens han fortløpende kontrollerer at gulvet har riktig fall mot sluket. Som man ser, brukes vateret også til å jevne ut betongen i forhold til treklossene, som ble skrudd i gulvet tidligere. Betonglaget bør være ca 50 millimeter tykt. Med to bord markerer han så hvor nisjen skal være. Han kontrollerer at kanten er helt i vater, og skraper av litt betong langs bordene, retter opp gulvet med mureskjeen og kontrollerer igjen.

Med en stålvinkel kontrolleres det at nisjen blir vinkelrett på veggen. Med pussebrettet prøver han nå å skape det riktige fallet ned mot avløpet. Ved å la betongen være i nivå med overkanten av bordet utenfor nisjen og innerkanten innenfor nisjen, sikrer bordene samtidig at dusjnisjen blir forsenket. Jo mer det glattes i betongen, desto mer vann trekkes det opp, noe som gjør det nærmest umulig å jobbe med den.

Dusjnisjen er ferdig, og fagmannen jevner og glatter den øvrige betongen jevnt over gulvet med en skuffe, et pussebrett og vater. Til slutt dekkes gulvet med plast, så betongen ikke tørker for raskt. Det kan nemlig føre til sprekker. På veldig varme dager er det lurt å vanne betongen litt. Det kan ta helt opp til en måned før betongen er gjennomherdet og klar til flislegging.

Relaterte artikler

 • Er badet DITT våtromssikret?

  Er badet DITT våtromssikret?

  14/09 Våtromssikring er ikke verdens mest spennende tema. Til gjengjeld er det VIKTIG å kunne litt om det, for følger du ikke reglene, kan det gå veldig galt!

 • BADEROMSMØBLER:3 Baderist i edeltre

  BADEROMSMØBLER:3 Baderist i edeltre

  13/09 VIDEO: Fagmannen vil her vise hvor lett du lager en baderist, som du kan bruke under dusjen i hagen eller på badet. Det beste du kan bruke til det er selvfølgelig terrassebord av hardt tre. Her har fagmannen valgt et bord av ...

 • Flotte mosaikkfliser

  Flotte mosaikkfliser

  16/08 VIDEO: Badekaret er bygd opp av våtromsplater, og skal her kles med mosaikkfliser.

 • Varme i speilet

  Varme i speilet

  16/08 VIDEO: Når du har tatt deg et bad, dugger speilet. Og det er veldig irriterende. Men det kan unngås ved å montere varme bak speilet.

 • Skift silikonfuge

  Skift silikonfuge

  16/08 VIDEO: Selv den beste silikonfuge holder ikke evig. Og denne trenger å bli skiftet. Dels fordi den ikke er særlig pen lenger, men enda viktigere; at den kanskje er utett.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss