Cookies- og Brukervilkår


Våtromssikring

Etter et døgns tid er gulvet herdet så mye at vi kan gå på det. For å slippe vannskader i framtiden må alle veggene våtromssikres. Det er et arbeid du kan gjøre selv, dersom det utføres fagmessig. Men forsikringsselskapene krever som oftest dokumentasjon. Det er derfor lurt å fotografere rommet du jobber med og spare på opplysninger om materialene. Forhør deg gjerne med forsikringsselskapet ditt før du går i gang.


Mureren starter med å rense pvc’en med husholdningssprit, slik at alle såperester, fett og urenheter fjernes. Spesielt rundt armaturen må du være grundig.Rundt vannrørene må det lages en krage av et selvklebende tetningsbånd, som er framstilt av syntetisk gummi. Det er vanlig å kjøpe ferdige rørmansjetter.

Skjær et stykke på ca. 10 cm av rullen og fold det sammen to ganger, så du har et lite kvadrat. Hjørnet med foldene skjæres av med en hobbykniv, og dermed har du en tetningslapp med hull til vannrøret. Du kan også bruke en flisetang til å klippe av hjørnet med.Kontroller at lappen passer til vannrøret før du fjerner folien på baksiden av tapen. Tapen klistrer så godt at det er nærmest umulig å fjerne den igjen, så derfor er det veldig vanskelig å rette ut folder.

Mureren starter med å fjerne folien på den ene siden og klistre fast tapen på veggen. Først når den sitter, fjernes folien på den andre siden. På samme måte settes lappen rundt det andre vannrøret. Det er viktig at tetningsbåndet presses grundig inn til veggen, så det nærmest smelter sammen med underlaget. Her kan du eventuelt bruke en reskje. Det må være tetningsbånd i alle skjøter, langs alle kanter og hjørner. Derfor måler håndverkeren opp hvor lange lengder som skal klippes av tetningsbåndet.

Når du, som her, skal sette opp båndet i et hjørne, anbefaler fagmannen at du bare tar av folien på den ene siden og bare på ca. 50 cm om gangen. På den måten er du sikker på at du kan styre båndet. Tetningsbåndet skal gå helt ned til gulvet, og rundt avløpet skal det, som her, gå ned over oppkanten som er på sluket. På den måten er du sikker på at overgangen blir tett.Når først den ene siden er på plass, kan den andre siden settes fast på tilsvarende måte. Når det er satt tetningsbånd i alle vegghjørnene, må det på tilsvarende vis settes bånd i overgangen mellom gulv og vegg. Spesielt rundt sluket inne i dusjnisjen må du være nøye med å få alle skjøter tettet.

For å oppnå en helt vanntett konstruksjon, må du nå smøre en tetningsmasse på veggen. Her må du alltid følge de gjeldende bygningsforskrifter og våtromsnormen, som anviser hvor stort område som skal påføres membran. Tetningsmassen er tokomponent, og består av en binder, hvor det blandes i sement. Du må ikke endre på blandingsforholdet. Setter du en fot på hver side av spannet, er du sikker på at det ikke hopper vekk mens du blander massen. Som alltid bør du vaske av verktøyet ditt straks etter bruk.

Tetningsmassen kan grise ganske mye, så ifør deg gamle klær og et par gummihansker. Massen påføres med en tannsparkel på samme måte som om du skal pusse en vegg. Når massen er fordelt på en hel flate, skal den ”tannes opp”. Til det benytter mureren en 4 mm tannsparkel. Tetningsmassen får dermed samme lagtykkelse på hele veggen. For å få en glatt flate å sette opp fliser på senere, glattes strimlene fra tannsparkelen med den rette siden av sparkelen. I og med at det er brukt en 4 mm tannsparkel, tilsvarer det at det blir en lagtykkelse på 1 mm – noe som er et lovkrav til våtromssikring – når det er glattet etter. Det er vanlig å armere med armeringsduk. Rull på et lag membran, legg duken i den fuktige membranen, smør på et lag til med en gang og la det tørke. Rull på tre lag. Rundt rørinstallasjoner kan det være nødvendig å ta mureskjeen til hjelp for å glatte etter.

På samme måte påføres de øvrige veggene, helt til det er smurt tetningsmembran på hele våtromssonen.I løpet av et døgn er massen tørr, og det kan så settes opp fliser.

Relaterte artikler

 • Er badet DITT våtromssikret?

  Er badet DITT våtromssikret?

  14/09 Våtromssikring er ikke verdens mest spennende tema. Til gjengjeld er det VIKTIG å kunne litt om det, for følger du ikke reglene, kan det gå veldig galt!

 • BADEROMSMØBLER:3 Baderist i edeltre

  BADEROMSMØBLER:3 Baderist i edeltre

  13/09 VIDEO: Fagmannen vil her vise hvor lett du lager en baderist, som du kan bruke under dusjen i hagen eller på badet. Det beste du kan bruke til det er selvfølgelig terrassebord av hardt tre. Her har fagmannen valgt et bord av ...

 • Flotte mosaikkfliser

  Flotte mosaikkfliser

  16/08 VIDEO: Badekaret er bygd opp av våtromsplater, og skal her kles med mosaikkfliser.

 • Varme i speilet

  Varme i speilet

  16/08 VIDEO: Når du har tatt deg et bad, dugger speilet. Og det er veldig irriterende. Men det kan unngås ved å montere varme bak speilet.

 • Skift silikonfuge

  Skift silikonfuge

  16/08 VIDEO: Selv den beste silikonfuge holder ikke evig. Og denne trenger å bli skiftet. Dels fordi den ikke er særlig pen lenger, men enda viktigere; at den kanskje er utett.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss