Cookies- og Brukervilkår


GUIDE: Stein og heller
av betong

Vi legger stein og heller på hageganger, stier, terrasser og i innkjørsler – med god grunn. De er enkle å legge, de er forholdsvis billige, og de danner en plan og sterk overflate, som er lett å holde ren. Her viser vi de forskjellige mulighetene du har å velge mellom, og forklarer hvordan de kan brukes.

Belegningsstein og heller
STEIN PÅ STEIN: Når underlaget er på plass, er det raskt og enkelt å legge både heller og stein.


HVA BRUKES BETONGSTEIN OG HELLER TIL?
Belegningsstein og heller INNKJØRSLER OG HAGEGANGER
Både stein og heller av betong brukes ofte i innkjørsler, på hageganger og stier. I de senere årene er det også blitt vanligere å kombinere gress og betong i innkjørsler.
Belegningsstein og heller TERRASSER OG TRAPPER
Den rette og faste overflaten er en viktig årsak til at vi legger stein og heller på terrasser og trapper. Utvalget er så stort, at det finnes noe for enhver smak.
Belegningsstein og heller STØTTEMURER OG HØYBED
Støttemurer og høybed kan bygges med store elementer, men mange velger etter hvert også å bygge hagemurer med kantstein eller -blokker av betong.


HVORDAN LEGGER DU BETONGSTEIN OG HELLER?

Både stein og heller er enkle å legge, hvis bunnen er laget riktig. Bunnen har avgjørende innflytelse på om steinene og hellene holder seg rette og pene.

Bunnen skal være fast (vibrert) og plan, før du fordeler det siste laget av leggegrus. Dette laget bør kun være 2-3 cm tykt. Det skal ikke vibreres, men bare trekkes av med en rettholt eller et rett bord.

Belegningsstein og heller

Stein og mindre heller kan klippes på mål med en steinkutter. Den etterlater en litt ujevn kant. Skal kanten være helt rett, kan du bruke en vinkelsliper med en diamantskjæreskive.

Vil du legge stein i buer eller sirkler, er det enklest å slå en påle i sentrum av sirkelen, og bruke en snor til å kontrollere at steinene ligger riktig.

Belegningsstein og heller

VIKTIG OM BETONGSTEIN!

Når du er ferdig med å legge betongstein, bør du alltid kjøre over dem med en platevibrator. Belegningen blir mer plan, og vibrasjonene får grusen til å trenge opp nedenfra og ”låse” fugene.

TROMLET BETONGSTEIN

Betongstein med ru kanter er populært. Steinene produseres som alle andre betongstein, men når betongen er herdet, fylles steinene i gigantiske tromler, der betongens skarpe, rette kanter tromles vekk. Det gir steinene den ru overflaten som vi oppfatter som patina.


VARIANTER AV BETONGSTEIN OG HELLER
Belegningsstein og heller BETONGSTEIN
Betongstein fås i mange farger og former – for eksempel i s-form eller kvadratiske. En populær type er ”herregårdsstein” med ru kanter. Tykkelsen avgjør hvor tung trafikk steinene kan tåle.
Belegningsstein og heller BETONGHELLER
Betongheller fås i mange størrelser, som ofte kan kombineres i mønstre. De fleste har en støpt ”knast” på siden, som sikrer at det blir plass til en tynn fuge mellom hellene. Vanlig tykkelse er 5-6 cm.
Belegningsstein og heller COATEDE BETONGHELLER
Overflaten på coatede betongheller er behandlet, slik at hellen opptar mindre vann, og alger får vanskeligere for å sitte fast. Overflaten kan ligne for eksempel granitt, og de tåler streng kulde.
Belegningsstein og heller KANTSTEIN
For å stabilisere kanten på belegninger, kan du få kantstein av naturstein eller støpt betong. Støpte kantstein brukes også til å bygge høyere kanter på for eksempel et høybed eller en støttemur.
Belegningsstein og heller STØP SELV-HELLER
Du kan støpe hellene dine selv, av sement og grus i forholdet 1:3. Store heller bør du støpe på stedet, og det kan være nødvendig å bruke armeringsjern. Betongen kan farges når du blander den.
Belegningsstein og heller GRESSARMERING
En variant av betongstein, er stein for gressarmering. De er støpt med hull, som det kan gro gress i – og som regnvann kan renne gjennom. Gressarmeringsstein er godt egnet til å ligge i innkjørsler.
Belegningsstein og heller RENNER
Skal du lede vekk regnvann fra huset, finnes det ferdigstøpte stein og heller du kan bruke til å lage en renne av. Men du kan også bruke kantblokker og vanlige betongstein til rennene.


DIMENSJONER PÅ BETONGSTEIN OG HELLER

Støpte betongheller er normalt 5-6 cm tykke og fås i mange størrelser – for eksempel:

 • 25 x 25 cm
 • 30 x 30 cm
 • 40 x 40 cm
 • 50 x 50 cm
 • 20 x 40 cm
 • 25 x 50 cm
 • 30 x 60 cm

Støpte betongstein er typisk 5,5 eller 7 cm tykke. Kantstein er typisk 14 cm tykke. Steinene fås i mange størrelser. De mest vanlige er:

 • 14 x 14 cm
 • 14 x 21 cm
 • 28 x 28 cm

Relaterte artikler

 • GUIDE: Alt du skal vite om betongheller

  GUIDE: Alt du skal vite om betongheller

  27/06 Betongheller ser pene ut og er enkle å legge. Les artikkelen, og få en guide til alt du trenger å vite om betongheller.

 • GUIDE: Velg riktige stein og heller

  GUIDE: Velg riktige stein og heller

  27/06 Det er mange alternativ til grå betongstein. I den store guiden vår, får du hjelp til å velge riktig belegningsstein til terrasse, innkjørsel og hage.

 • Belegning til hagen

  Belegning til hagen

  07/05 Uansett om det er en terrasse, innkjørsel eller en sti gjennom hagen, kan du anlegge den med heller eller stein. Velg hvilken belegning du vil ha.

 • GUIDE: Velg riktig naturstein

  GUIDE: Velg riktig naturstein

  01/08 Naturstein er et perfekt valg for alle som vil ha en flott hagegang eller innkjørsel. Her viser vi forskjellige typer, og hvordan du jobber med dem.

 • GUIDE: singel, dekorstein og grus

  GUIDE: singel, dekorstein og grus

  29/06 Singel, dekorstein og grus er relativt billig, men krever vedlikehold. Bli klokere på det meste om singel, dekorstein og grus her.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss