Cookies- og Brukervilkår


LED sender de andre lyskildene ut i mørket

Fremtiden tilhører LED-lyset. Strømforbruket er mye mindre, levetiden er lengre, lyset er varmere enn sparepærens, og varmeutviklingen er til og med minimal. Kort sagt, LED-lys er i ferd med å sende de klassiske spare- og halogenpærene ut av markedet, og LED kan brukes overalt.


Mens halogen- og glødepærer må skiftes ganske ofte, har LED-pærer en levetid på 10.000 - 30.000 timer.

På høsten 2015 tok verdens største møbel- og interiørkjede, IKEA, et drastisk skritt. De bestemte seg for å endre hele sortimentet av belysningsprodukter, slik at det fra 2016 utelukkende omfatter LED-pærer og lamper til LED-teknologien.

Det er vanskelig å forestille seg en bedre anerkjennelse av LED-teknologien, og fordelene er da også åpenbare: Du får et relativt varmt lysskjær med et ekstremt lavt strømforbruk. I tillegg har IKEA regnet seg frem til at en LED-pære i gjennomsnitt holder i 20 år.

Den holdbarheten overgår langt hva vi er vant til, og det betyr f.eks. også at flere lampeprodusenter i dag lager lamper der LED er bygget inn på en slik måte at LED-pæren ikke kan byttes ut. Tanken er simpelthen at lampen blir umoderne før LED-pæren slutter å fungere.

Robust og energivennlig LED

LED står for Light Emitting Diode, og består av en elektronisk diode som omsetter energi (strøm) til lys. LED-dioden utvikler ikke nevneverdig varme. Dermed er slitasjen også mindre enn ved andre teknologier. En glødepære bruker for eksempel cirka 10 % av energien til å lage lys, og cirka 90 % blir til varme.

Takket være den lave varmeutviklingen, kan du også plassere lyskilden akkurat der du har bruk for den – for eksempel tett på vegg og tak. I tillegg kan du sette opp mye lys, uten at du trenger å bekymre deg nevneverdig for strømforbruket. Bruker du for eksempel en 60 watts glødepære i dag, kan du sette opp 10 ganger så mye LED-lys, uten at du bruker mer strøm.

LED gir varmere lys

De klassiske sparepærene har hatt det problemet at de gir et veldig kaldt lys. Særlig her i Norden, hvor vi har behov for mye kunstig lys i vinterhalvåret, har det irritert veldig mange.

Når det handler om pærenes evne til å gjengi farger, er det den såkalte Ra-verdien (Rendering Accuracy) du skal følge med på. Også her har LED-lysene kommet veldig godt med. Dagslys har en Ra-verdi på 100, så jo høyere Ra-verdi, desto bedre fargegjengivelse. Både gløde- og halogenpærer er kjent for en bra fargegjengivelse på 99 Ra, mens sparepærene ligger lavt med en Ra på 80 til 85, og LED typisk har en Ra-verdi fra 85 til 95.

Jo høyere Ra – desto dyrere, for det er kvaliteten på dioden som til slutt er utslagsgivende for kvaliteten på lyset.

Slik velger du riktig LED-lys

Når det gjelder fargegjengivelsen, anbefaler ekspertene at du går etter en Ra-verdi på 90 eller større, spesielt på steder der du har behov for en spesielt god fargegjengivelse.

Lumen er pærenes yteevne – det vil si lysets styrke. Og det er lumen du skal bruke for å sammenligne de forskjellige lyskildene. Har du for eksempel en 60 watts glødepære i dag, vil den normalt lyse med 700-800 lumen. Når du skal bruke en erstatning for den glødepæren, skal du se etter en LED-pære som lyser med tilsvarende antall lumen, altså 700-800.

I tillegg kan du også sjekke den såkalte fargetemperaturen, som på emballasjen er oppgitt i kelvin. 2600-3000 kelvin er “varm”, og 3500-4000 kelvin er “nøytral”. Med varmt lys menes lys som fra en halogenpære, mens nøytralt lys skal forstås som dagslys. Dagslys midt på dagen er normalt 5000 kelvin.

Sjekk lumenverdien

Vi har alltid kjøpt glødepærer etter wattstyrke for å vite lysstyrken. Men watt angir pærens strømforbruk, og det fungerer ikke når vi vil vite lysstyrken på LED-lys. I stedet skal du se etter lumenverdien. Den angir lysstrømmen, og forteller hvor kraftig pæren lyser.

VELG RIKTIG PÆRE

GLØDEPÆRER LED-PÆRER
15 watt 140 lumen
25 watt 250 lumen
40 watt 470 lumen
60 watt 800 lumen
75 watt 1050 lumen
100 watt 1520 lumen

LES OGSÅ: GALLERI: Nye muligheter med LED-lys

Relaterte artikler

 • 6 utelamper du kan sette opp selv

  6 utelamper du kan sette opp selv

  07/09 Jeg kan vel ikke montere utelys selv? Jo, nå kan du det! Her får du en rekke tips til flotte og praktiske lamper du kan sette opp selv.

 • Smart utelys uten ledninger

  Smart utelys uten ledninger

  20/06 Mangler du lys i innkjørselen, sykkelboden eller garasjen? GP Batteries har en smart LED-utelampe med bevegelsessensor, som vi liker veldig godt!

 • Hva heter soklene til lyspærene?

  Hva heter soklene til lyspærene?

  15/04 Det virker som det finnes et hav av sokler til lyspærer, og jeg har ikke helt oversikten. Kan dere hjelpe meg?

 • Kan halogenpærer byttes ut med LED?

  Kan halogenpærer byttes ut med LED?

  16/03 Jeg har en del halogenspotter på kjøkkenet og badet som jeg gjerne vil bytte ut med LED-pærer. Finnes det LED-pærer som passer i gamle spotter?

 • Tenn lyset med STEMMEN

  Tenn lyset med STEMMEN

  24/02 Du sier “lys”‚ og det blir lys. Gamle pærer og stikkontakter har fått noen virkelig SMARTE avløsere – som du kan installere selv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss