Cookies- og Brukervilkår


Beskytt den dyre benkeplaten

Tre, granitt og betong er sårbare materialer å bruke på kjøkkenbenken, og en benkeplate blir stygg og kjedelig å se på med årene. Her kan du se hva du kan gjøre for å beskytte og friske opp benkeplaten.

Bordplade med olie
Er benkeplaten av tre, skal du gi den olje jevnlig.

Riper, flekker, skrammer og hakk. Det er prisen du betaler for å ha en benkeplate i naturmaterialer. Skadene er uunngåelige, men du kan gjøre mye for å beskytte benkeplaten best mulig. I tillegg må du med jevne mellomrom rense ned og behandle forfra.

Benkeplate av tre

Beskyttelse: Olje ment for benkeplater er den beste løsningen når du vil beskytte benkeplaten best mulig mot vann og mat- og drikkevarer.
Den nyinnkjøpte benkeplaten skal slipes lett, tørkes av og påføres oljen, gjerne i flere omganger. Treet skal mettes, og du skal huske å olje undersiden også, slik at benkeplaten ikke slår seg.

Når skaden er skjedd: Den slitne, flekkete og vannskadede trebenkeplaten skal slipes godt ned med en eksentersliper eller en båndsliper. Deretter skal du olje på samme måte som da platen var ny. Sørg for å gjenta behandlingen 1-2 ganger i året.

Benkeplate av stein eller betong

Beskyttelse: Den nye benkeplaten skal behandles med steinolje (naturstein) eller bivoks (naturstein og betong). En mettet benkeplate vil være bedre til å avvise fett og skitt.

Når skaden er skjedd: Du kan kjøpe spesielle pleiemidler og flekkfjerningsmidler til stein- og betongbenkeplater. Jo oftere du sørger for å fjerne flekker og rebehandle med olje eller voks, desto penere kan du holde benkeplaten.

Benkeplate av stål

Beskyttelse: Spesialprodukter, som ofte har navn som ”metallpolish” eller lignende, kan legge en hinne som gjør fettfingre mv. mindre synlige. Men ellers er det ikke så mye som kan beskytte stålplaten.

Når skaden er skjedd: Er platen stygg og ripete, kan du rense den med et rengjøringsmiddel og slipe med en eksentersliper med våtslipepapir korn 600. Med polerskiver til eksentersliperen, kan du få platen til å skinne igjen. Hakk er vanskeligere å redde, men du kan prøve med smeltet loddetinn, som dryppes ned i hakket ved hjelp av en loddebolt.

Dyre benkeplater er ikke verdt pengene

Relaterte artikler

 • Sammenføyning av benkeplater i vinkel  

  Sammenføyning av benkeplater i vinkel  

  28/07 VIDEO: Når to benkeplater skal monteres i en rett vinkel, er det selvfølgelig viktig at de er skåret slik at de passer perfekt i skjøten.

 • Skjær ut til oppvaskkum

  Skjær ut til oppvaskkum

  28/07 VIDEO: I dette kjøkkenet skal det legges to nye benkeplater i en 90 graders vinkel. Den første platen er klar, og håndverkeren legger den nøyaktig på plass, men uten å feste den.

 • Dyre benkeplater flopper i test

  Dyre benkeplater flopper i test

  05/01 Vi har testet 11 forskjellige benkeplater, og konklusjonen er klar: Mange av de dyre benkeplatene er egentlig UEGNET til formålet. Se hvorfor her.

 • Kan vi fornye benkeplaten?

  Kan vi fornye benkeplaten?

  30/11 Benkeplaten på kjøkkenet vårt er mørk. Det har vi lyst til å gjøre noe med. Kan vi lysne den?

 • Billig hurtigkur til benkeplaten

  Billig hurtigkur til benkeplaten

  08/10 For noen få hundrelapper, kan du forvandle en gammel, slitt benkeplate til en lekker, nyoljet og eksklusiv benk. Her kan du se hvordan.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss