Cookies- og Brukervilkår


Røykvarsleren varsler
selv alarmsentralen

Røykvarsleren kan redde liv. I dag er den et høyteknologisk produkt, som reagerer lynraskt ved tegn på brann i huset ditt. Og de nyeste røykvarslerne kan mye mer enn det.


Trådløs røykvarsler og kullossensor fra det Google-eide firmaet Nest

Tiden med en stygg plastdings i taket, som kun gir lyd fra seg når det ryker fra brødristeren, er forbi. Det foregår en fortløpende utvikling av røykvarslere, og de mest avanserte på markedet kan mye mer enn bare å ule veldig høyt. Det er ikke snakk om bare smart utstyr, men funksjoner som skaper en større sikkerhet i hjemmet.

Nye intelligente røykvarslere

Det Google-eide firmaet Nest, som har alarmen vi viser på disse sidene, og alarmfirmaet Verisure har begge røykvarslere som kan styres eller avleses fra telefonen. I tillegg kan de kobles til kameraer og alarmsentraler.

Det er ingen tvil om at alle leverandører snart har det samme. Det er bra, for prisen er stadig litt høy. Mens de gamle, primitive røykvarslerne kan fås for en 50-lapp, må du regne med å spandere noen tusen, hvis du skal sikre hjemmet effektivt. Til gjengjeld virker de. Alltid.

Røykvarsleren alarmerer deg, naboen og alarmsentralen

Avhengig av hvilken røykvarsler du anskaffer, kan du få beskjed via telefonen når alarmen setter i gang. Du kan også sette den til å varsle naboen, slik at han kan sjekke hvis du er på ferie.

Er du tilknyttet en alarmsentral, kan du få røykvarsleren til å gi dem beskjed samtidig med deg (og naboen). Kan ikke sentralen få fatt i noen av dere når alarmen går, vil de sende ut brannvesenet.

Slutt på batterisjekk på røykvarsleren

Normalt skal du sjekke batteriene i røykvarslerne med jevne mellomrom. Gjør du det? Sannsynligvis ikke, men nye varslere sjekker heldigvis seg selv, og du blir ikke lenger vekket av batterialarmens høye piping midt på natten. Nå får du bare en sms som varsler at det er på tide å skifte batteri.

Den nye røykvarsleren tenner lys om natten

Alarmen fra Nest har innebygget bevegelsessensor, så hvis du står opp midt på natten, for eksempel for å se i kjøleskapet, tennes et orienteringslys når du går under alarmen. Det er smart – hvis du da helst ikke vil oppdages ...

Røykvarsleren sender bilder ved alarm

Røykvarsleren kan sende signaler til et eller flere overvåkingskameraer i huset. Det betyr at når alarmen setter i gang, starter kameraene, og du kan se bildene på for eksempel telefonen. Verisures system sender bildene direkte til en alarmsentral, som varsler brannvesenet ved behov, hvis du ikke er hjemme og gjør det selv.

Røykvarsleren skiller mellom røyk, gass og damp

Nests varsler bruker to bølgelengder av lys for å detektere røyk, noe som gjør den bedre til å oppdage røyken, uansett om den er langsom eller rask i utviklingen. I tillegg har den en innebygget kullossensor, som avslører den usynlige og dødelige gassen.

Den kan også avsløre damp, slik at alarmen ikke setter i gang bare fordi det er litt for mye damp på badet, eller fordi en gryte med vann koker på kjøkkenet.

Verisure har en spesiell kjøkkenalarm, som ikke reagerer på røyk fra brødrister og komfyr, men på høye temperaturer.

Røykvarsleren forteller deg hvor i huset røyken er

I tillegg til ulingen, så snakker alarmen med menneskestemme når den oppdager røyk et sted i huset. Den gir beskjed til de andre alarmene, som setter igang og forteller deg hvor i huset røyken er. Ligger du på soverommet mens det er røykutvikling på kjøkkenet, forteller alarmen det.

Alt kan styres fra telefonen

Med til de moderne røykvarslerne, hører naturligvis en app til smarttelefonen. Fra appen kan du stoppe alarmen hvis den for eksempel er utløst av en brødskive i brødristeren. Du trenger altså ikke å vifte vilt med et håndkle, eller styrte hjem fra jobben for å stoppe alarmen. Det er bare å trykke på appens stoppknapp.

Fra telefonen kan du også sjekke romtemperaturer, luftfuktighet og overvåkingskameraer når du ikke er hjemme. Faktisk kommer det konstant til nye ting. Snart vil det muligens la seg gjøre å starte oppvaskemaskinen og justere varmen, lyset, radioen m.m. via telefonen og alarmsystemet du har.

Relaterte artikler

 • Gjør IKKE slik i kveld

  Gjør IKKE slik i kveld

  16/06 Vil du unngå uhell med sankthansbålet? Her kan du se hvorfor bål og bensin IKKE er en god kombinasjon – samt hvordan du lager et perfekt bål.

 • Unngå at juletreet tar fyr

  Unngå at juletreet tar fyr

  21/12 Noen sekunders uoppmerksomhet kan forvandle et juletre til en brannfelle. Her kan du se hvor fort det går, og hvor lite som skal til for å unngå en fatal brann.

 • Røykvarsler redder liv

  Røykvarsler redder liv

  15/12 Mange dødsbranner kan unngås med riktig oppsatte røykvarslere. Hvis du ikke allerede har dette i boligen din, er det på høy tid å skaffe deg det. Vi har samlet noen råd om plasseringen til røykvarseleren.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss