Cookies- og Brukervilkår


Bygg din egen gapahuk

En gapahuk kan være alt fra et enkelt skråtak til ei hytte med tre vegger og åpning mot en bålplass. Her viser vi hvordan du kan bygge en solid gapahuk i din egen hage – en kombinert hytte og overnattingsplass, som gir rike muligheter for kos og hygge.

gapahuk bygg selv
Gapahuken ligger godt i ly bak busker og trær i hagen, og har blitt det naturlige samlingsstedet når familie og venner møtes til grillaften.

Du har kanskje sett dem – gapahuker finnes overalt: i skogen eller på fjellet, på campingplasser og i friområder. Gapahuken kan brukes som rasteplass i dårlig vær eller som billige overnattingssteder langs populære vandreruter.

Gapahuk med plass til mange

Normalt er det plass til seks til åtte sittende personer med store sekker i gapahuken, eller fire til seks som overnatter.

Bålplassen foran gapahuken gir både varme, hygge og ild til matlaging. Og selv om det pøsregner, ligger og sitter du trygt og tørt under det store takuthenget. Selv om gapahuken vår ikke ligger i skogen, har den blitt populær – ikke minst blant barna.

Her får du nemlig en overdekket uteplass som nesten gir deg de samme mulighetene som en hagestue, men til en brøkdel av prisen.

Bygg gapahuken av hvilke materialer du vil

Denne gapahuken er laget av douglasgran (sjelden i Norge) som vi fikk skåret på et lokalt sagbruk i de nøyaktige dimensjonene vi ønsket. Har du et lite sagbruk i nærheten, og får tak i noen passe tømmerstokker, kan du gjøre det samme.

Men du kan selvsagt også bruke furu, gran eller noe annet, som du eventuelt kan kombinere med noe du har liggende.

Denne gapahuken har et grunnareal på 7,2 kvadratmeter (300 centimeter bred og 240 centimeter dyp).

Gulvet er hevet cirka 40 centimeter over bakken, noe som gir mye oppbevaringsplass til ved eller til forskjellig utstyr under gulvet. Men det gir samtidig en behagelig sittehøyde på kanten av gapahuken, og luftsirkulasjonen betyr at gulvet alltid er tørt.

Veggene er først kledd med bord med ujevn kant og bakhon, den ytterste delen av stammen som sages vekk før stokken blir sagd til planker, bord og lekter.

Gulvet og taket består av 25 millimeter tykke bord som ligger på henholdsvis bjelker og sperrer. Taket er belagt med takpapp.

Bygg gapahuken på to helger

Når du først har materialene klare, kan du bygge gapahuken på en eller to helger, avhengig av om du er alene om prosjektet – eller du har med deg flere.

Det utvendige treverket er behandlet med tretjære iblandet cirka 20 prosent kokt linolje. Da får du en både vakker og svært holdbar trebeskyttelse. Du kan selvfølgelig behandle den med hva du vil, eller du kan la gapahuken stå ubehandlet for å bli naturlig grå.

Med tretjære skal det ikke være nødvendig med vedlikehold de neste fem årene. Men bruk ikke tjære innvendig, for det lukter sterkt og kan gi flekker på klærne hvis du støtter deg mot det.

Bygg deg en gapahuk – slik gjør du trinn for trnin

Last ned hele gapahuk-artikkelen og få både tegninger av gapahuken og en utførlig byggeveiledning med trinn for trinn-bilder og materialliste.


Bygg selv gapahuk med utsikt
Med skogen og stranda som naboer, har denne familien fått en alle tiders uteplass – til en brøkdel av prisen på et vanlig tilbygg. Og det er god plass til seks til åtte personer. Du kommer nærmere naturen, og det er heller ikke så farlig om det drypper litt regn.

Relaterte artikler

 • Høns - til hygge og nytte

  Høns - til hygge og nytte

  05/05 Hønsene liker å pirke i jorden, og det lure ved denne enkle konstruksjonen av planker, hønsenetting og takplater, er at den er lettvint å flytte.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • UTHUS: Bærekonstruksjon til uthus

  UTHUS: Bærekonstruksjon til uthus

  08/09 VIDEO: Her skal det bygges et uthus på 2,8 x 4,5 m. Huset skal deles opp i to rom. Et lite på 4 m2 og et større på ca. 9 m2. De seks bærende stolpene av 100 x 100 mm impregnert furu er gravd ned i 100 cm’s dybde, og satt i ...

 • Bygg din egen badstue

  Bygg din egen badstue

  30/08 Drømmer du om en badstue i hagen eller på hytta? Følg da med her, hvor vi forvandler en liten hytte til en herlig badstue med plass til 8-10 mennesker.

 • Bygg en hytte på én dag

  Bygg en hytte på én dag

  29/08 En hytte som byggesett lager ikke seg selv. Men har du en makker, kan dere sette opp en hytte med veranda på én dag. Her kan du se hvordan.

 • Slik bygger du på ujevn naturtomt

  Slik bygger du på ujevn naturtomt

  26/08 Dypt inne i skogen har vi satt opp en hytte og en badestamp med plass til hele familien. Lær mer om hvordan vi lagde fundamentene til begge prosjektene.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Bygg din egen gapahuk
 • Bygg din egen gapahuk
 • Bygg din egen gapahuk

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss