Cookies- og Brukervilkår


Førsteklasses hønsehus

Hønene koser seg hos denne familien. De har hele hagen å rote i når familien er hjemme. Nå har de også fått eget hus med to redekasser, en pinne til å sitte på og en hønsegård som de kan hoppe ut i når de har lyst.

Byg selv hønsehus
Høner og mennesker flokkes i hagen så snart de har muligheten til det. En omgang trebeskyttelse på hønsehuset og hønsegården, får treverket og fibersementplatene til å henge bedre sammen.

Hønsehus på første klasse

Tenk å være høne hos denne familien: Få seg et hønsehus med god takhøyde, fine redekasser og en liten hønsegård som man kan hoppe ut i, og hoppe inn igjen fra når det blir mørkt. Med en morsom liten hønsestige, som en høne gjerne bruker hvis det kan glede menneskene høna bor hos. For i motsetning til alle de millioner av burhøns og slaktekyllinger ute i verden, så knytter en flokk hagehøns seg raskt til barn og voksne, og viser frem hver deres personlighet når de vandrer rundt i hønsegården, gjemmer seg dypt i hagen eller pirker på et rødhudet bær.

Bygg et hønsehus som passer til behovet

Hønene hos denne familien skulle ha det beste å bo i, og fordi Gjør Det Selvs Søren Stensgård skulle hjelpe til med å bygge hønsehuset, hentet hans først inn gode råd hos erfarne fjærfeeiere. Dette hønsehuset er derfor ikke bare pent, solid og enkelt å bygge, det er også laget etter gode råd fra erfarne hønseholdere.

Verdt å vite om et gjør det selv-hønsehus


 • Det er tillatt å holde høner i hagen hvis det ikke er regler for området som forbyr det.
 • En galende hane kan være problematisk for godt naboskab, men kaklende høner kan de fleste tolerere. Snakk med naboene før du starter byggingen av hønsehuset. Høner kan også fint klare seg uten en hane – og likevel legge mange egg.
 • Høner er robuste. De krever mat og vann, men det er ikke nødvendig å isolere hønsehuset veldig mye – kanskje ikke i det hele tatt. Men det skal være tett og inneholde et par gode reder.
 • Hver høne skal gjerne ha omkring 0,5 m2 hønsehus. Men hvis de har fri tilgang til en god, stor hønsegård kan de klare sig med mindre. Høner er sosiale dyr, så du bør bygge et hønsehus med plass til minst tre høner. Til sammenligning bor hønene i et burhønsanlegg i cirka 45 cm høye bur – uten tilgang til hønsegård.
 • Høns kan dele på redekassene. En redekasse rekker til fire-fem høner, så når vi har innredet det lille hønsehuset med to redekasser, er det en ren luksus.
 • Høner kan tiltrekke seg skadedyr som rotter og mus. Derfor er det en god idé å heve hønsehuset 30 cm over bakkenivå, samt å holde hønseforet i et solid, avlukket rom.
 • Hønsehuset skal inneholde et vindu, som ikke skal være for stort. Av hensyn til varmen, bør det ikke vende mot syd.

Byg hønsehus - gør det selv
Hønsehuset er i ferd med å ta form. Her “forlenges” taklektene ut over hønsegården med tre lekter, som skal bære nettet til hønsegården.

Last ned hele artikkelen for å få en grundig byggeveiledning og en komplett tegning av hønsehuset.

Mer om hønsehus og om å holde høner i hagenHønsehuset er beskyttet mot reven:
Det er enkelt å holde høner, de skal bare ha et hønsehus eller en hønsegård, som de kan søke tilflukt i for rev og katt når du ikke er der selv for å passe på. Husk at når hønene er i hønsegården, skal de fores og ha tilgang til friskt vann, ettersom de ikke selv kan finne mat.

Slipp hønene ut av hønsehuset
Når du selv er hjemme, kan hønene med fordel gå fritt rundt i hagen og finne deres egen mat utenfor hønsehuset. Det kan være alt fra mark og insekter, til gress og nedfallsfrukt.

Som en takk for maten, kvitterer hønene med hønsemøkk, som er et effektivt og naturlig gjødsel. Bruk det i blomsterbed, kjøkkenhager og på gressplener. Men husk å fortynne det med vann, ellers blir gjødselet for sterkt.

Hønsehus om vinteren
Med et godt hønsehus å sove i, kan hønene fint tåle å være ute hele vinteren, selv på ekstra kalde dager. Det er likevel viktig at du sørger for at de kan få vann, og at vannet ikke fryser.

Bygg et flyttbart hønsehus
Hvis hønene dine går fritt i hagen, kan du bygge et lite flyttbart hønsehus til de situasjonene da du helst skal ha kontroll på dem. Her kan du se hvordan du bygger det: Høner til hygge og nytteRelaterte artikler

 • Høns - til hygge og nytte

  Høns - til hygge og nytte

  05/05 Hønsene liker å pirke i jorden, og det lure ved denne enkle konstruksjonen av planker, hønsenetting og takplater, er at den er lettvint å flytte.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • UTHUS: Bærekonstruksjon til uthus

  UTHUS: Bærekonstruksjon til uthus

  08/09 VIDEO: Her skal det bygges et uthus på 2,8 x 4,5 m. Huset skal deles opp i to rom. Et lite på 4 m2 og et større på ca. 9 m2. De seks bærende stolpene av 100 x 100 mm impregnert furu er gravd ned i 100 cm’s dybde, og satt i ...

 • Bygg din egen badstue

  Bygg din egen badstue

  30/08 Drømmer du om en badstue i hagen eller på hytta? Følg da med her, hvor vi forvandler en liten hytte til en herlig badstue med plass til 8-10 mennesker.

 • Bygg en hytte på én dag

  Bygg en hytte på én dag

  29/08 En hytte som byggesett lager ikke seg selv. Men har du en makker, kan dere sette opp en hytte med veranda på én dag. Her kan du se hvordan.

 • Slik bygger du på ujevn naturtomt

  Slik bygger du på ujevn naturtomt

  26/08 Dypt inne i skogen har vi satt opp en hytte og en badestamp med plass til hele familien. Lær mer om hvordan vi lagde fundamentene til begge prosjektene.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Hønsehus på første klasse
 • Hønsehus på første klasse
 • Hønsehus på første klasse
 • Hønsehus på første klasse

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss