Cookies- og Brukervilkår


Bærekonstruksjon til uthus

Her skal det bygges et uthus på 2,8 x 4,5 m. Huset skal deles opp i to rom. Et lite på 4 m2 og et større på ca. 9 m2. De seks bærende stolpene av 100 x 100 mm impregnert furu er gravd ned i 100 cm’s dybde, og satt i betong. Konstruksjonen her kan benyttes til alt fra uthus, sykkelskur, garasjer og til carporter.

Her skal det bygges et uthus på 2,8 x 4,5 m. Huset skal deles opp i to rom. Et lite på 4 m2 og et større på ca. 9 m2. De seks bærende stolpene av 100 x 100 mm impregnert furu er gravd ned i 100 cm’s dybde, og satt i betong.

Konstruksjonen her kan benyttes til alt fra uthus, sykkelskur, garasjer og til carporter. Stolpene er med vilje noe høyere enn de skal være til slutt. Dermed er det nemlig mulighet for en pen og nøyaktig kapping når toppsvillene senere er lagt på plass.

Håndverkeren starter med å finne det høyeste punktet. Det gjør han med en lang, rett trebjelke og vater. Her er det noenlunde plant, så håndverkeren beslutter at uthusets bunnsville skal plasseres 5 cm over terreng, målt ut fra den ytterste, bakerste hjørnestolpen.

Han måler opp til lengden på den første bunnsvillen. Det gjøres enklest ved å legge bjelken opp mellom stolpene og streke direkte opp på svillen. Den skal skjæres av 50 x 100 mm impregnert tre. Når svillen er skåret til, kontrolleres det at den passer nøyaktig i lengden.

Det gjør den, så nå må det skrus et par vinkelbeslag i bunnen av svillen. Alle svillene skal monteres med vinkelbeslag, som er 82 x 62 x 2 x 40 mm, og med forsterkning. De monteres i hver ende av svillen med 5 x 40 mm beslagskruer.

Svillene skal plasseres slik at det er plass til kledning, og da uthuset skal kles med 19 mm bord i to lag, skal avstanden fra svillen til stolpens ytterside være 38 mm. Beslagskruer holder bedre enn andre skruer, fordi den spesielle ovale halsen får skruen til å kile seg ned i hullene på beslaget.

Beslagene må vendes slik at den lange vingen skrus på svillen og den korte på stolpen. Dermed vil skruene bli sittende lengst bort fra svillens endeved, og det minsker risikoen for at endeveden sprekker.

Nå må svillen snus, så beslagene kommer ned og dermed gir best støtte. For å oppnå samme høyde på svillene, kan du legge et vater tvers over den neste stolpen og på den måten få riktig høyde.

Kan ikke høyden kontrolleres med et vater, er det nødvendig å tegne opp plasseringen, så man er sikker på at svillene flukter med hverandre. Bruker du en vinkel, blir målene helt nøyaktige.

Når de fire bunnsvillene er montert, må de midterste spikerslagene settes opp. Det skjer på nøyaktig samme måte som bunnsvillen. Altså med vinkelbeslag som forbinder spikerslag og stolper. Vi har valgt at spikerslaget skal plasseres 90 cm over bunnsvillen, noe håndverkeren markerer på alle stolpene.

Samtidig måler han opp til de to øverste svillene, som skal plasseres 180 cm fra bunnsvillen. De har samme dimensjon som bunnsvillene, og plasseres midt på stolpene på akkurat samme måte som bunnsvillene, og altså også 38 mm inne på stolpene, slik at det er plass til bordkledning.

Nå kan det måles opp, skjæres til og monteres vinkler, før spikerslagene festes til trekonstruksjonen. Den øverste og bakerste toppsvillen skal felles inn i stolpene. Derfor strekes det opp på 180 cm, som stolpen i første omgang skal kuttes ned til.

Her brukes en håndsag til å sage stolpen over med. Man kan også bruke en stikksag, men den er litt vond å styre når man skal sage over en så kraftig stolpe vannrett. Nå er de to ytterste stolpene saget i rett lengde.

For å være helt sikker på at den midterste stolpen også blir skåret til i riktig høyde, velger håndverkeren å bruke en lang, rett trebjelke som måleredskap. Ved å plassere den slik at den støtter på de to ytterste stolpene, sikrer han seg nøyaktig mål på midtstolpen, hvor toppsvillen skal felles inn.

Deretter kan det strekes riktig opp med en vinkel, så stolpen kan kuttes på de 180 cm. Nå må det skjæres ut i stolpene til toppsvillen. Hakket må selvsagt tilsvare svillens mål – 50 x 100 mm.

Det markeres og tegnes rundt stolpen, og for sikkerhets skyld også på toppen. På samme måte strekes det opp på de tre bakerste stolpene. Nå kan håndverkeren starte med å sage ovenfra, hvor han uten problemer kan se alle strekene og sage helt nøyaktig.

Han sager ikke helt i bunnen før han sager vannrett inn. Dermed får han et pent og rent snitt når han til slutt sager ovenfra igjen. Når alle tre stolpene er saget til, kan toppsvillen legges opp.

Den er skåret av to trebjelker, som skjøtes over den midterste stolpen. Svillen festes med 5 x 90 mm rustfrie skruer.Nå er uthusets bærekonstruksjon ferdig, og klar til at taksperrer og lekter kan monteres.

Relaterte artikler

 • Snarvei til en flott vinterhage

  Snarvei til en flott vinterhage

  16/09 Å bygge vinterhage blir en mer overkommelig jobb, når du bestiller alle materialene som én pakke. Hver planke og skrue ligger klar, som med et Ikea-møbel. Det er bare å begynne i den ene enden.

 • Snøsmeltingen kan gjøre skade på huset

  Snøsmeltingen kan gjøre skade på huset

  08/03 Smeltet snø tilsvarer store mengder vann. Se hva du må være oppmerksom på når snøen smelter!

 • Sjekk ALLTID huset etter stormen!

  22/02 Selv små skader på huset kan ha store konsekvenser, hvis du ikke gjør noe med det så fort som mulig.

 • Bygg din egen badstue

  Bygg din egen badstue

  30/08 Drømmer du om en badstue i hagen eller på hytta? Følg da med her, hvor vi forvandler en liten hytte til en herlig badstue med plass til 8-10 mennesker.

 • Bygg en hytte på én dag

  Bygg en hytte på én dag

  29/08 En hytte som byggesett lager ikke seg selv. Men har du en makker, kan dere sette opp en hytte med veranda på én dag. Her kan du se hvordan.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hvilken maskin /verktøy for å (skrå)skjære

Hvilken maskin/verktøy egner seg for å ...

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss