Cookies- og Brukervilkår


Slik males fyllingsdører

Glatte dører kan lett males med en rull. Fyllingsdører, derimot, krever en annen teknikk, som maleren viser her.

Det er mange kanter på den rutete døren her. De stammer fra malertapen, som har atskilt fargene. Alle disse kantene må slipes helt vekk, så det blir en glatt flate å male på.

For å komme godt i bunnen, bruker man en eksentersliper, først med slipepapir korning 80, og til slutt med korning 220, slik at sporene etter det grove slipepapiret slettes. Dørhåndtak og nøkkelhullsbeslag på døren må monteres av.

På den måten unngår man å male over dem, og den nye malingen kommer innunder beslagene, slik at det blir en rett kant. Når alle de store flatene er slipt ned med eksentersliperen, bruker maleren en liten handy deltasliper, som kan komme inn i fyllingene på døren.

Når man benytter slipemaskiner, må man være oppmerksom på at man ikke sliper kantene på fyllingsdøren runde. På de minste kantene bruker man et stykket foldet sandpapir. Har man ikke slipemaskin, kan man gjerne slipe døren med håndkraft.

Etter slipingen løftes døren på høykant, og alt slipestøvet børstes av med en liten kost. Når støvet er børstet av, legges døren ned og tørkes over med en fuktig svamp. Til tross for tørkingen vil det fremdeles være litt sliperester, som tørkes av med håndflaten.

Til første strøk bruker man en heftgrunn av god kvalitet. Heftgrunn har den egenskapen at den dels får sluttmalingen til å hefte bedre, dels vil grunningen dekke så godt at man kan nøye seg med ett lag sluttmaling. Døren bygges opp innenfra, det vil si at man starter med å male i midten av hver fylling og arbeider seg utover.

Det siste som grunnes er derfor de lange, rette kantene rundt døren. Først de på tvers og så de på langs, slik at penselstrøkene følger treets årer. Når døren er grunnet ferdig, må den tørke i ca. 12 timer før arbeidet kan fortsette.

Maler man utendørs, bør man bære døren inn over natta. Dagen etter må døren mellomslipes med et sandpapir korning 220. Det er nødvendig å mellomslipe for at sluttmalingen skal hefte optimalt til grunnmalingen. Deretter børster man over døren. Man starter også innenfra med sluttmalingen.

Først males kanten opp til fyllingen. Her må man huske å følge treets årer, så det males på langs av treets årer. Det gir det peneste resultat. På fyllingen i midten fordeles malingen på hele flaten før det fordrives, så sporene etter penselen blir usynlige.

Fordrivingen sikrer samtidig at det blir et likt lag maling på flaten. Som det siste males rammen hele veien rundt om døren og forkanten av døren. Så er denne siden ferdig. Den andre siden av døren males på samme måte. Nå er den tidligere så spraglete døren som forvandlet til en ny flott, hvit dør.

Relaterte artikler

 • Monter en dørspion

  Monter en dørspion

  23/08 VIDEO: I gamle dager var det veldig vanlig med en såkalt dørspion, så man kunne se hvem det var som gjerne ville inn. Nå for tiden er ingen dører utstyrt med en dørspion fra fabrikkens side, så hvis man ønsker seg det, må man ...

 • Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

  Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

  23/08 VIDEO: Før du bestiller en ny dør eller et nytt vindu, er det viktig at du måler opp riktig og bruker de samme betegnelsene som leverandøren. Ellers er risikoen ganske stor for at døren eller vinduet ikke passer. Har du ...

 • Unngå innbrudd med enveisskruer

  Unngå innbrudd med enveisskruer

  23/08 VIDEO: Mange innbrudd skjer ved at tyven, som her, plukker glasslistene av vinduene, tar ut glasset, stikker armen inn og åpner døren med det innvendige håndtaket. Eller – hvis det er snakk om større vinduer – simpelthen ...

 • Elektronisk kodelås til terrassedøren

  Elektronisk kodelås til terrassedøren

  23/08 VIDEO: Det første en tyv sjekker er om han kan komme ut av huset med tyvegodset. Det kan han gjennom denne terrassedøren, som bare har et standard vridehåndtak. Derfor må håndtaket skiftes ut med et spesialhåndtak med lås, som ...

 • Monter en sikkerhetshaspe

  Monter en sikkerhetshaspe

  23/08 VIDEO: Åpne kjellervinduer kan være ganske fristende for innbruddstyver. Det problemet kan man løse med en sikkerhetshaspe, som gjør det mulig å ha vinduet åpent uten at tyver kan komme inn.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss