Cookies- og Brukervilkår


Lag en skyveport

Her vil fagmannen vise hvordan du lager en enkel og grei skyveport til uthuset ditt. Vi har valgt å bygge en ramme av 50 x 100 mm impregnert tre, som er skåret til i 45 graders vinkel i endene.

Her vil fagmannen vise hvordan du lager en enkel og grei skyveport til uthuset ditt. Vi har valgt å bygge en ramme av 50 x 100 mm impregnert tre, som er skåret til i 45 graders vinkel i endene.

Porten skal være 161 cm bred og 244 cm høy, og skal kles med 12 mm kryssfinerplater med spor, som også er 244 cm høye. Vanlige bukker er ikke brede nok til en ramme i denne størrelse, men det problemet fikser fagmannen ved å utvide bukkenes bredde med et par lekter.

Når trevirket er lagt opp, avsettes det noen markeringer, hvor skruene som skal holde rammen sammen skal sitte. Skruene plasseres ca. 4 cm inne og 1,5 cm fra henholdsvis topp og bunn. Når det er markert i begge ender på de to korte trestykkene, forborer han loddrett gjennom med et 5 mm bor.

Nå kan rammen skrus sammen med 5 x 100 mm skruer i hullet som sitter 4 cm inne, og med en 5 x 120 mm skrue i hullet som sitter 7 cm inne. Slik forbindes rammen i alle fire hjørner. Plankene kan være litt skjeve, men ved hjelp av en skrutvinge kan de tvinges på plass, før skruene skrus i.

Rammen må forsterkes med et spikerslag, som også er av 50 x 100 mm tre.Fagmannen måler opp hvor det skal sitte, og monterer to vinkelbeslag til å holde det. Plasser vinkelbeslagene slik at den lange siden – der hvor skruehullene sitter lengst bort fra knekket i vinkelen – blir skrudd inn i spikerslaget.

Dermed unngår man at skruene kommer for tett på endeveden, med risiko for at den sprekker når skruene skrus i. Monter nå ytterligere to beslag, så spikerslaget sitter stabilt. Det er nok å gi beslagene tre beslagskruer i hver «vinge».Deretter kontrollerer fagmannen om rammen er helt i vinkel.

Det gjør han ved å måle rammens to diagonaler – såkalt kryssmål. Det gjøres lettest med et lang rett list fra hjørne til hjørne. Marker lengden ved å slå en strek på listen der hvor hjørnet er.

Flytt så listen til den andre diagonalen. Nå skal markeringen fra før helst treffe likt i dette hjørnet. Gjør den det, betyr det at kryssmålene er like, og dermed er rammen også helt i vinkel. Nå skal rammen kles med finér.

Disse platene har vi fått billig, da de er litt ødelagt i sidene. Men det spiller ingen rolle, da vi likevel skal skjøte to plater. Når platen er lagt opp på bukkene, bruker fagmannen en håndsirkelsag, eller nærmere bestemt en dykksag med føringsskinne, til å sage av den skadede kanten med.

Legg merke til at han skjærer platen ren, slik at falsen i den delen av platen som skal brukes skjæres bort. På den andre platen skal det skjæres av tre spor, for at de to platene vil komme til å passe til skyveporten. Igjen skjæres det med dykksagen.

Den første platen legges opp, og det kontrolleres at den passer langs rammens kanter. Det gjør den, så nå kan den skrus fast med 4 x 40 cm rustfrie skruer.Sett først en skrue i det ene hjørnet, og så en på spikerslaget. Da blir det god styring på platen.

Det er penest hvis skruene blir sittende på en rett linje, så derfor markerer håndverkeren samme avstand på hele langsiden før han skrur i skruer. Der hvor de to platene skal skjøtes, skrus det en 25 x 100 mm impregnert bordbit på baksiden av den første platen.

Det gir en solid og tett skjøt.Nå kan den andre finérplaten skrus fast på samme måte som den første. Kledningen er på plass, men da det er en skyveport vi bygger, mangler det et spor i dørens bunn.

Det vil håndverkeren frese ut i midten av bunnrammen. Til det må det brukes en overfres med et notfresestål. Her bruker vi ett på 4 mm, som skjærer 2,5 cm inn i rammen. Etter første snitt senkes jernet et par mm, og så freses det en gang til. På den måten blir sporet litt bredere.

Nå er det god plass til at vi kan bøye et beslag, som kan gå i sporet.Når skyveporten blir hengt opp, skal den støttes i bunnen i dette sporet. Beslaget vi bruker er et helt vanlig bygningsbeslag, som bøyes slik at det passer til formålet.

Jernet skal ikke gå helt opp i sporet, derfor må den ene bøyen lages på 2 cm. Så er det en halv centimeter mellom sporets bunn og beslagets topp. Beslaget skrus fast på rammen, og den første bøyen lages på 2,5 cm, noe som tilsvarer halvparten av rammens tykkelse.

Ved hjelp av en kloss, et par skruer og en hammer, lages den andre bøyen på de 2 cm. Dette hjemmelagde beslaget, som skal monteres på uthusets ene bærende stolpe, er nok til å styre skyveporten i bunnen.

Relaterte artikler

 • GARAGE: Monter en skyveport i garasjen

  GARAGE: Monter en skyveport i garasjen

  13/09 VIDEO: Skyvedører, eller porter for den saks skyld, er en plassbesparende måte å åpne og lukke et rom på. Selve porten har vi bygd på verkstedet av 50 x 100 mm tre, kledd med 12 mm kryssfinerplate. Og den skal monteres på et ...

 • Få MER plass med skyvedører

  Få MER plass med skyvedører

  13/06 TENDENS: Den klassiske skyvedøren har fått et comeback – med god grunn! Den tar liten plass, og er en praktisk løsning hvis du ønsker ekstra gulvplass.

 • Lag et skap med skyvedører

  Lag et skap med skyvedører

  21/01 Med skyvedører kan du enkelt lage et stort skap, som utnytter passen optimalt og passer inn i rommet. Her kan du se hvordan.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Skilleveggen skjuler skyvedøren

  Skilleveggen skjuler skyvedøren

  15/12 Gjør det selv – og spar over 11.000,-. Med en skyvedør som forsvinner inn i veggen når den åpnes, sparer du plass. Her bygger vi veggen av trelekter og gips, og bygger inn døren i den.

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Bygg døren inn i veggen

  Bygg døren inn i veggen

  28/02 En skyvedør sparer plass. Bygger du den i tillegg inn i veggen, kan du bruke veggen på begge sider til bilder eller annen veggpynt. Med nye, smarte system, er det enkelt å bygge en skjult skyvedør.

  Vanskelighetsgrad 3/4

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss