Cookies- og Brukervilkår


Monter en skyveport i garasjen

Skyvedører, eller porter for den saks skyld, er en plassbesparende måte å åpne og lukke et rom på. Selve porten har vi bygd på verkstedet av 50 x 100 mm tre, kledd med 12 mm kryssfinerplate. Og den skal monteres på et kraftig skyveport-beslag.

Skyvedører, eller porter for den saks skyld, er en plassbesparende måte å åpne og lukke et rom på. Selve porten har vi bygd på verkstedet av 50 x 100 mm tre, kledd med 12 mm kryssfinerplate. Og den skal monteres på et kraftig skyveport-beslag.Håndverkeren måler først opp hvor beslagene skal monteres.

Han har valgt at skyveporten skal heves ca. 6 cm over belegningssteinen, og måler derfra opp portens høyde – 244 cm. Fra dette merket måler han ytterligere 8 cm opp, tilsvarende dimensjonen på skyveport-beslaget. Før beslaget monteres, må det settes sammen.

På selve skinnen skal opphengsbeslagene skrus fast.De skal monteres med en liten bolt inn gjennom skinnen, og festes med den dertil hørende mutteren. Den skal sitte utenpå skinnen og i hakket som er i beslaget.

For å holde skinnen på plass i den ene enden, skrur håndverkeren i en enkelt støtteskrue. Nå kan han legge opp skinnen i riktig høyde, og feste den på midten. Ved hjelp av vateret sørger han nå for at skinnen ligger helt vannrett, før han skrur i de øvrige skruene.

De to hengerullene må inn i skinnen først. Deretter monteres den ene stopperen løst i den ene enden. I den andre enden settes det også en stopper, men den skrus ennå ikke fast.

Stopperne innstilles først til slutt, når porten er på plass.Håndverkeren måler så ut til beslagene som skal holde porten fast til de to rullene i skinnen. Her er det viktig å måle avstanden fra rullene og inn til toppsvillen, slik at beslagene vil komme til å sitte korrekt i toppen av porten.

Beslagene skal sitte slik at det er ca. en centimeters luft mellom porten og svillen. Da risikerer man ikke at porten støter på svillen, selv om treverket skulle slå seg litt. Håndverkeren velger å plassere de to beslagene 30 cm fra hver av portens sider.

Deretter overfører han målene han tok for beslagenes plassering i forhold til skinne og sville. Hvert beslag monteres med fire beslagskruer, og slik at åpningen i beslagene vender inn mot toppsvillen. Nå kan porten løftes opp og hektes på det ene beslaget.

Mutteren strammes litt, så beslaget ikke hopper av. Deretter skal den andre siden hektes på. Og så er det tid for en liten prøvekjøring. Porten går fint. Men før den festes helt i beslagene, må det monteres en føreskinne på den ene stolpen.

Denne lille skinnen, som er bøyd av et stykke bygningsbeslag, skal sørge for at porten ikke vipper fram og tilbake.I bunnen av porten er det frest et spor, som er ca. dobbelt så bredt som det lille beslaget er tykt. Og så dypt at beslaget ikke støtemot bunnen av utfresingen.

Dermed er det god styring på bunnen av porten. Nå når porten sitter korrekt, kan mutterne dras til, så beslaget sitter godt fast. Skulle ikke porten sitte helt nøyaktig, kan høyden endres ved hjelp av mutterne på bærebeslaget. Til slutt må stoppklossene justeres på plass og festes.

De sikrer at porten bare åpner og lukker i det området vi ønsker. Porten må også kunne låses. Derfor monterer håndverkeren et hengelåsbeslag. Det skal monteres slik at beslagets «arm» dekker for skruene i beslaget.

Det sikrer oss mot at en tyv kan skru skruene ut av beslaget når hengelåsen sitter i. Til slutt må det monteres et solid håndtak i den forholdsvis tunge porten. Beslag til skyveporter kjøpes som ferdige sett, og det eneste man må forsikre seg om er at beslagene kan tåle vekten av porten.

Disse brukte beslagene kan tåle 200 kg, noe som er mer enn nok til denne porten.

Relaterte artikler

 • GARAGE: Lag en skyveport

  GARAGE: Lag en skyveport

  08/09 VIDEO: Her vil fagmannen vise hvordan du lager en enkel og grei skyveport til uthuset ditt. Vi har valgt å bygge en ramme av 50 x 100 mm impregnert tre, som er skåret til i 45 graders vinkel i endene.

 • Få MER plass med skyvedører

  Få MER plass med skyvedører

  13/06 TENDENS: Den klassiske skyvedøren har fått et comeback – med god grunn! Den tar liten plass, og er en praktisk løsning hvis du ønsker ekstra gulvplass.

 • Lag et skap med skyvedører

  Lag et skap med skyvedører

  21/01 Med skyvedører kan du enkelt lage et stort skap, som utnytter passen optimalt og passer inn i rommet. Her kan du se hvordan.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Skilleveggen skjuler skyvedøren

  Skilleveggen skjuler skyvedøren

  15/12 Gjør det selv – og spar over 11.000,-. Med en skyvedør som forsvinner inn i veggen når den åpnes, sparer du plass. Her bygger vi veggen av trelekter og gips, og bygger inn døren i den.

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Bygg døren inn i veggen

  Bygg døren inn i veggen

  28/02 En skyvedør sparer plass. Bygger du den i tillegg inn i veggen, kan du bruke veggen på begge sider til bilder eller annen veggpynt. Med nye, smarte system, er det enkelt å bygge en skjult skyvedør.

  Vanskelighetsgrad 3/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss