Cookies- og Brukervilkår


Lag ly for regnet
med flott takoverbygg

Huset ditt blir mye mer innbydende, hvis du utstyrer inngangsdøren med et takoverbygg, så gjestene dine får ly foran døren. Men du skal sette taket godt fast, slik at vind og snø ikke river det ned.

Takoverbygg over dørSkruene skal ha tak i solide deler av veggen, så taket også blir sittende selv om værgudene viser muskler.

Det er stor forskjell på et hus med takoverbygg over inngangsdøren, og et hus uten – særlig når du kommer hjem til en låst dør med handleposer i begge armene, og når gjestene kommer på besøk i sitt stiveste festtøy.

Kan du finne et pent takoverbygg, som i tyngde og stil passer til huset, vil det være en liten operasjon som skaper en stor og god forandring.

Oppskrifter på takoverbygg over døren

På disse sidene kan du finne oppskriften på en rekke forskjellige takoverbygg, hvis du har lyst til å lage det selv. Men du kan også kjøpe en ferdig løsning, enten fordi du finner en elegant løsning i stål og glass som du liker, eller fordi du ikke vil bruke for mye tid på prosjektet.

Men uansett hvilken utgave du velger, står du foran en alvorlig oppgave når taket skal festes til veggen. Det skal nemlig sitte solid fast, uansett hva det veier. For når snøen legger seg i tykke lag oppå, så belastes festene ekstra hardt, og hvis en orkan passerer forbi huset, kan det hende den tar med seg takoverbygget hvis det ikke er festet godt nok.

Fast grep i 4 veggtyper

Formen på takoverbygget betyr mye for hvor solid grepet i veggen skal være. Det samme gjør plasseringen av huset.

Jo flatere taket er, desto mer snø legger det seg på det. Jo mer vind huset er utsatt for, desto bedre skal grepet være. Og jo kortere det er mellom skruene øverst og nederst, desto større er belastningen.

Skruene skal inn og gripe fatt i en solid del av veggen. Det krever ofte hjelp fra en planke som kan danne et solid feste for takoverbygget.


Takoverbygg i 4 forskjellige veggtyper
Takovebygg over dør 1. SOLID MURVERK
I solid murverk, settes takoverbygget fast med skruer og plugger, med karmskruer, eller med ekspansjonsbolter. Skruene skal sitte godt inni mursteinene – helt klar av fugene.
Takovebygg over dør 2. PORØST MURVERK
Hvis mursteinene er litt porøse eller laget med hulrom, kan du ikke sette fast skruene i dem. Da kan du for eksempel sikre et solid grep med gjennomgående bolter med muttere.
Takovebygg over dør 3. KLEDNING PÅ REISVERK
På trevegger bruker du solide skruer, gjerne franske treskruer, som skal gripe tak i reisverket bak kledningen. Det beste grepet sikres ved å forbore med et bor som tilsvarer skruekjernen.
Takovebygg over dør 4. PUSSVEGG PÅ ISOLASJON
Her må du inn og sikre et godt grep i konstruksjonen bak isolasjonen. Hvis anleggsflaten er liten, så taket trykker hull i pussen, fordeler du trykket med en plate under takoverbygget.


Når hullene sitter feil

Takutstikket er ikke alltid formet slik at skruene til opphenget kan få tak i den solide delen av konstruksjonen. I så fall må du være kreativ. Passer ikke et ferdig takoverbygg til veggen, kan du løse problemet ved å plassere en planke (eller en plate) mellom veggen og takoverbygget.

Du setter først taket fast i planken med gjennomgående bolter og muttere. Deretter skrur du fast planken på veggen, der det er et solid grep.

Hvis du bygger takoverbygget selv, kan du allerede i forkant måle opp hvor skruene vil få godt feste i veggen, og tilpasse taket etter det.

Relaterte artikler

 • Slik skifter du ytterdør

  Slik skifter du ytterdør

  30/08 Er ytterdøren blitt slitt og stygg, er det på tide å skifte den ut. En ny dør er bedre isolert, mer innbruddssikker og den gir et bedre inntrykk av huset.

 • Lås opp døren uten nøkkel

  Lås opp døren uten nøkkel

  15/04 Glem alt om tiden da nøklene til barna forsvant. Moderne hus har elektroniske låser – og det beste er at du kan installere mange av dem selv.

 • LETT juleprosjekt: Fiks døren!

  LETT juleprosjekt: Fiks døren!

  18/12 Har du gitt hoveddøren et ettersyn? Det lønner seg! Vi viser hvordan du setter en stopper for at døren kniper, slår, trekker og henger.

 • “Ny” og enkel hoveddør

  “Ny” og enkel hoveddør

  28/10 Hvorfor kassere den gamle hoveddøren, hvis du kan få en “ny” ved bare å friske opp stilen? Det tar liten tid, og resultatet blir VELDIG flott. Les mer her.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Bytt ut den gamle døren

  Bytt ut den gamle døren

  11/10 Det er flere gode grunner til å bytte ut den gamle hoveddøren. Ikke nok med at en ny dør pynter opp - det er også penger å spare i fyringsutgifter.

  Vanskelighetsgrad 3/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss