Cookies- og Brukervilkår


Mal sprossevinduer

Et gammelt sprossevindu kan holde ufattelig lenge, hvis det kontinuerlig males og vedlikeholdes, som maleren viser her.

Før malearbeidet begynner, må vinduet vaskes ned. Her benyttes en gammel pensel og en svamp. På et kittet vindu som dette bruker man en skrape til å fjerne nedbrutt kitt og gammel maling.

Selv om det ser litt voldsomt ut, skal all gammel kitt fjernes, ellers trenger det vann inn i treet bak glasset. Med tiden vil fukten bryte ned treet og dermed ødelegge vinduet. Kitt- og malingsrester feies vekk med en liten kost, hvorpå man bruker en vindusskrape til å fjerne gammel maling fra glasset.

Nå er forberedelsene gjort, og vinduet slipes med sandpapir korning 120, før vinduet igjen børstes over. De stedene hvor treet er uten maling settes inn med grunningsolje. Malingen vi bruker er en oljebasert utendørs tremaling.

Til grunnmaling helles det en skvett av malingen opp i et syltetøyglass, og det fortynnes med white spirit. Hele vinduet males nå over en gang med grunningen, før det kittes.

Hvis kittet er for klebrig, kan det dyppes i kritt, som eltes godt inn i kittet. På alle de stedene hvor kittet er skrapet av vinduet legges det nytt kitt, som presses inn til rammen og vinduet med en stiv sparkel. Andre gang males det med ufortynnet maling, og som en tommelfingerregel males det 2-3 mm ut over kittet.

På den måten er man sikker på at det blir tettet helt, så det ikke kan trenge fukt inn under kittet. Når sprossene er ferdige, males rammen. Vinduet skal males tre ganger, men før det siste malingsstrøket bruker maleren glasskraperen til å lage rette overganger mellom glass og maling.

Når det er børstet rent, males den siste gangen. Det males alltid først på sprossene og deretter kantene rundt vinduet. Som en siste finish rettes kantene til med glasskraperen, og så skal vinduet tørke 3-5 timer før det settes inn igjen.

Relaterte artikler

 • UTHUS:Montér vindu i uthuset

  UTHUS:Montér vindu i uthuset

  13/09 VIDEO: Har du f.eks. en mørk garasje, kan det lett monteres et vindu. Vi har funnet vinduet her på verkstedet vårt, og det må derfor passes inn i fasaden med tømmermannspanel.

 • Lag dine egne vindussprosser

  Lag dine egne vindussprosser

  23/08 VIDEO: Med juksesprosser kan du lett få for eksempel et vindu til å matche terrassedøren med små ruter. Vinduet er lagt på et arbeidsbord, og her måles rammens høyde og bredde.

 • Én nøkkel til hele huset

  Én nøkkel til hele huset

  23/08 VIDEO: Da den gamle hoveddør-låsen skulle skiftes, valgte vi å investere i et låsesystem hvor den samme nøkkelen kan brukes flere steder. Dessuten har vi valgt en lås uten vrider, så døren ikke kan åpnes innenfra uten nøkler. ...

 • Én nøkkel til hele huset

  Én nøkkel til hele huset

  23/08 VIDEO: Da den gamle hoveddør-låsen skulle skiftes, valgte vi å investere i et låsesystem hvor den samme nøkkelen kan brukes flere steder. Dessuten har vi valgt en lås uten vrider, så døren ikke kan åpnes innenfra uten nøkler. ...

 • Skift til bunnglasslist av aluminium

  Skift til bunnglasslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Kjellervinduer er svært utsatt for regnvann, noe som gjør at bunnglasslisten veldig ofte råtner fort. Det er akkurat det som har skjedd her. Og derfor må den skiftes.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss