Cookies- og Brukervilkår


Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

Før du bestiller en ny dør eller et nytt vindu, er det viktig at du måler opp riktig og bruker de samme betegnelsene som leverandøren. Ellers er risikoen ganske stor for at døren eller vinduet ikke passer. Har du oppgitt feil mål, er leverandøren i sin fulle rett til å nekte å gjøre om jobben. Her vil fagmannen vise hvordan du tar de tre vanligste målene.

Skal du for eksempel, som her, ha satt inn en ny ytterdør, kan du ta et såkalt åpningsmål. Det vil si bredden fra murstein til murstein, og høyden fra murstein til murstein. Her er bredden oppe 135 cm. Men kontroller alltid om bredden nede er den samme. Veggene kan jo være skjeve, særlig i eldre hus. I dette tilfelle er bredden imidlertid nøyaktig den samme nede som oppe.

Mål så høyden – som her er 186,5 cm på den ene siden. Kontroller også målet på den andre siden. Her er den 185,5 cm, altså en forskjell på en centimeter. Hvis ikke dette målet ble tatt, kunne det ha fått noen kjedelige konsekvenser. Opplyser du åpningsmålet, skal det gjerne trekkes fra 2 til 3 cm til fuge, så har du vinduets størrelse.

Vindusprodusenter bruker som regel begrepet utvendige karmmål, noe som dekker over vinduets faktiske størrelse fra ytterkant til ytterkant. Skal du ha skiftet ut det gamle vinduet, må du bruke dette målet. Og her skal fugen altså ikke måles med.

Det kan være vanskelig å måle nøyaktig opp når det ikke er plass til tommestokken, så derfor må man ta målet i to etapper. Men du kan gjøre oppmålingen lettere ved å benytte et tallmeter, som fikser oppgaven i én omgang. Det utvendige karmmålet skal alltid være 2 til 3 cm mindre enn åpningsmålet, så det blir plass til fugen. Skal du ha skiftet for eksempel en punktert isolerglassrute, må du ta et såkalt glassmål.

Det er målet mellom vindusrammene inklusiv glasslisten, men fratrukket 0,5 cm i hver ende – altså i alt 1 cm. Grunnen til at det må trekkes fra en centimeter, er at glasset ikke må ligge i spenn i rammen. I bredden skal målet selvfølgelig tas på samme måte, og da er du sikker på å få et stykke glass som passer i rammen.

Relaterte artikler

 • Monter en dørspion

  Monter en dørspion

  23/08 VIDEO: I gamle dager var det veldig vanlig med en såkalt dørspion, så man kunne se hvem det var som gjerne ville inn. Nå for tiden er ingen dører utstyrt med en dørspion fra fabrikkens side, så hvis man ønsker seg det, må man ...

 • Unngå innbrudd med enveisskruer

  Unngå innbrudd med enveisskruer

  23/08 VIDEO: Mange innbrudd skjer ved at tyven, som her, plukker glasslistene av vinduene, tar ut glasset, stikker armen inn og åpner døren med det innvendige håndtaket. Eller – hvis det er snakk om større vinduer – simpelthen ...

 • Elektronisk kodelås til terrassedøren

  Elektronisk kodelås til terrassedøren

  23/08 VIDEO: Det første en tyv sjekker er om han kan komme ut av huset med tyvegodset. Det kan han gjennom denne terrassedøren, som bare har et standard vridehåndtak. Derfor må håndtaket skiftes ut med et spesialhåndtak med lås, som ...

 • Monter en sikkerhetshaspe

  Monter en sikkerhetshaspe

  23/08 VIDEO: Åpne kjellervinduer kan være ganske fristende for innbruddstyver. Det problemet kan man løse med en sikkerhetshaspe, som gjør det mulig å ha vinduet åpent uten at tyver kan komme inn.

 • Monter lister rundt døren

  Monter lister rundt døren

  23/08 VIDEO: Til en nymontert dør hører det nye lister. Problemet her er at karmen er smalere enn veggen er tykk. Derfor må det lages en såkalt utforing, som kan støtte listene.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss