Cookies- og Brukervilkår


Fra fyllingsdør til fransk dør

Den tidligere fyllingsdøren skal nå fornyes og gjenoppstå som fransk glassdør. Fyllingene skal fjernes og erstattes av 4 mm glass. Fyllingene er montert mellom dørens ramtre, men hvor langt fyllingen går inn i ramtreet er ikke godt å vite.

For å finne ut det, bruker fagmannen en hobbykniv, som han stikker inn mellom fyllingen og ramtreet. Et stykke inne støter hobbykniven på motstand, og nå kan fagmannen markere hvor dypt fyllingen går inn – i dette tilfelle 12 millimeter. For å få ut fyllingen, blir han derfor nødt til å fjerne 12 mm av ramtreet hele veien rundt.

Derfor markerer han målet – de 12 mm – nøyaktig og helt rett, ved hjelp av et vater. Nå skal denne kanten fjernes hele veien rundt, og når det er gjort, skal et stykke glass erstatte trefyllingen. Håndverkeren vil fjerne de 12 mm tre med en overfres montert med et notstål. Størrelsen på notstålet er ikke avgjørende. Som støtte for fresen bruker han vateret, som klemmes fast med et par skrutvinger, slik at det fungerer som anlegg for overfresen.

For å få fresestålet i riktig dybde, trykker han fresen ned så spissen av stålet såvidt berører fyllingen, og setter en stopper i denne dybden. Når man freser, er det viktig å ha på både beskyttelsesbriller og hørselvern. Hold nå godt fast på fresen, og kjør den stille og rolig framover. Kjør gjerne en ekstra gang, så utfresingen blir helt jevn. Når du er ferdig på den ene siden, flyttes vateret, og arbeidsprosessen gjentas til det er frest på alle fire sider.

Til slutt er treet som holdt fyllingen borte, og fyllingen er bare å løfte opp. Støv og fresespon børstes bort, så du kan se om det er områder hvor fresen ikke har fått med alt. Er det det, kan det lett fjernes med f.eks. en hobbykniv. Før glasset plasseres, må listene som skal holde glasset på plass sages til. Det måles derfor opp fra hjørne til hjørne.

Listene vi har valgt å bruke her er 12 x 12 mm furu, og i endene blir de skåret i 45 graders vinkel. Når den første listen er skåret til og lagt på plass, måles det opp til den neste, som skjæres og legges på plass. Og så videre. På den måten er du sikker på at skråskjæringen passer i alle hjørnene. Når de fire listene er lagt løst på plass – og passer pent i hjørnene – fjernes de igjen.

Nå skal det nemlig legges en tettelist i rammen, så glasset har noe mykt å hvile på. Denne selvklebende tettelisten er 9 mm bred, og monteres helt ute ved kanten av rammen. Mål opp lengden, og skjær av litt mer list enn du trenger. I hjørnene hvor de to listene møter hverandre, må de skjæres i vinkel, og det gjøres lettest ved å skjære dem begge to på en gang.

Nå kan glasset – i dette tilfelle et stykke 4 mm tykt glass – legges på plass. Husk alltid å ta på hansker når du jobber med glass – for kantene kan være meget skarpe. Før listene monteres, må de også ha en selvklebende tettelist på. Den settes på listene helt ute på den siden som vender inn mot midten av døren. Dermed unngår man å få mellomrom mellom list og glass, hvor det ellers vil samle seg masse skitt og vann når vinduene skal pusses.

Listene kan legges på plass og festes. Det kan gjøres med en hammer og 1,2 x 35 mm dykkert. Legg et stykke papir på glasset, så du ikke riper ruten med hammeren. Eller det kan gjøres med samme størrelse dykkert og en spikerpistol, noe som gjør jobben litt lettere. Nå er den første ruten klar i den nye franske døren. De to andre fyllingene skiftes ut på samme måte. Til slutt har du et pent eksemplar av en fransk dør, som gir lys i lokalene.

Relaterte artikler

 • Slipp inn lyset med franske dører

  Slipp inn lyset med franske dører

  21/03 Gjør det selv – og spar over 7000,-. Lag hull i veggen mellom to rom, og sett inn en dobbelt glassdør. Dermed har du masse lys i begge rommene. Her ser du hvordan du gjør det.

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Monter en dørspion

  Monter en dørspion

  23/08 VIDEO: I gamle dager var det veldig vanlig med en såkalt dørspion, så man kunne se hvem det var som gjerne ville inn. Nå for tiden er ingen dører utstyrt med en dørspion fra fabrikkens side, så hvis man ønsker seg det, må man ...

 • Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

  Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

  23/08 VIDEO: Før du bestiller en ny dør eller et nytt vindu, er det viktig at du måler opp riktig og bruker de samme betegnelsene som leverandøren. Ellers er risikoen ganske stor for at døren eller vinduet ikke passer. Har du ...

 • Unngå innbrudd med enveisskruer

  Unngå innbrudd med enveisskruer

  23/08 VIDEO: Mange innbrudd skjer ved at tyven, som her, plukker glasslistene av vinduene, tar ut glasset, stikker armen inn og åpner døren med det innvendige håndtaket. Eller – hvis det er snakk om større vinduer – simpelthen ...

 • Elektronisk kodelås til terrassedøren

  Elektronisk kodelås til terrassedøren

  23/08 VIDEO: Det første en tyv sjekker er om han kan komme ut av huset med tyvegodset. Det kan han gjennom denne terrassedøren, som bare har et standard vridehåndtak. Derfor må håndtaket skiftes ut med et spesialhåndtak med lås, som ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss