Cookies- og Brukervilkår


Monter dør mellom to rom

Her skal håndverkeren montere en dør mellom de to rommene. Det skal ikke monteres terskel, så han streker opp til karmen slik at den slutter ca. 5 millimeter over gulvet.

Karmsidene bør nemlig ikke støtte på gulvet, da både karm og gulv kan gi seg litt og dermed flytte karmen så døråpningen blir skjev. Når begge karmsidene er skåret til, kan overstykket skrus på med skruene som i noen tilfeller følger med når du kjøper karmen. Er de ikke med, må du bruke skruer på mellom 50 og 70 mm’s lengde.

Nå er karmen klar til å settes i døråpningen. Husk at karmen skal flukte med den veggen som døren åpner til. Dermed er det nemlig mulig å lukke døren helt opp – helt inn til veggen – noe som ikke ville vært mulig hvis karmen lå et stykke inne i åpningen. Karmen må sitte fast før den monteres, og det kan gjøres med kiler eller, som her, med de såkalte WinBags.

WinBags er små, oppblåsbare luftputer, og veldig lette å jobbe med. Det pumpes mer luft i ved å klemme på pumpen. Det kontrolleres med en tommestokk at karmen flukter med veggen før vi begynner å feste karmen. Det legges et avstandsstykke inn mellom karm og vegg, før karmen festes med en skrue på hengselsiden. Karmen skrus nemlig alltid først fast i hengselsiden, hvor det er størst belastning.

Nå må det kontrolleres at rammen er fullstendig i lodd, før den andre karmskruen skrus i. En liten avstandskloss understøtter karmen, og sørger for at den ikke trekkes inn når karmskruen skrus i. Kontroller enda en gang at karmen er i vater. Det er den, så nå kan den midterste karmskruen monteres.

Så må den andre karmsiden skrus fast, og også her bruker håndverkeren et par WinBags til å feste karmen. Det skal ikke monteres terskel, men det er bra å bruke en som avstandskloss mellom karmene. Da er du sikker på at avstanden passer. Blås WinBag’en godt opp, og støtt karmen med kiler eller avstandsklosser.

Nå kan den nederste skruen skrus i. Før karmen festes endelig, er det viktig å prøve om døren passer mellom karmene. Derfor monteres døren på beslagene. Lukk døren, og se om den passer til karmen. Den må ofte – også her – reguleres litt, men det gjøres lett med WinBag’en, og nå kan de siste karmskruene skrus i.

Etter hver skrue er det en god idé å kontrollere om døren fortsatt åpner og lukker uten å støte på karmen. Det gjør den, så den siste karmskruen kan nå monteres. Døren er montert, og lukker fint inntil karmen uten å gå på.

Så blir dørhåndtak og låsekasse montert.Klaprer døren litt, kan du bøye på «holdet» i sluttstykket, så de holder døren tettere og bedre på plass. Kiler og avstandsklosser må bli sittende mellom vegg og karm. Men stikker noe av dem ut fra karmen, må det selvfølgelig skjæres av, slik at det senere er mulig å sette geriktene rundt den nye dørkarmen.

Relaterte artikler

 • Monter en dørspion

  Monter en dørspion

  23/08 VIDEO: I gamle dager var det veldig vanlig med en såkalt dørspion, så man kunne se hvem det var som gjerne ville inn. Nå for tiden er ingen dører utstyrt med en dørspion fra fabrikkens side, så hvis man ønsker seg det, må man ...

 • Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

  Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

  23/08 VIDEO: Før du bestiller en ny dør eller et nytt vindu, er det viktig at du måler opp riktig og bruker de samme betegnelsene som leverandøren. Ellers er risikoen ganske stor for at døren eller vinduet ikke passer. Har du ...

 • Unngå innbrudd med enveisskruer

  Unngå innbrudd med enveisskruer

  23/08 VIDEO: Mange innbrudd skjer ved at tyven, som her, plukker glasslistene av vinduene, tar ut glasset, stikker armen inn og åpner døren med det innvendige håndtaket. Eller – hvis det er snakk om større vinduer – simpelthen ...

 • Elektronisk kodelås til terrassedøren

  Elektronisk kodelås til terrassedøren

  23/08 VIDEO: Det første en tyv sjekker er om han kan komme ut av huset med tyvegodset. Det kan han gjennom denne terrassedøren, som bare har et standard vridehåndtak. Derfor må håndtaket skiftes ut med et spesialhåndtak med lås, som ...

 • Monter en sikkerhetshaspe

  Monter en sikkerhetshaspe

  23/08 VIDEO: Åpne kjellervinduer kan være ganske fristende for innbruddstyver. Det problemet kan man løse med en sikkerhetshaspe, som gjør det mulig å ha vinduet åpent uten at tyver kan komme inn.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss