Cookies- og Brukervilkår


Monter lister rundt døren

Til en nymontert dør hører det nye lister. Problemet her er at karmen er smalere enn veggen er tykk. Derfor må det lages en såkalt utforing, som kan støtte listene.

Utforingen er en høvlet furulist, som har et mål så den kan ligge på nivå med veggen. I dette tilfelle skal vi bruke en list på 36 mm. Det er en god idé å måle opp flere steder rundt langs karmen, så du er sikker på at avstanden er den samme hele veien rundt. Når det er målt opp, skal den første listen monteres øverst. Det betyr ikke noe at det er litt luft over. Det blir skjult når listene monteres.

Utforingene limes og spikres på, så de ligger kant i kant med karmenes yttersider. Her bruker vi en trykkluftpistol, men du kan like gjerne benytte en vanlig hammer og små dykkertspiker. Når utforingene er montert, må det måles ut til listene. Her er det viktig å markere hvor listene skal sitte før man skjærer dem til. For å få en pen overgang, skal listene nemlig ikke dekke utforingene helt.

Her har vi valgt at 5 mm av utforingene skal kunne ses når listene er montert. Det gir en pen effekt. Nå kan håndverkeren måle opp hvor lange listene skal være, og skjære til den første i 45 graders vinkel. Den monteres slik at den holder de 5 mm’s avstand til utforingenes ytterkant. Det er nok å feste listen fem steder.

Den øverste listen måles opp slik: Fra bunnen av gjæringen på den loddrette listen og over til markeringen 5 mm inn på utforingen på den andre siden. Skjæres listen til på en kapp-gjæresag, blir resultatet helt nøyaktig og virkelig flott. I samme omgang skjæres den høyre listen til. Ved å tilpasse dem samtidig, er det litt justeringsmuligheter, slik at gjæringen blir så tett som mulig. Det må smøres litt trelim på listene og endene, før de monteres med små stift eller dykkertspiker.

Det er viktig å legge en god stripe lim i endeskjøten, før de to listene skyves sammen. Skyt spikerne i innerst på listene. Legg merke til at det også skytes en spiker gjennom begge listene. På den måten blir gjæringen helt tett. Nå er dørens lister på plass. Og hvis man ikke ønsker å se den brune utforingen, er det bare å gå i gang med hvit maling.

Relaterte artikler

 • Monter en dørspion

  Monter en dørspion

  23/08 VIDEO: I gamle dager var det veldig vanlig med en såkalt dørspion, så man kunne se hvem det var som gjerne ville inn. Nå for tiden er ingen dører utstyrt med en dørspion fra fabrikkens side, så hvis man ønsker seg det, må man ...

 • Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

  Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

  23/08 VIDEO: Før du bestiller en ny dør eller et nytt vindu, er det viktig at du måler opp riktig og bruker de samme betegnelsene som leverandøren. Ellers er risikoen ganske stor for at døren eller vinduet ikke passer. Har du ...

 • Unngå innbrudd med enveisskruer

  Unngå innbrudd med enveisskruer

  23/08 VIDEO: Mange innbrudd skjer ved at tyven, som her, plukker glasslistene av vinduene, tar ut glasset, stikker armen inn og åpner døren med det innvendige håndtaket. Eller – hvis det er snakk om større vinduer – simpelthen ...

 • Elektronisk kodelås til terrassedøren

  Elektronisk kodelås til terrassedøren

  23/08 VIDEO: Det første en tyv sjekker er om han kan komme ut av huset med tyvegodset. Det kan han gjennom denne terrassedøren, som bare har et standard vridehåndtak. Derfor må håndtaket skiftes ut med et spesialhåndtak med lås, som ...

 • Monter en sikkerhetshaspe

  Monter en sikkerhetshaspe

  23/08 VIDEO: Åpne kjellervinduer kan være ganske fristende for innbruddstyver. Det problemet kan man løse med en sikkerhetshaspe, som gjør det mulig å ha vinduet åpent uten at tyver kan komme inn.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss