Cookies- og Brukervilkår


Tilpass karm og dør

Standard-dører er billige, mens det fort kommer opp i fire-fem tusen kroner å få laget en dør på spesialmål. I dette kjellerrommet skal det monteres en dør, men dørhullet passer ikke til noen standardmål.


Likevel velger vi å spare en masse penger og kjøpe en standard-dør – og skjære den og karmen til slik at det hele kommer til å passe til det ikke standardiserte dørhullet.Håndverkeren måler opp dørhullet på begge sider.

Målet overføres med målebåndet til dørkarmen. Her trekkes det fra en centimeter i toppen og en i bunnen, da det senere skal legges gulvflis. Både i karm og dør er det montert hengsler, så håndverkeren prøvemonterer døren på karmen.

Da er han sikker på at beslagene passer og det er plass til å skjære av døren.Døren legges så på et par bukker. Avsett samme mål på døren som du satte på karmen. Her legges det en skjæreskinne mellom de to punktene, hvorpå døren kuttes av med en håndsirkelsag.

Har du ikke en sirkelsag, streker du mellom de to punktene og skjærer med en vanlig håndsag.Når døren er skåret til, skal de to karmene skjæres til. Her bør du legge dem side om side, så det blir merket opp nøyaktig likt på begge karmene.

Karmene kuttes av på en kapp-gjæringssag. Igjen kan du gjerne bruke en vanlig håndsag.Så skal karmen settes sammen. Her legger fagmannen delene på et plant gulv og skrur de to sidekarmene sammen med toppkarmen. Merk deg at det bare er i høyden døren tilpasses.

Skal den tilpasses på sidene, må det først flyttes hengsler, noe som gjør jobben litt mer komplisert. Når sidene og toppen er skrudd sammen, forsikrer fagmannen seg om at karmen passer i dørhullet.

Det skal senere legges fliser på gulvet, så fagmannen hever rammen ca. 20 mm over gulvet med et par klosser. I toppen justeres karmen med en oppblåsbar kile. Har du ikke det, kan du bruke vanlige kiler.Med et vater kontrolleres det at karmen står nøyaktig i lodd.

Deretter forsikrer han seg om at listene vil dekke hulrommet mellom karm og vegg. Karmen skal festes med karmskruer, så det bores tre hull i begge sider av karmen med et trebor. Med en slagdrill bores det gjennom karmen og inn i muren.

Karmskruene er 12 cm lange, så håndverkeren innstiller borestoppet til 13 cm. Dermed kan maskinen ganske enkelt ikke bore dypere. Har du ikke borestopp på maskinen din, kan du sette et stykke tape på boret. Det bores så tre hull i hver side av karmen i toppen, i midten og i bunnen.

Det skal ikke benyttes plugger til karmskruene, de skrus bare inn i de forborede hullene. Så settes døren på, og beslagene i karmen klikkes på holderne i døren. Deretter skrus beslagene fast, så døren ikke kan hoppe av.

Nå skal håndtakene monteres, og låsen vendes. Det gjøres enkelt med en knipetang, ved å trekke låsfallen ut og dreie rundt. Plasser håndtakene og skru dem fast.

Nå kan døren åpnes og lukkes uten problemer. Men døren går ikke helt tett inntil karmen, så den klaprer litt. Det løses enkelt ved å justere sluttstykket, så det slutter tett til låsfallen. Så skal listene monteres.

Sørg for at de kommer så langt inn på karmen at fallen på dørlåsen ikke kan støte på dem. I dette tilfellet skal listene sitte minst en centimeter inne på karmen. Med et målebånd avsettes dette målet på dørkarmen i toppen, midten og i bunnen.

Mål opp hvor listen skal skjæres, og skjær den i en 45 graders gjæring. Ved veggen er listen for bred. Der må det skjæres av litt, og det gjør håndverkeren med en stikksag.

Til slutt monteres listene med spiker. Her med en spikerpistol, men det kan selvfølgelig også gjøres med en vanlig hammer og en håndfull dykkert. Døren er nå på plass. Med karm kostet døren ca. 700 kroner, så det er spart flere tusen ved å kjøpe en standard-dør og selv tilpasse den.

Relaterte artikler

 • Monter en dørspion

  Monter en dørspion

  23/08 VIDEO: I gamle dager var det veldig vanlig med en såkalt dørspion, så man kunne se hvem det var som gjerne ville inn. Nå for tiden er ingen dører utstyrt med en dørspion fra fabrikkens side, så hvis man ønsker seg det, må man ...

 • Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

  Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

  23/08 VIDEO: Før du bestiller en ny dør eller et nytt vindu, er det viktig at du måler opp riktig og bruker de samme betegnelsene som leverandøren. Ellers er risikoen ganske stor for at døren eller vinduet ikke passer. Har du ...

 • Unngå innbrudd med enveisskruer

  Unngå innbrudd med enveisskruer

  23/08 VIDEO: Mange innbrudd skjer ved at tyven, som her, plukker glasslistene av vinduene, tar ut glasset, stikker armen inn og åpner døren med det innvendige håndtaket. Eller – hvis det er snakk om større vinduer – simpelthen ...

 • Elektronisk kodelås til terrassedøren

  Elektronisk kodelås til terrassedøren

  23/08 VIDEO: Det første en tyv sjekker er om han kan komme ut av huset med tyvegodset. Det kan han gjennom denne terrassedøren, som bare har et standard vridehåndtak. Derfor må håndtaket skiftes ut med et spesialhåndtak med lås, som ...

 • Monter en sikkerhetshaspe

  Monter en sikkerhetshaspe

  23/08 VIDEO: Åpne kjellervinduer kan være ganske fristende for innbruddstyver. Det problemet kan man løse med en sikkerhetshaspe, som gjør det mulig å ha vinduet åpent uten at tyver kan komme inn.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss