Cookies- og Brukervilkår


Rett opp døren

Med tiden vil de fleste dører begynne å henge og bli stadig vanskeligere å åpne og lukke. Tømreren vil her vise hvordan man retter opp en dør.

Tømreren måler først hvor stort problemet er. Her er det 8 mm luft på den ene siden, mens det på den andre siden er bare 4 mm. Døren henger altså en smule på høyre side.I mange tilfeller skyldes skjevheten løse hengsler, så tømreren starter alltid med å stramme skruene i hengslet.

Hvis det som her sitter litt maling i skruesporet, kan det lett fjernes ved hjelp av skrutrekkeren.skruen strammes med en stor skrutrekker. Når det ikke er mulig å stramme skruen mer, har tømreren her et lite knep.

Med den ene hånden dreier han, samtidig som han slår på skrutrekkeren med en hammer. Dette gjør at man kan dreie skruen en ekstra halv omgang. Tømreren strammer alle skruene på samme måte. Først oppe og så nede.Så skal skruene på selve døren strammes.

Deretter sjekker tømreren om strammingen har løst problemet. Her kan vi se at det fortsatt er 4 mm på den ene siden og 6 mm på den andre. Selv om døren er blitt rettet litt opp, mangler det fremdeles noe før den er rett.

For å rette døren helt opp det siste stykket, bruker vi her et hengseljern. Hengseljernet settes ned over den øverste delen av hengslet, og tømreren presser så jernet inn mot døren.

Deretter vendes jernet og settes på den nederste delen. Her drar tømreren i stedet for å presse. På ny sjekker han avstanden mellom døren og karmen, og nå er det 4 mm på begge sider. Nå kan døren lett åpnes og lukkes uten at den er nær karmen.

Relaterte artikler

 • Monter en dørspion

  Monter en dørspion

  23/08 VIDEO: I gamle dager var det veldig vanlig med en såkalt dørspion, så man kunne se hvem det var som gjerne ville inn. Nå for tiden er ingen dører utstyrt med en dørspion fra fabrikkens side, så hvis man ønsker seg det, må man ...

 • Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

  Mål korrekt opp til nye dører og vinduer

  23/08 VIDEO: Før du bestiller en ny dør eller et nytt vindu, er det viktig at du måler opp riktig og bruker de samme betegnelsene som leverandøren. Ellers er risikoen ganske stor for at døren eller vinduet ikke passer. Har du ...

 • Unngå innbrudd med enveisskruer

  Unngå innbrudd med enveisskruer

  23/08 VIDEO: Mange innbrudd skjer ved at tyven, som her, plukker glasslistene av vinduene, tar ut glasset, stikker armen inn og åpner døren med det innvendige håndtaket. Eller – hvis det er snakk om større vinduer – simpelthen ...

 • Elektronisk kodelås til terrassedøren

  Elektronisk kodelås til terrassedøren

  23/08 VIDEO: Det første en tyv sjekker er om han kan komme ut av huset med tyvegodset. Det kan han gjennom denne terrassedøren, som bare har et standard vridehåndtak. Derfor må håndtaket skiftes ut med et spesialhåndtak med lås, som ...

 • Monter en sikkerhetshaspe

  Monter en sikkerhetshaspe

  23/08 VIDEO: Åpne kjellervinduer kan være ganske fristende for innbruddstyver. Det problemet kan man løse med en sikkerhetshaspe, som gjør det mulig å ha vinduet åpent uten at tyver kan komme inn.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss