Cookies- og Brukervilkår


Én nøkkel til hele huset

Da den gamle hoveddør-låsen skulle skiftes, valgte vi å investere i et låsesystem hvor den samme nøkkelen kan brukes flere steder. Dessuten har vi valgt en lås uten vrider, så døren ikke kan åpnes innenfra uten nøkler. Det får ofte innbruddstyver til å gi opp, fordi de dermed ikke kan få tyvegodset ut av døren.

Det er ikke vanskelig å skifte en lås. Start med å skru av de to skruene på den innvendige siden av døren, så kan vrideren fjernes. Vri deretter beslaget av på forsiden av døren, før du igjen skal jobbe på innersiden. Nå må du fjerne selve låsesylinderen, som også er veldig enkel å demontere. Du må bare løsne de to skruene, og så er det bare å skyve sylinderen ut.

Start med å sette den nye sylinderen på plass fra yttersiden av døren. Deretter plasseres den innvendige sylinderen. De to sylindrene festes til hverandre med to tilhørende skruer. Før du går videre, er det en god idé å kontrollere at låsen virker. Det må også på et dekkbeslag, og her er det nødvendig å måle hvor mye sylinderen går ut over dørbladet.

Her er det 1,6 cm, og derfor må man selvfølgelig bruke et dekkbeslag som passer til det. Når beslaget er montert både inne og ute med de to skruene, er låsen ferdigmontert og klar til bruk. Hele operasjonen har tatt høyst 30 minutter. For ikke å ha altfor mange forskjellige nøkler, skifter vi også låsen i postkassen, så den kan åpnes med samme nøkkel som hoveddøren.

Den gamle låsesylinderen i postkassen demonteres lett med en vannpumpetang og litt muskelkraft. For å skille den helt fra resten, må en liten låsepinne trykkes ned og den store mutteren skrus av. Så er det bare å ta ut låsen. På den nye låsen må den lille pinnen også holdes inne, mens den ytterste mutteren skrus av.

Så kan låsen plasseres i postkassedøren og festes med mutteren. Bruk en vannpumpetang til å feste låsesylinderen helt. Låseklakken settes på, og låsen er klar til bruk. Og når vi først er i gang, kan vi like gjerne sette en ny hengelås i døren inn til skjulet. Også til den bruker vi samme nøkkel som til hoveddøren og postkassen. Og slik kunne man selvfølgelig utvide med å skifte låser i hele huset, så man bare har én nøkkel til alle sammen.

Relaterte artikler

 • UTHUS:Montér vindu i uthuset

  UTHUS:Montér vindu i uthuset

  13/09 VIDEO: Har du f.eks. en mørk garasje, kan det lett monteres et vindu. Vi har funnet vinduet her på verkstedet vårt, og det må derfor passes inn i fasaden med tømmermannspanel.

 • Lag dine egne vindussprosser

  Lag dine egne vindussprosser

  23/08 VIDEO: Med juksesprosser kan du lett få for eksempel et vindu til å matche terrassedøren med små ruter. Vinduet er lagt på et arbeidsbord, og her måles rammens høyde og bredde.

 • Én nøkkel til hele huset

  Én nøkkel til hele huset

  23/08 VIDEO: Da den gamle hoveddør-låsen skulle skiftes, valgte vi å investere i et låsesystem hvor den samme nøkkelen kan brukes flere steder. Dessuten har vi valgt en lås uten vrider, så døren ikke kan åpnes innenfra uten nøkler. ...

 • Skift til bunnglasslist av aluminium

  Skift til bunnglasslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Kjellervinduer er svært utsatt for regnvann, noe som gjør at bunnglasslisten veldig ofte råtner fort. Det er akkurat det som har skjedd her. Og derfor må den skiftes.

 • Ny omramming rundt vinduet

  Ny omramming rundt vinduet

  23/08 VIDEO: Her er et godt eksempel på hvordan man ikke skal montere omramminger rundt et vindu. Det øverste bordet skal ikke ligge mellom de to sidebordene – det skal ligge oppå, slik at regnvann ikke kan komme inn i mellomrommene ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss