Cookies- og Brukervilkår


Skift ut punktert isolerglassrute

En av isolerglassrutene i første etasje er punktert, og den må derfor skiftes ut med en ny. Det er ikke vanskelig å skifte ut en isolerglassrute, men det er viktig å kunne jobbe med vinduet på et godt, solid arbeidsbord.

Start med å fjerne glasslistene hele veien rundt. Bruk en sparkel eller et stemjern, og lirk listene forsiktig av. De kan nemlig ofte brukes igjen, så hvis man kan unngå å knekke dem, er det en fordel. Den nederste listen går det sjelden å redde, fordi det er den som blir utsatt for mest regn og fuktighet. På dette vinduet er den da også veldig nedbrutt, og smuldrer nærmest opp.

Sitter det igjen noen spiker i vindusrammen, må de trekkes ut med en tang. Hold evt. en sparkel under tangen, så du ikke lager trykkmerker i vindusrammen. Den gamle isolerglassruten er nå klar for å bli tatt ut av vindusrammen. Fjern de gamle gummilistene, selv om noen av dem kanskje ser gode nok ut. I mange tilfeller er de nemlig ikke så effektive mer.

Skrap den innvendige rammekanten så ren som mulig, og fei den ren til slutt. Når den er ren, må det først monteres en selvklebende tetningslist, som den nye ruten kan hvile på. Denne 9 mm brede tetningslisten monteres slik at den ligger helt plant med kanten som vender inn mot midten av vinduet.

Når tetningslisten er lagt hele veien rundt, kan den nye ruten legges på plass. Det må være et par millimeter luft mellom selve isolerglasset og kanten. For å få en lik avstand hele veien rundt, må man sette et par avstandsklosser i alle fire hjørnene. Klossene hjelper også med å holde rammen på plass, så den er stabil under den videre monteringen.

Spikerne i de glasslistene som fortsatt kan brukes fjernes, og listene renses for gammel maling. På listene skal det også sitte en tetningslist. Den settes på den siden av glasslisten som vil vende inn mot midten av vinduet. Dermed unngår man et mellomrom mellom rute og lister, hvor vann og skitt kan hope seg opp. Når glasslistene nå skal monteres igjen, er det en god idé å bruke noen spiker som er en aning større enn de gamle spikerne.

Bruker man f.eks. rillede kamspiker, som her, gjør man det også vanskeligere for eventuelle tyver å få av glasslistene. I stedet for den gamle, råtne bunnglasslisten, vil håndverkeren montere en glasslist av aluminium. Glasslisten skal klikkes på noen plast-clips, som først må monteres.

Håndverkeren vil montere tre clips. En på hver side 10 cm inne – og en i midten av rammen. Hvert clips festes med en enkelt stift, som følger med i pakken. Slå stiftene helt i med en dor, så de ikke kommer i konflikt med aluminiumslisten.

Husk at det alltid må være litt luft mellom sideglasslistene og bunnglasslisten. Dermed kan regnvann lettere renne av, og ikke inn i trekonstruksjonen. Det gamle vinduet med den nye isolerglassruten kan igjen settes på plass, og nå kan man til og med se ut gjennom det.

Relaterte artikler

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss