Cookies- og Brukervilkår


Skift en rute

Det er mye energi å spare ved å skifte ruter. Også små ruter. Og når glasslistene – som her – også er begynt å råtne, er det ingen grunn til å vente.


Start med å ta av glasslistene. Bruk et stemjern, og vri stille og rolig listene av hele veien rundt. Sitter listene godt fast, så hjelp dem fri med lette hammerslag på stemjernet. Slå ikke så hardt at ruten går i stykker. Trekk så ut glasslistespikrene som sitter igjen med knipetangen.

Gjør også dette så forsiktig at du unngår at spikrene knekker. Det har de nemlig veldig lett for å gjøre, og skulle det skje, så sørg for å få resten av spikrene ut likevel, ellers får du trøbbel med å få i den nye ruten. Ta ut den gamle ruten og ta mål til den nye. Og husk å ta mål hele veien rundt.

Her er underkanten av vindusrammen 96,5 cm, og det er det målet som skal brukes når bunnglasslisten skal skjæres til. At det er viktig å ta mål hele veien rundt kan du se her, hvor den øverste kanten er 96,6 cm – altså 1 mm mer enn den nederste.

Det er selvfølgelig ikke så mye i dette tilfellet, men det kan ofte være både mye mer og mye mindre. Og det er ergerlig hvis man har bestilt en ny rute og den ikke passer. I høyden er målet 40 cm på begge sider. Nå skal bunnglasslisten skjæres nøyaktig til.

Den er av aluminium og kan skjæres med en baufil, eller som her med en gjæringssag med metallblad. Deretter skjæres de tre glasslistene til. Fagmannen skjærer dem først over på tvers på det nøyaktige målet, og først deretter skjærer han dem til i 45 graders vinkel.

For lettere å kunne montere listene når den nye ruten er satt i, setter fagmannen et par dykkerter i hver list. For at listene ikke skal sprekke, ”butter” han spissen på dykkerten før han slår dem i.Så må glasslistene isoleres.

Det skjer med selvklebende isoleringslister, som plasseres på den siden av listene som skal vende inn mot ruten. Også her gjelder det å være nøyaktig og klippe til isoleringslistene så de verken er for korte eller for lange. Også i vindusrammen monteres det isoleringslister.

De monteres slik at de trykker direkte på ruten.Den nye ruten er en to-lags laminert lavenergiglassrute, som er 8 mm tykk. Den er bestilt på mål etter den gamle ruten, og passer derfor nøyaktig inn i vindusrammen. Nå skal glasslistene monteres.

Først spikres de to listene på i høyden. Det er lett, fordi dykkerten allerede sitter klar i listene. Deretter settes den øverste glasslisten fast.Til bunnglasslisten monteres først de medfølgende listebeslagene med en enkelt skrue. Til denne ruten på knapt en meter settes det fem beslag.

Nå er det bare å klikke på aluminiumslisten med hånden.Den nye energiglassruten er på plass. Jobben har ikke tatt særlig mer enn en halv time. Og energiforbuket er redusert. Det eneste som mangler er egentlig å pusse vinduet – så det gjør vi i samme slengen..

Relaterte artikler

 • UTHUS:Montér vindu i uthuset

  UTHUS:Montér vindu i uthuset

  13/09 VIDEO: Har du f.eks. en mørk garasje, kan det lett monteres et vindu. Vi har funnet vinduet her på verkstedet vårt, og det må derfor passes inn i fasaden med tømmermannspanel.

 • Lag dine egne vindussprosser

  Lag dine egne vindussprosser

  23/08 VIDEO: Med juksesprosser kan du lett få for eksempel et vindu til å matche terrassedøren med små ruter. Vinduet er lagt på et arbeidsbord, og her måles rammens høyde og bredde.

 • Én nøkkel til hele huset

  Én nøkkel til hele huset

  23/08 VIDEO: Da den gamle hoveddør-låsen skulle skiftes, valgte vi å investere i et låsesystem hvor den samme nøkkelen kan brukes flere steder. Dessuten har vi valgt en lås uten vrider, så døren ikke kan åpnes innenfra uten nøkler. ...

 • Én nøkkel til hele huset

  Én nøkkel til hele huset

  23/08 VIDEO: Da den gamle hoveddør-låsen skulle skiftes, valgte vi å investere i et låsesystem hvor den samme nøkkelen kan brukes flere steder. Dessuten har vi valgt en lås uten vrider, så døren ikke kan åpnes innenfra uten nøkler. ...

 • Skift til bunnglasslist av aluminium

  Skift til bunnglasslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Kjellervinduer er svært utsatt for regnvann, noe som gjør at bunnglasslisten veldig ofte råtner fort. Det er akkurat det som har skjedd her. Og derfor må den skiftes.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss