Cookies- og Brukervilkår


Ny omramming rundt vinduet

Her er et godt eksempel på hvordan man ikke skal montere omramminger rundt et vindu. Det øverste bordet skal ikke ligge mellom de to sidebordene – det skal ligge oppå, slik at regnvann ikke kan komme inn i mellomrommene og i sidebordets endeved.

Og man må heller ikke prøve å dekke hengslene i toppen. Det gir også vann- og råteskader i løpet av meget kort tid. Der er ikke annet å gjøre enn å rive av omrammingen, og begynne forfra. Det er ikke vanskelig å få av sidebordene. De er bare montert med et par små spiker. Og det øverste bordet faller nesten av av seg selv.

Selv om konstruksjonen er helt feil, har trepanelen ennå ikke tatt skade. Håndverkeren måler først opp til det øverste bordet, som skal et stykke ut over begge sidebordene. Bordene skjærer han av 21 x 95 mm høvlet, impregnert furu.

Han forborer med et forsenkerbor, slik at hodene på skruene som skal i blir liggende et stykke inne i materialet. Bordet monteres deretter med seks 5 x 60 mm rustfrie skruer – tre oppe og tre nede. Og det nye bordet monteres selvfølgelig også slik at det ikke dekker vindusbeslagene.

Bordene til sidene måles opp, slik at de vil komme til å gå ned til knekken på bunnlisten av aluminium. De skal være 52,5 cm, og sidebordene skjæres også av 21 x 95 mm impregnert, høvlet furu. Som ved den øverste listen, forbores det med et forsenkerbor.

Listene monteres med 4,5 x 50 mm rustfrie skruer, som skrus i et lite stykke inn fra den siden som vender inn mot vinduet. For å sikre at det ikke kommer vann inn bak det øverste bordet, gir håndverkeren den øverste kanten en stripe fugemasse. Den nye omrammingen er nå montert på riktig måte, og kan males i den fargen man måtte ønske.

Relaterte artikler

 • UTHUS:Montér vindu i uthuset

  UTHUS:Montér vindu i uthuset

  13/09 VIDEO: Har du f.eks. en mørk garasje, kan det lett monteres et vindu. Vi har funnet vinduet her på verkstedet vårt, og det må derfor passes inn i fasaden med tømmermannspanel.

 • Lag dine egne vindussprosser

  Lag dine egne vindussprosser

  23/08 VIDEO: Med juksesprosser kan du lett få for eksempel et vindu til å matche terrassedøren med små ruter. Vinduet er lagt på et arbeidsbord, og her måles rammens høyde og bredde.

 • Én nøkkel til hele huset

  Én nøkkel til hele huset

  23/08 VIDEO: Da den gamle hoveddør-låsen skulle skiftes, valgte vi å investere i et låsesystem hvor den samme nøkkelen kan brukes flere steder. Dessuten har vi valgt en lås uten vrider, så døren ikke kan åpnes innenfra uten nøkler. ...

 • Én nøkkel til hele huset

  Én nøkkel til hele huset

  23/08 VIDEO: Da den gamle hoveddør-låsen skulle skiftes, valgte vi å investere i et låsesystem hvor den samme nøkkelen kan brukes flere steder. Dessuten har vi valgt en lås uten vrider, så døren ikke kan åpnes innenfra uten nøkler. ...

 • Skift til bunnglasslist av aluminium

  Skift til bunnglasslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Kjellervinduer er svært utsatt for regnvann, noe som gjør at bunnglasslisten veldig ofte råtner fort. Det er akkurat det som har skjedd her. Og derfor må den skiftes.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss