Cookies- og Brukervilkår


Innvendig utforing

Den innvendige utforingen har, i tillegg til å være den avsluttende delen av vindusmonteringen, som funksjon å reflektere lyset som kommer utenfra. Det er mulig å kjøpe ferdige utforinger, men her viser vi hvordan du selv lager den.


Fagmannen måler opp hvor store platene til utforingen skal være. De skjæres til av 12 mm kryssfinerplater. Før sideplatene spikres fast til vinduskarmen, må det legges isolasjon i sprekkene ut mot taket. Så kan sideplatene monteres.

Her spikrer fagmannen dem fast med en spikerpistol, men du kan like gjerne bruke en vanlig hammer. Bunnplatens overkant høvles til for å få en vinkel som passer med vinduskarmens underkant. Når denne platen sitter der hvor den skal i toppen, kan det merkes av hvor den skal kuttes av i bunnen.

Samme prosedyre gjentas på utforingens topplate. Når bunnplaten og topplaten er skåret til, kan håndverkeren spikre dem fast til både vinduskarmen og sideplatene.

Med en handy spikerpistol kan han lett både holde på materialene og skyte i spiker der de skal være. Når utforingen er laget, må det avsluttes med listverk rundt vinduet. Denne jobben er ren plankekjøring på tre av sidene, men på venstre side må listen tilpasses, da den støter opp til mren.

Avstanden fra mur til utforing er 64 mm, så den avstanden innstilles meddraget på. Takket være meddraget kan fagmannen overføre veggens små skjevheter til listen. Han skjærer til listen nedenfra med en stikksag, så treet ikke fliser.

Du kan også bruke et blad hvor tennene vender omvendt, og oppnå samme resultat. Listen passer, og de andre listene skjæres til og spikres fast. I alle gjæringene legger tømreren en stripe med trelim før listene spikres fast.

Det sikrer en helt tett skjøt. Det gamle utette jernvinduet er etter et par dagers jobb skiftet ut med et nytt og effektivt isolerglassvindu, som dessuten gjør rommet betydelig lysere.

Relaterte artikler

 • Skjerm av for lyset

  Skjerm av for lyset

  20/07 VIDEO: Til takvinduer finnes det en masse tilbehør, for eksempel persienner, insektnett, markiser, rulleskodder og forskjellige gardintyper.

 • Utvendig omramming

  Utvendig omramming

  20/07 VIDEO: På taksiden av karmen må det monteres beslag, så regn og snø ikke kan komme inn under taket. Til vinduet følger det med et beslag-sett, som håndverkeren her vil montere.

 • Fjern det gamle vinduet

  Fjern det gamle vinduet

  19/07 VIDEO: Dette gamle takvinduet av støpejern er både utett og rustent, så det må skiftes ut med et moderne takvindu med isolerglass.

 • VIDEO: Skift ruten i takvinduet

  VIDEO: Skift ruten i takvinduet

  01/09 Du kan fint skifte ruten i takvinduet selv. Vi viser deg hvordan.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • La lyset velte inn fra baderomstaket

  La lyset velte inn fra baderomstaket

  03/02 Å sette inn et takvindu, er enklere enn du tror. Det gir også 20 prosent mer lys enn et vanlig vindu. Her kan du se hvordan du slipper lyset inn fra oven.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss