Cookies- og Brukervilkår


Hold tyven ute

Kjellervinduer er et opplagt mål for innbruddstyver. Men som tømreren skal vise her, kan vinduene sikres på en måte som er både enkel og rask. Det er flere muligheter for å forebygge innbrudd.

Her har vi valgt å sette et rør for vinduene, men man kunne også benyttet gitter. Settet her består av et utvendig rør, en innvendig stang og en fjær. Vinduskarmen her er 8 cm bred, så tømreren markerer midten med blyanten. Deretter sørger han for at markeringen er rett ut foran sprossen ved hjelp av en snekkervinkel.

Det samme gjentas i toppen av vinduet.Deretter tas høyden ved markeringen. Med et tallmeter er man sikker på å få et nøyaktig resultat.Høyden overføres direkte til ytterste del av røret. Det trekkes dessuten fra en halv cm, så det er en smule spillerom når røret skal monteres.

Ytterrøret skjæres over med en baufil. Man må være oppmerksom på at det sages i den enden hvor det ikke er hull i siden på røret.Når det ytterste røret er skåret over, må det skjæres et tilsvarende stykke av stangen.

Her bruker tømreren den avskårne stumpen til å markere det stykket som skal skjæres. Så må det bores hull i vinduskarmen. Hullet skal være 3 cm dypt og bores med et 10 mm bor. Tømreren setter tape 3 cm inne på boret, så han er sikker på å bore riktig dybde.

Deretter bores det ut ved markeringen, og når fagmannen kommer ned til tapen, stopper han. Det gjentar han så i toppen av vinduet.Nå skal rørene monteres. I den enden hvor det er et hull på rørets side, settes det i en tapp, og den holdes på plass av en splint.

Deretter settes stangen inn i røret fra den andre enden, så fjæren og til slutt den andre tappen. I hver ende settes det et par plastikkrager, som skal beskytte vindusrammen. Tappen i den ene enden settes ned i hullet, røret presses ned over tappen og den andre enden settes på plass.

Nå trekker tømreren splinten ut, og fjæren inne i røret skyver den andre tappen opp i karmen og låser dermed røret fast.Setter man rørene med høyest 14 cm’s mellomrom, er man sikker på at ubudne gjester i hvert fall ikke kommer inn gjennom kjellervinduene.

Relaterte artikler

 • UTHUS:Montér vindu i uthuset

  UTHUS:Montér vindu i uthuset

  13/09 VIDEO: Har du f.eks. en mørk garasje, kan det lett monteres et vindu. Vi har funnet vinduet her på verkstedet vårt, og det må derfor passes inn i fasaden med tømmermannspanel.

 • Lag dine egne vindussprosser

  Lag dine egne vindussprosser

  23/08 VIDEO: Med juksesprosser kan du lett få for eksempel et vindu til å matche terrassedøren med små ruter. Vinduet er lagt på et arbeidsbord, og her måles rammens høyde og bredde.

 • Én nøkkel til hele huset

  Én nøkkel til hele huset

  23/08 VIDEO: Da den gamle hoveddør-låsen skulle skiftes, valgte vi å investere i et låsesystem hvor den samme nøkkelen kan brukes flere steder. Dessuten har vi valgt en lås uten vrider, så døren ikke kan åpnes innenfra uten nøkler. ...

 • Én nøkkel til hele huset

  Én nøkkel til hele huset

  23/08 VIDEO: Da den gamle hoveddør-låsen skulle skiftes, valgte vi å investere i et låsesystem hvor den samme nøkkelen kan brukes flere steder. Dessuten har vi valgt en lås uten vrider, så døren ikke kan åpnes innenfra uten nøkler. ...

 • Skift til bunnglasslist av aluminium

  Skift til bunnglasslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Kjellervinduer er svært utsatt for regnvann, noe som gjør at bunnglasslisten veldig ofte råtner fort. Det er akkurat det som har skjedd her. Og derfor må den skiftes.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss