Cookies- og Brukervilkår


Lag ditt eget vindu

Her vil fagmannen vise hvordan man lett kan lage sitt eget vindu, f.eks. til bruk i uthuset eller som «dobbeltvindu» innendørs. Konstruksjonen er veldig enkel og svært sterk. Og selv om hjørnene ser ut som om de er tappet sammen, så skal det overhodet ikke sages ut til tapper når man lager vinduer på denne enkle måten.

Fagmannen starter med å måle opp til alle delene samtidig. Så gjør han unna alt skjærearbeidet, slik at han bare skal montere de tre lagene. Som ytterramme bruker han lister av 10 x 38 mm furu. Den skal det brukes 8 stk av. Fire til det innerste og fire til det ytterste laget.

Til det midterste laget skal listene være 10 mm smalere. Det vil si at de fire listene her er 10 x 28 mm. Nå legges den nederste rammen til rette på arbeidsbordet. Det smøres lim på den tynne 10x 28 mm listen. Denne listen skal flukte med den underste listens ytterkant når den limes på. Når den sitter riktig, skal den festes med 15 mm dykkert. Her bruker vi en dykkertpistol, men du kan like gjerne benytte vanlige små dykkert og spikre dem i med en hammer.

På samme måte settes de tre siste midtlistene på. Først med lim, og deretter med små stifter. Nå er de to første lagene satt sammen, og på grunn av de smalere listene er det nå en fin fals på 10 mm hvor glasset kan legges på. Før glasset legges på, monteres det selvklebende tettelister på rammen, så glasset har noe å hvile på.

Tettelistens bredde er 1 cm, og monteres så den ligger kant i kant med den delen av rammen som vender inn mot midten. Vær nøye med å få plassert tettelisten riktig, og skjær den først av i lengden når den ligger helt inntil den forrige. Nå kan glasset legges på plass. Du bør alltid benytte hansker når du jobber med glass, da kantene kan være meget skarpe.

Glasset lirkes forsiktig på plass, og nå skal de fire siste trelistene monteres i denne sandwich-konstruksjonen. Før listene monteres, må de også ha påsatt tettelister. Da er du sikker på at glasset ligger sikkert, uten risiko for at det knekker i rammen. Tettelisten legges slik at den følger listekanten akkurat. Legg merke til at den skjæres litt kortere enn rammen, så den passer nøyatig ned mot glasset. Disse fire listene skrus fast med 3 x 25 mm skruer. På den måten er de lette å fjerne igjen hvis uhellet er ute og glasset går i stykker.

Når alle fire listene er på plass, er vinduet ferdig. Med denne konstruksjonen kan du både lett og billig lage dine egne vinduer på hvilket som helst mål du måtte ønske.

Relaterte artikler

 • UTHUS:Montér vindu i uthuset

  UTHUS:Montér vindu i uthuset

  13/09 VIDEO: Har du f.eks. en mørk garasje, kan det lett monteres et vindu. Vi har funnet vinduet her på verkstedet vårt, og det må derfor passes inn i fasaden med tømmermannspanel.

 • Lag dine egne vindussprosser

  Lag dine egne vindussprosser

  23/08 VIDEO: Med juksesprosser kan du lett få for eksempel et vindu til å matche terrassedøren med små ruter. Vinduet er lagt på et arbeidsbord, og her måles rammens høyde og bredde.

 • Én nøkkel til hele huset

  Én nøkkel til hele huset

  23/08 VIDEO: Da den gamle hoveddør-låsen skulle skiftes, valgte vi å investere i et låsesystem hvor den samme nøkkelen kan brukes flere steder. Dessuten har vi valgt en lås uten vrider, så døren ikke kan åpnes innenfra uten nøkler. ...

 • Én nøkkel til hele huset

  Én nøkkel til hele huset

  23/08 VIDEO: Da den gamle hoveddør-låsen skulle skiftes, valgte vi å investere i et låsesystem hvor den samme nøkkelen kan brukes flere steder. Dessuten har vi valgt en lås uten vrider, så døren ikke kan åpnes innenfra uten nøkler. ...

 • Skift til bunnglasslist av aluminium

  Skift til bunnglasslist av aluminium

  23/08 VIDEO: Kjellervinduer er svært utsatt for regnvann, noe som gjør at bunnglasslisten veldig ofte råtner fort. Det er akkurat det som har skjedd her. Og derfor må den skiftes.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss