Cookies- og Brukervilkår


3 EL-sager du SKAL ha

La håndsagen henge på verktøytavlen, og velg i stedet en sag med ledning eller batteri. Det finnes elektriske sager til enhver gjør det selv-oppgave. Her er de tre viktigste.

Elektriske sager – både med ledning og på batteri – er nesten uunnværlige. Har du en stikksag, en sirkelsag og en multikutter, trenger du faktisk ikke flere. Slutt å dele bord på langs med håndsagen, og slipp slitne armer og svett rygg. Skal du kappe bord til en terrasse eller et uthus, tar det tid å gjøre det for hånd. Spar både tid og krefter ved å investere i en elektrisk sag.

1. STIKKSAG


Stikksagen finnes i to versjoner – den på bildet, der du holder på selve motorhuset, og en versjon med bøylehåndtak. Sager du mye, er den første å foretrekke, mens den med bøylehåndtaket brukes mest blant hobbyfolk.

Stikksagen er fin til kurver, og du kan sage de mest innviklede figurer med den. Du kan kappe et bord eller en lekt, du kan lage hull til vasken i kjøkkenbenken og mye mer. Sålen kan vinkles, men det er ikke en maskin som egner seg til saging til gjærskjøter.

Det finnes mange forskjellige blad til stikksagen, og med riktig blad kan du sage alt fra keramiske fliser og metall, til tre, akryl og skumplast. For å få størst nytte av sagen, skal den ha trinnløs hastighetsregulering, og bladet skal kunne justeres til å pendle (svinge frem og tilbake), slik at du sager raskere.

Du får en god stikksag til gjør det selv-oppgaver for rundt 1000 kroner.

2. SIRKELSAG


Skal du sage rette spor i en plate, eller kløyve et bord på langs, er sirkelsagen verktøyet du skal ty til. Den er suveren til lange, rette snitt, og skaffer du en føringsskinne kjører den som – ja, nettopp – på skinner. Du kan justere sagen til en vilkårlig sagedybde, hvis du for eksempel ikke vil sage helt gjennom emnet, og du kan vinkle sagsålen opptil 45 grader, slik at du kan sage skråsnitt. Gradinndelingen og dybdejusteringen skal være tydelig, ellers forsvinner en del av presisjonen.

Bladet bør ha en diameter på 185-190 mm, slik at det kan klare å kappe et 48 mm bord i en 45 graders vinkel. På noen sirkelsager, som kalles dykksager, kan bladet presses ned mot emnet, så du kan starte snittet midt på et emne.

Prisene varierer mye – fra cirka 600 kroner og oppover – men du kan få en god sag for cirka 1500 kroner.

3. MULTIKUTTER


Snekkerens nyeste verktøy, multikutteren, kan mange ting. Blant annet kan den være et elektrisk stemjern og en effektiv slipemaskin. Men den kan også sage i alt fra tre til harde fliser og metall.

Sagingen foregår med et blad, som svinger fra side til side i en meget høy hastighet.

Prisene varierer, fra cirka 800 kroner og oppover. Fås både med ledning og med batteri.

LES MER HER: Årets beste batteridrevne sage-/skjaereverktoey

Relaterte artikler

 • TEST: Ny multikutter fra Fein

  TEST: Ny multikutter fra Fein

  21/09 Det var Fein som oppfant multikutteren, så forventningene var høye da vi fikk deres nye 12 volts modell i hånden. Her kan du se hva vi mener om den!

 • KÅRING: Årets 7 beste sager

  KÅRING: Årets 7 beste sager

  02/12 Vi har funnet sage-/skjæreverktøyet som har skilt seg mest ut i 2015, og fortjener plassen blant årets beste batteriverktøy. Her ser du utvalget.

 • 8 OPPGAVER: Her er multikutteren best!

  8 OPPGAVER: Her er multikutteren best!

  10/08 Når du først har en multikutter i verktøykassen, vil du bruke den igjen og igjen. Her har vi samlet åtte oppgaver, der multikutteren er din beste venn!

 • Multikutter med smarte detaljer

  Multikutter med smarte detaljer

  18/07 Flere og flere gjør det selv-ere har fått opp øynene for multikutterens velsignelser. Boschs siste modeller har flere smarte detaljer!

 • TOPP 10: Tømrerens favorittverktøy

  TOPP 10: Tømrerens favorittverktøy

  08/06 Hvilket verktøy må du ha, hvis du vil løse 9 av 10 oppgaver raskt og enkelt? Få svaret her, der Gjør Det Selvs tømrer peker ut sitt favorittverktøy.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss