Cookies- og Brukervilkår


Takplatene lager strøm til huset

Solcelleanlegg på tak kommer mer og mer, og det er også en genial måte å produsere sin egen strøm på. Det er ikke alle løsninger som er like pene å se på, men fremtidens solcelleløsninger kan gjerne være en type som blir fullstendig integrert i takflaten.


Solcellevirksomheten Gaia Solar har utviklet solcellepanel som passer sammen med takplater fra takprodusenten Steni. Løsningen er både praktisk og flott

Skal du bygge nytt i fremtiden, er det ikke urealistisk å måtte ta stilling til hvor stor del av taket som skal bestå av strømproduserende solceller. Allerede i dag finnes det skreddersydde løsninger, der solcelleprodusenter og tak- og fasadeprodusenter har funnet hverandre.

Solceller integrert i takplatene

For eksempel har solcellevirksomheten Gaia Solar og tak- og fasadeprodusenten Steni nettopp presentert en strømproduserende takløsning, der Gaia Solar har utviklet solcellepanel som passer til størrelsene på Stenis takplater. Det skaper selvsagt et mer diskret visuelt uttrykk, og fordi solcellene monteres i samme arbeidsgang som takplatene, spares både monteringstid og utstyr.

Klassiske solceller stadig mest effektive

Til gjengjeld er ytelsen på de integrerte solcelleløsningene foreløpig litt dårligere enn de klassiske, takmonterte anleggene.

Det henger sammen med at ventilasjonen, og dermed nedkjølingen av de takmonterte, fortsatt er betydelig bedre enn ved solceller integrert i konstruksjonen. Cellene kan derfor miste 5-10 % av strømmen de produserer, fordi de raskere blir for varme til å operere effektivt.

Solcellepanelene har en forventet produksjonsperiode på mer enn 40 år. Etter denne perioden vil ikke panelene produsere strøm i samme omfang, men det vil fortsatt fungere som takelement. Ved optimale forhold, lager de integrerte solcellepanelene årlig 136 kWh per m2.


Solcellepanelene har samme dimensjoner og montasjesystem som takplatene. Resultatet er et solcelleanlegg fullstendig i plan med det øvrige taket.

Relaterte artikler

 • Lag et solvarmeanlegg

  18/07 VIDEO: Det finnes flere forskjellige typer solvarmeanlegg – her vil fagmannen vise hvordan man setter opp et forholdsvis enkelt anlegg, som omsetter solens og luftens varme til å varme opp og ventilere et mindre hus.

 • Så mye varmer veden din

  Så mye varmer veden din

  18/12 Det er verken kubikkmeter eller favner som er viktig når du skal vurdere hvor effektiv veden din er. Det er vekt i forhold til volum som er avgjørende.

 • Test kunnskapen din om energiteknologi

  Test kunnskapen din om energiteknologi

  23/05 Solcelleanlegg pryder særlig hyttevegger rundt om, og vindmølleparker vinner fram. Vi vet alle sammen at miljøet nyter godt av moderne energiteknologi, men boligeiere som drar nytte av teknologien, får faktisk flere penger å ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss