Cookies- og Brukervilkår


Fremtidens isolasjon

Skjerpede isolasjonskrav trenger ikke å bety metertykke vegger og små vinduer. Fremtidens isolasjon er tynnere og mer effektiv enn den mineralullen vi normalt bruker i dag. Fremtidens isolasjon tar utgangspunkt i de måtene varmen kan slippe ut av husene våre på.

Fremtidens isolasjon

Normalt vil vi se litt rart på folk som prøver å selge “varm luft”. Ikke desto mindre er det akkurat det leverandørene av isolasjon lever av. Utfordringen deres er stigende krav fra myndigheter og huseiere, med ditto krav til isolasjonsmaterialenes effektivitet.

Med de nåværende løsningene, betyr stigende isolasjonskrav at vegger, tak og gulv skal inneholde et stadig tykkere lag av mineralull, polystyren, celluloseisolasjon eller en annen type isolasjon. I tillegg til å skape byggtekniske vanskeligheter, betyr det også at vi må bruke mange kvadratmeter flatemål til vegger – kvadratmeter som trekkes fra boarealet vårt.

Fremtiden handler derfor om mer effektiv, og dermed tynnere, isolasjon. Helst et supermateriale som kan isolere så godt, at en tynn matte på et par centimeter har samme isolerende effekt som 10-20 ganger så mye mineralull eller polystyren.

De senere årene er det også kommet helt nye materialer på markedet, som er både tynnere og isolerer bedre. For eksempel har Rockwool lansert produktet Aerowolle på det tyske markedet. Det er tynne mineralullsplater, som inneholder stoffet aerogel; et fast stoff som bl.a. kan videreutvikles og brukes som isolasjonsmateriale på grunn av sin veldig høye isolasjonsevne.

Men som med andre av fremtidens isolasjonsmaterialer, kjemper forskerne for å redusere produksjonsprisen, som fortsatt er veldig høy. Og det er gode grunner til å fortsette å forske, for varmen vil vi gjerne holde på.

Relaterte artikler

 • SANNHETEN: Her forsvinner varmen

  SANNHETEN: Her forsvinner varmen

  05/11 Her avslører termografien at vinduene er i god form, mens veggene er dårlig isolert. Se hvordan du får termografi av ditt EGET hus, og se hva det koster.

 • Isoler litt ekstra - det lønner seg!

  Isoler litt ekstra - det lønner seg!

  08/10 Bruk litt tid på å isolere huset, og stram inn på fyringsutgiftene. Få en guide til to enkle tiltak her – det kan nesten ikke bli lettere å spare penger!

 • Kan vi dempe støy fra avløpet?

  Kan vi dempe støy fra avløpet?

  07/10 Vi har et avløpsrør fra andre etasje gjennom et rom i etasjen under. Støyen sjenerer oss, kan vi gjøre noe med det?

 • Skal en dampsperre alltid teipes?

  Skal en dampsperre alltid teipes?

  24/07 Jeg er i tvil om skjøtene i en dampsperre. Jeg pleier å klemme sammen skjøtene, men har fått høre at det ikke er bra nok. Er det riktig?

 • Dampsperre: Få huset helt tett

  Dampsperre: Få huset helt tett

  03/11 En dampsperre skal være helt tett, og holde varm og fuktig luft inne i huset. Hvis varm luft trenger ut i isolasjonen, der den kan fortettes til vann, resulterer det i råte eller sopp. Her viser vi hvordan du lager tette ...

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Fremtidens isolasjon

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss