Cookies- og Brukervilkår


Skru ned støyen

Mister du tålmodigheten når barna leker høylydt i andre etasje? Eller driver naboen ovenpå deg til vanvidd når hun trasker rundt i høyhælte sko? Her får du oppskriften på hvordan du kan redusere problemet.

Heldigvis kan vi isolere mot de aller fleste formene for lyd. Likevel opplever mange – både i gamle og nye boliger – at støy er et problem. Enten det nå er barna som leker i andre etasje, eller naboen ovenpå som liker høy musikk. Den mest effektive måten å redusere støyen ovenfra på, er at du setter opp et lydisolerende skikt under himlinga. Og det er heldigvis ikke så vanskelig. For å lyddempe etasjeskillet mot trinnlyd som forplanter seg gjennom faste konstruksjoner, og luftlyd som forplanter seg gjennom lufta, skal det lydisolerende skiktet
konstrueres slik at det oppfyller flere viktige krav. For det første skal det lydisolerende laget være helt tett. For kan det komme luft
gjennom, kan musikk og sang også snike seg inn. Samtidig skal den nye himlinga ha så lite kontakt med den gamle himlinga som mulig. Jo mindre kontakt, jo bedre bremses trinnlyder på vei gjennom konstruksjonen. En annen viktig faktor når det gjelder å dempe støyen, er massen i etasjeskillet. Ei kompakt og tung himling har vanskeligere for å komme i svingninger og leder derfor ikke lyd så godt. Det betyr at ei himling av bord gir dårlig lydisolering. Den er for lett, og lyden vil slippe forholdsvis lett gjennom alle skjøter og sammenføyninger.
Ei gipshimling stopper lyder mer effektivt. Gipshimlinga er helt tett, og jo flere lag gips du monterer med skjøtene forskjøvet, jo større blir massen og dermed også lyddempingen i den ferdige himlinga.

Bruk stålskjelett og lydbøyler

Men du må ikke henge opp gipsplatene direkte på den eksisterende himlinga. Den nye himlinga krever et underlag av veggskinner og takskinner slik at den blir hengende fritt under det gamle. Men dette er bare praktisk mulig ved helt små himlinger med korte avstander. Ved større tak der spennet er så stort at stålskinnene ikke kan bære seg selv, blir du nødt til å feste dem til den eksisterende himlinga. Til det formålet benyttes spesielle lydbøyler. Bøylene kan fjære og virker derfor lyddempende.

Relaterte artikler

 • Hvordan holder jeg på isolasjonen?

  Hvordan holder jeg på isolasjonen?

  13/01 Jeg skal etterisolere under en himling. Hvordan får jeg isolasjonen til å bli hengende mellom bjelkene, før det kommer på dampsperre og spikerslag?

 • Etterisolering: Cellulose – et trygt valg

  Etterisolering: Cellulose – et trygt valg

  03/11 Der er mye penger å spare på fyringsutgiftene når du etterisolerer. Men ikke alle metoder er like enkle og raske å ha med å gjøre som løsull av cellulose. Her kan du lese mer om hvordan du etterisolerer et helt loft på to ...

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Steinull på loftet

  12/07 VIDEO: Loft på eldre hus er sjelden særlig godt isolert, og du vil spare en masse penger ved å etterisolere.Det er flere måter å gjøre det på. Her viser fagmannen hvordan du etterisolerer med steinull-matter.

 • Etterisoler huset

  12/07 VIDEO: I dette prosjektet vil du lære hvordan man etterisolerer et eldre trehus. Du vil se hvordan fagmannen fjerner den gamle kledningen og isolasjonen, samt hvordan han gjør plass til enda mer isolasjon.

 • Lydisolering

  Lydisolering

  07/06 VIDEO: Når man skal bygge en lydisolerende vegg, er det viktigst at veggen får så liten kontakt med gulv, vegg og tak som mulig, og at den er ganske kraftig dimensjonert.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Skru ned støyen
 • Skru ned støyen
 • Skru ned støyen

Vanskelighetsgrad

Vanskelighetsgrad 3/4

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss