Cookies- og Brukervilkår


Etterisolering

En kald yttervegg kan lett isoleres med en ekstravegg. Til å vise teknikken bygger vi et lite stykke vegg.

Bunnsvillen legges parallelt med veggen. Ved hjelp av treklosser holdes det en avstand til ytterveggen på 2 cm. Hvis ytterveggen skulle bli litt fuktig, så er det dermed en smule luft mellom den isolerende veggen og ytterveggen, og på den måten kan fukten tørke uten å trenge inn i isoleringsveggen.

Det strekes opp til stålstenderne, som skal plasseres med 45 cm’s mellomrom, akkurat som i en vanlig skillevegg. Krysset markerer at stenderen skal stå i midten. I dette eksempelet setter vi tre stålstendere, som festes med fiksertang.

For å holde avstanden på de 2 cm mellom yttermur og isoleringsvegg må det plasseres trelister på tvers av stenderne for om lag hver meter. Før stenderne skrus fast, kontrolleres det med vateret at de står i lodd. Når stenderen er i lodd, slås det en strek og et kryss som viser hvor den skal stå.

På den måten kan man først justere alle stendere for deretter å feste dem. I hvert fag legges det en isoleringsplate som passer til dimensjonen på stålstenderne.

Man må være nøye med å få isolasjonen ned i bunnskinnen, så det ikke oppstår enkuldebro. Det legges isolasjon mellom alle stålstenderne. Legg merke til at isolasjonen bare sitter fast i den siden hvor stendernes åpning er.

Når isoleringen sitter korrekt, kan første lag gips monteres. Det festes med en skrue i topp og bunn på hver stender.Før andre lag med gips må det etableres en fuktsperre. Til det brukes en 0,2 mm plast.

Man må være nøye med å plassere fuktsperren så den ligger jevnt med gipsplaten. Plastikken festes med stiftepistol i topp, bunn og på sidene. Plasten som stikker ut i kantene blir sittende til veggen er ferdig. Så settes andre lag gips opp.

Her benytter vi en rest, så tømreren streker opp skruelinjen og fester platen med skruer for hver 20. cm. Konstruksjonen av veggen er ferdig, og veggen må fuges hele veien rundt. Først deretter fjernes den overskytende plasten.

Relaterte artikler

 • Isolering med porebetong

  Isolering med porebetong

  10/02 Det er ALT å vinne ved å isolere innvendig: Den gamle veggen blir sterkere og varmere, inneklimaet bedre, og du får en flott, ny innervegg. Se hvordan her.

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • Glatt og lun vegg i én plate

  Glatt og lun vegg i én plate

  15/12 Varmveggsplater har du kanskje aldri hørt om? Det er gipsplater med innebygd isolasjon. Her kan du lese mer om disse smarte platene.

  Vanskelighetsgrad 3/4

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss