Cookies- og Brukervilkår


Enkle ekstravinduer

Vinduer med et enkelt lag glass holder dårlig på varmen, og derfor vil mye varme strømme ut her. I stedet for å skifte hele vinduet, kan du montere ekstravinduer, som dessuten beholder det gamle utseendet.


Start med å ta ned det gamle vinduet, så blir det betydelig enklere å jobbe med.De gamle ”haspene” må fjernes for å gjøre plass til ekstravinduet. Bruk en knipetang samt en sparkel, så lager du færre merker i rammen.

Glasset er bestilt hjem fra glassmesteren slik at det går ca. 1 cm inn på trerammen hele veien rundt. Rundt langs glasset skal det monteres et gummibånd. Båndet skal bare klemmes ned over glasset. Legges båndet på en varm radiator en halv time i forveien, blir det mykt og er lettere å få på glasset.

Ved hjørnet markerer fagmannen hvor listen skal bøyes. Deretter skjærer han av et 90 graders snitt ved markeringen med en hobbykniv. På den måten kan båndet lett bøyes rundt hjørnet.

Det gjør fagmannen nå hele veien rundt, helt til der hvor de to endene skal skjøtes. Her skjæres endene bare i en 45 graders vinkel, så de lett kan skjøtes. Glasset legges ned på vinduet, så det ligger i midten.

Fagmannen bruker noen små plastvridere og dertil hørende skruer til å feste glasset. Det skal i to oppe, to nede og endelig to i midten.Når alle plastholderne er satt på, sitter ekstravinduet godt fast, og vinduet henges atter på plass.

Nå skal de nye haspene monteres. De fyller mindre enn de gamle, og derfor kan fagmannen gjenbruke de eksisterende hullene til å skru i krokene med. Det skal i to små hasper på den ene siden. En oppe og en nede. I midten på den andre siden skal det monteres en krok.

Den monteres på samme måte som de mindre haspene. Ut for hvert hengsel skal det monteres en krok.Fagmannen fjerner de gamle med knipetangen og en sparkel. Deretter lukker han vinduet og holder haspen opp til vinduskarmen, så han kan se hvor den nye kroken skal sitte.

Med et lite 4 mm bor forborer fagmannen, før kroken forsiktig bankes i. Her må du enten bruke en plasthammer eller sette litt malertape på enden av en vanlig hammer, så du unngår å slå av malingen.

Selve vinduet er nå montert, men for å gjøre hele vinduet inklusive rammen bedre isolert, vil fagmannen også montere isolasjonslister langs rammen. Listene er lette å montere. De skal bare måles ut, klippes til og monteres med noen små spikre.

Du må være oppmerksom på at vinduet er lukket når du fester lister, på den måten er du sikker på at listene ligger helt opp til vinduet. Ved hjelp av et ekstravindu og noen lister har du effektivt satt en stopper for et stort varmespill.

Relaterte artikler

 • Undersøk lambda-verdi

  12/07 VIDEO: For de fleste materialer handler isolering om at jo tykkere materiale, desto bedre isolering.

 • Innvendig isolering

  12/07 VIDEO: Denne veggen skal isoleres innenfra, og isolatøren vil her vise deg hvordan du oppnår best isolering.

 • Innvendig isolering

  12/07 VIDEO: Denne veggen skal isoleres innenfra, og isolatøren vil her vise deg hvordan du oppnår best isolering.

 • Isoler i etasjeskilleren

  12/07 VIDEO: Isolerer du etasjeskilleren opp til det kalde loftet, reduserer du varmetapet markant.I eldre hus er det, som her, ofte gulvbord på loftet. Under dem er det et hulrom ned til himlingen i rommet under.

 • Blås inn isolering

  12/07 VIDEO: Er ikke huset ditt skallmur-isolert, er det bare å sette i gang. For det er mye penger å spare. Forutsetningen er naturligvis at det, som her, er en skallmur.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss