Cookies- og Brukervilkår


Rykk opp en klasse

Energimerket forteller noe om husets behov for tilført energi og typen energikilde som brukes, og illustreres fra best til dårligst med bokstavene A til G. Et godt isolert hus med energiøkonomisk oppvarming vil få en høy karakter. Her viser vi noen eksempler på hva du kan gjøre for å forbedre energimerket på huset ditt.


Nye vinduer, mer isolasjon, ny energikilde eller noe helt annet. Du har mange forskjellige muligheter når det gjelder å forbedre husets energiregnskap.

Hva er et energimerke?

Energimerket bestemmes av to faktorer: en energikarakter og en oppvarmingskarakter. Energikarakteren er en beregning på hvor mye energi huset ditt normalt tilføres i løpet av ett år. Den sier altså ikke noe om hvor mye huset faktisk har brukt av energi. Variabler som kan gjøre beregningen og den virkelig tilførte energien forskjellige, er for eksempel bruken av huset, temperaturen i det og antall mennesker som bor i huset.

Oppvarmingkarakteren er basert på hvilket system som brukes for oppvarming av rom og tappevann i boligen. Stor andel fossilt brensel og elektrisitet gir dårlig karakter, mens miljøvennlige og energiøkonomiske energikilder gir en god karakter.

Når du skal selge eller leie ut et hus, plikter du å energimerke boligen. Dette er noe du enkelt kan gjøre selv, ved å svare på spørsmål og beskrive verdier på nettsiden energimerking.no. Trenger du hjelp, kan du ringe svartjenesten til Enova. Både merkingen og svartjenesten er gratis. Men vil du gå i dybden, med for eksempel helt konkrete forslag til tiltak, kan du få hjelp av en energirådgiver og få en mer dyptgående vurdering av huset ditt. Dette koster deg noen tusenlapper, men det gir deg en profesjonell vurdering av hvor du skal gjøre en innsats for å sette ned energiforbruket.

Du kan også få innspill til hva det koster å sette håndverkere til jobben. Demed kan du regne på hvor mye du kan spare ved å gjøre noen av tingene selv.

Karakterskalaen

Energimerket illustreres med en skala fra A til G, der A er best. Merket er som nevnt en kombinasjon energikarakteren og oppvarmingskarakteren. Energikarakteren illustreres på samme måte som selve merket, mens oppvarmingskarakteren illustreres med en femdelt fargeskala, fra grønn til rød, der grønt er best og rødt er dårligst.

Forbedringsmuligheter

I denne artikkelen har vi illustrert forskjellige hus, med forskjellige energimerker. Vi har sett på hva som er vanlig for hustypen, og sett spesielt på hvor det er mest å hente ved en energiforbedring.

Noen tiltak er enkle, med god energibesparelse for lite penger. Det kan f.eks. være å bytte ut gamle, punkterte termovinduer med nye, lavenergivinduer. Eller etterisolering av et kaldloft. Enkelte ting kan du gjøre selv, andre skal du ha fagfolk til å gjøre for deg.

Noen av forslagene er så kostbare, at de ikke lønner seg å utføre hvis vi kun skal se på det energiøkonomiske. Men trekker du inn verdiøkning på huset, verdien av økt komfort og eventuelt verdien av det estetiske ved tiltaket, kan det lønne seg likevel. Dette kan for eksempel være å pigge opp kjellergulvet for å isolere under det.

Prisene vi viser er grove anslag fra oss, inkludert håndverkerutgifter. Reelle priser vil variere og helt sikkert avvike fra anslagene våre. Til slutt sier vi også noe om hva du kan forvente å få støtte til fra Enova.

Last ned hele artikkelen, og se hva du kan gjøre for å forbedre energimerket på huset ditt.

Relaterte artikler

 • Bruk sparedusj

  Bruk sparedusj

  18/07 VIDEO: Det finnes mange sparedusjer, men ofte er dusjhodet veldig lite, og det kan være litt irriterende å stå under de veldig konsentrerte strålene.

 • Fyr riktig i ovnen

  Fyr riktig i ovnen

  18/07 VIDEO: Den beste opptenningen får du med litt små pinneved, som stables luftig opp. Bruk så et par opptenningsbriketter, og la døren stå på gløtt til det tar fyr.

 • Ditt neste hus er et KRAFTVERK

  Ditt neste hus er et KRAFTVERK

  12/02 Om få år kan nye hus produsere mer energi enn de bruker. Les om plusshuset, og se hva DU kan gjøre for å senke strøm- og fyringsutgifter.

 • Hvilke plugger skal vi bruke?

  Hvilke plugger skal vi bruke?

  18/12 Datteren min har nettopp flyttet inn i en leilighet. Vi skal henge opp en del ting på veggene, men vi vet ikke hva veggene er laget av. Hva gjør vi?

 • Stopp tyven med en stikkontakt!

  Stopp tyven med en stikkontakt!

  16/12 Se her hvordan en smart stikkontakt kan få innbruddstyven til å styre utenom nettopp ditt hus når du er ute.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Spar energi: Slik rykker du opp en energiklasse
 • Spar energi: Slik rykker du opp en energiklasse
 • Spar energi: Slik rykker du opp en energiklasse

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss