Cookies- og Brukervilkår


Tilslutt ovnen

Før rørene tilpasses, feies hullet rent, og skorsteinens tykkelse måles. Den er her 12 cm.


Fagmannen streker opp hvor han skal skjære over røret. Det gjør han 11 cm innpå, altså en cm kortere enn murbredden. Det er nemlig viktig at røykrør-innføringen ikke stikker inn i pipa – det kan føre til at feieren ikke godkjenner oppsettingen.

Det er en god idé å huske hørselvern og sikkerhetsbriller før du skjærer til røret med en vinkelsliper. Gradene som kommer i snittet fjernes med en fil. På den måten unngår du å skjære deg når rørene settes sammen, og feieren det samme når han gjør SIN jobb. 

Stussen må mures fast i skorsteinen. Derfor forvannes hullet. Har du igjen mørtel fra før, kan du bruke resten nå. Det legges mørtel i den ytterste delen av hullet hele veien rundt. Sett røret i hullet, men skyv det ikke helt inn.

Prøv først å få inn litt mørtel mellom stussen og hullet.Du oppnår best trekk i ovnen hvis monteringen er helt tett. Derfor tar håndverkeren en håndfull mørtel og presser inn mellom rør og mur. Bruk en hanske, da mørtelen kan være hard mot hendene.

Oppussingen strykes over med en pensel, så den blir glatt og jevn. Skyv røret på plass, og prøv å fuge med litt mørtel mellom stussen og hullet.Vask de siste restene av mørtel av veggen med en fuktig pensel.

Har du litt mørtel til overs, kan du bruke det til å pusse opp muren på de stedene der du har fått slått av litt puss. Røykrør-innføringen sitter riktig, og fagmannen kan nå tilslutte ovnen. Alt grisearbeidet er nå unnagjort, så tildekkingsplasten kan fjernes. Ovnen skal så settes på plass.

Legger du et par kraftige kluter under ovnen, kan du dra den bortover gulvet uten at den riper opp gulv og plate. Ovnen plasseres først på øyemål. Deretter måles det nøyaktig opp så den blir stående i midten av nisjen.

Nisjen her er bygd til kakkelovn, så den er oppført i skifer, som ikke er brennbart. Derfor justeres ovnen bare slik at den står pent i midten. Sjekk avstand til brennbare sider i forhold til produsentens anvisninger. Røykrøret pakkes ut og settes på ovnen.

Som man ser, er ikke røret langt nok, så det må skjæres en stump som det måles ut til. Det måles fra overkant av røret til overkant av hullet i skorsteinen. Dette målet på 21,5 cm avsettes så på et rett rør.

Skal du skjære med en vinkelsliper, bør du gjøre det ute i det fri, da det både griser og gnistrer. De to rørene som har samme diameter, settes sammen med et skjøtestykke og monteres. Med et vater kontrolleres det om røret står loddrett, noe det gjør.

Før røykrøret monteres endelig i skorsteinen, må det tettes med glassbånd hele veien rundt. Det sikrer at det ikke kan komme falsk trekk i pipa. Så kan røret hamres forsiktig på plass med en gummihammer.

Nå forbindes rørene en siste gang. Når klutene under ovnen er fjernet, forsikrer håndverkeren seg om at ovnen stadig står i midten, i tillegg til å kontrollere at rørene fremdeles er lodd- og vannrette. Ovnen er nå riktig tilsluttet, men må godkjennes av feieren før du tar den i bruk.

Relaterte artikler

 • Fjern soten

  Fjern soten

  19/07 VIDEO: Det skjer rett som det er at glassdøren i vedovnen blir svart og brun. Det skyldes ofte feil fyring.

 • Skift pakning i ovnen

  18/07 VIDEO: Hvis du bruker vedovnen din jevnlig, bør du skifte ut glassfiberpakningen i døren en gang i året. Ellers får ovnen en falsk trekk, noe som nedsetter ovnens effekt.

 • Skift stein i ovnen

  Skift stein i ovnen

  18/07 VIDEO: Er steinene i vedovnen sprukket, er det nødvendig å skifte dem ut. Steinene fås så de passer til de fleste vanlige merker, men du kan også kjøpe en hel plate og selv sage den til med en vanlig håndsag.

 • Flytt varme

  Flytt varme

  18/07 VIDEO: Vil du utnytte vedovnen din optimalt, kan du med fordel flytte varmen fra ovnen til ett eller flere av husets kjølige rom.

 • Klargjør ovnen

  15/07 VIDEO: Pakk ikke ut vedovnen med det samme. Behold pappen på så lenge ovnen skal flyttes rundt. Skjær ut et stykke av emballasjen, så du kan se hvor glassdøren sitter.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss