Cookies- og Brukervilkår


Lakkér gulvet

Lakkerte gulv holder bra, men en gang iblant trenger de omlakkering. Du får best resultat hvis gulvet, som her, er slipt først.


Som det absolutt første må det støvsuges godt og grundig. Det må ikke være det minste lille støv, da det uvilkårlig vil sette seg i lakken. Så kan selve lakkeringen begynne. Selv om lakken ser litt melkehvit ut, er det en klar vannbasert lakk.

Start med å lakkere med en pensel langs gulvlistene. Deretter bruker vi en bred lakkrull montert på et langt skaft. Det lakkeres i mindre områder, tilsvarende ens egen rekkevidde. Først lakkeres det på tvers av gulvbordene, og når feltet er ferdig, fortsetter man på langs av bordene.

På den måten blir lakken jevnt fordelt, i tillegg til at det minsker risikoen for såkalte ”helgedager”, dvs. et område uten lakk.Legg merke til plastposen i malingsspannet. Med en slik anordning slipper man å gjøre rent spannet etterpå.

År gulvet har fått et første strøk, skal det tørke i ca. 8 timer, avhengig av lakk og romtemperatur. Gulvlakken får treets fibre til å reise sig. De må slipes ned, hvis gulvet skal bli behagelig å gå på. Til dette bruker fagmannen en poleringsmaskin med et fint slipenett.

Det gir et pent resultat, og er noe lettere enn å ligge på kne med slipepapiret. Poleringsmaskinen kan leies på et byggemarked. Husk å bruke støvmaske.Langs gulvlistene sliper fagmannen gulvet med en eksentersliper og et stykke fint sandpapir, korning 180.

Før gulvet får andre omgang med lakk, må det feies og støvsuges igjen. Det må gå en liten time fra man har slipt til man støvsuger, slik at støvet i lufta rekker å falle ned på gulvet.

Andre strøk med lakk påføres på samme måte som det første. Det vil si først langs gulvlistene, så på tvers av gulvbordene og til slutt på langs.Nå har gulvet fått to strøk med lakk, og skal ha ett til. Før tredje strøk behøver du ikke slipe, feie eller støvsuge. Kun lakkere.

Skjønt har det gått et par dager siden andre gangs lakkering, bør du nok tørke over gulvet med en fuktig klut før du går i gang med tredje strøk. Det er ingen rask reparasjon å lakkere gulvet, men heldigvis holder det i mange år

Relaterte artikler

 • VIDEO: Terskelen knirker

  VIDEO: Terskelen knirker

  14/07 Ofte skyldes en knirkende terskel at den er for dårlig understøttet. Se trinn for trinn hvordan du kan løse problemet i denne videoen.

 • Tilpass fjæren

  Tilpass fjæren

  14/06 VIDEO: Har fjæren på gulvbordet fått et støt, er det så å si umulig å få det til å passe med det neste bordet.

 • Skjøt over en lekte

  Skjøt over en lekte

  14/06 VIDEO: Skal du skjøte to gulvbord over en lekte, har gulvleggeren et godt tips til å gjøre skjøten så diskret som mulig.

 • Rett skjeve bord

  Rett skjeve bord

  14/06 VIDEO: Du kan aldri være sikker på at dine nye gulvbord er helt rette. Det er likevel ingen grunn til å kassere et krumt bord, for fagmannen har et tricks for å få skjeve bord på plass.

 • La gulvet hvile

  La gulvet hvile

  14/06 VIDEO: Nye gulvbord må alltid akklimatiseres før de kan legges.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss