Cookies- og Brukervilkår


Avslutt med spunser

Vil du gjerne gjøre litt ekstra ut av gulvet ditt, har gulvleggeren her et tips om hvordan du lager et flott maritimt gulv med trespunser


For å kunne lage dette, er det nødvendig å investere i et spesielt spunsborsett. Det ene boret brukes til å lage spunsene, mens det andre brukes til å lage hullene til dem. På en søylebormaskin bores det en masse spunser.

Velger du et lyst gulv, kan du med fordel velge noe mørkere tre til spunsene, da det vil gi et flott spill.Det er ingen grunn til å bore helt gjennom, 1 cm er nok. Spunsene kan nå lett brekkes av med et stemjern. Nå er spunsene klare. Neste skritt er å montere gulvet.

Gulvleggeren er veldig nøye med å måle nøyaktig opp til spunsene, da selv de minste avvik vil bli ganske iøynefallende på et helt gulv. Her har vi valgt å sette skruene 3 cm inn fra hver side. Når det er målt, må det forbores.

Først borer gulvleggeren en liten centimeter ned ved hver markering med boret fra spunsboresettet. Deretter skrus det skruer i samtlige hull. Som man ser, sitter skruene nå så langt nede i hullene at de lett kan dekkes med spunsene.

Fagmannen smører litt lim rundt på spunsen, før den forsiktig bankes ned i hullet. Husk å være nøye med å få årringene i spunsen til å vende samme vei som de i gulvbordet.

Den delen av spunsen som stikker opp over bordet, må nå stemmes vekk. Fagmannen starter høyt oppe på spunsen, for å se hvilken vei fibrene går, og dermed hvilken vei stemjernet vil gå.

Hvis stemjernet går nedover, er man nødt til å stemme fra den andre siden, så man ikke ved et uhell stemmer ned i bordet.

Spunsen er nå så godt som i nivå med gulvet, så fagmannen avslutter med å slipe med sandpapir, korning 120. Prosessen gjentas på resten av gulvet, og selv om det krever god tid, får du et flott og annerledes gulv.

Relaterte artikler

 • VIDEO: Terskelen knirker

  VIDEO: Terskelen knirker

  14/07 Ofte skyldes en knirkende terskel at den er for dårlig understøttet. Se trinn for trinn hvordan du kan løse problemet i denne videoen.

 • Tilpass fjæren

  Tilpass fjæren

  14/06 VIDEO: Har fjæren på gulvbordet fått et støt, er det så å si umulig å få det til å passe med det neste bordet.

 • Skjøt over en lekte

  Skjøt over en lekte

  14/06 VIDEO: Skal du skjøte to gulvbord over en lekte, har gulvleggeren et godt tips til å gjøre skjøten så diskret som mulig.

 • Rett skjeve bord

  Rett skjeve bord

  14/06 VIDEO: Du kan aldri være sikker på at dine nye gulvbord er helt rette. Det er likevel ingen grunn til å kassere et krumt bord, for fagmannen har et tricks for å få skjeve bord på plass.

 • La gulvet hvile

  La gulvet hvile

  14/06 VIDEO: Nye gulvbord må alltid akklimatiseres før de kan legges.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss