Cookies- og Brukervilkår


Feste gulvet

Skal du legge massive bord direkte på lekter, kan du enten skru eller spikre dem fast. Gulvleggeren vil her vise begge metoder.


Når du skal legge bord på lekter, er det en god idé å legge strimler av skumplastfolie på alle lektene. Det reduserer klapring og knirking fra gulvbordene.På første bord må du forsikre deg om at det er ca. 10 mm luft mellom bordet og veggen.

Det gjør du ved å bruke avstandsklosser. Når avstandsklossene er på plass, skrus det første bordet fast med en skrue direkte ovenfra. Det må skrus i samtlige lekter. I det første bordet skal det både skrus ovenfra og fordekt.

Fordekt vil si at skruen skrus skrått i ved fjæren, slik at den blir skjult av neste bord. Når det første bordet er festet, legges neste bord på. Igjen sørger gulvleggeren for at det er en avstandskloss ute på siden.Bordet slås på plass med en bankekloss.

Slår man direkte på fjæren med en hammer, er det stor risiko for at fjæren ødelegges, og man vil få trøbbel med å få fjæren inn i noten på neste bord. Dette og de etterfølgende bord skal bare skrus fast fordekt.

Når man skrur fordekt, skal vinkelen være ca. 45 grader. Som alternativ til å feste bordene med skruer kan du bruke dykkert. Bordet legges ned og slås på plass som de forrige, men i stedet for å skru, slås det en dykkert ned gjennom bordet og lekten.

Det er viktig at man er nøye med å treffe dykkerten og ikke bordet, da det kan gi stygge slagmerker. Den siste halve centimeteren slår fagmannen i med en dor. Resten av bordene spikres fast på samme måte.

Dykkert har tradisjonelt vært mye brukt tidligere, men det blir mer og mer vanlig å bruke skruer. Både fordi det er lettere og at det ikke er samme risiko for å lage stygge hakk på det nye gulvet.

Relaterte artikler

 • VIDEO: Terskelen knirker

  VIDEO: Terskelen knirker

  14/07 Ofte skyldes en knirkende terskel at den er for dårlig understøttet. Se trinn for trinn hvordan du kan løse problemet i denne videoen.

 • Tilpass fjæren

  Tilpass fjæren

  14/06 VIDEO: Har fjæren på gulvbordet fått et støt, er det så å si umulig å få det til å passe med det neste bordet.

 • Skjøt over en lekte

  Skjøt over en lekte

  14/06 VIDEO: Skal du skjøte to gulvbord over en lekte, har gulvleggeren et godt tips til å gjøre skjøten så diskret som mulig.

 • Rett skjeve bord

  Rett skjeve bord

  14/06 VIDEO: Du kan aldri være sikker på at dine nye gulvbord er helt rette. Det er likevel ingen grunn til å kassere et krumt bord, for fagmannen har et tricks for å få skjeve bord på plass.

 • La gulvet hvile

  La gulvet hvile

  14/06 VIDEO: Nye gulvbord må alltid akklimatiseres før de kan legges.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss