Cookies- og Brukervilkår


Slip gulvet

Det ser lett ut, men er faktisk temmelig vanskelig å slipe et gulv. Her viser fagmannen den riktige teknikken.


Før slipingen kan begynne, må gulvet klargjøres. Start med å feie gulvet grundig, og se etter spiker. Er der noen som stikker opp, kan det ødelegge slipepapiret. Eventuelle dørstoppere, som her, må fjernes. Så må gulvslipemaskinen klargjøres.

Den kan du leie i et byggemarked, og det er en god idé å velge den største de har, da de mindre maskinene ganske enkelt er for langsomme. Slipepapiret til maskinen koster mellom 20 og 50 kr. pr. stk. Jo grovere papir, desto høyere pris.

Her starter vi med slipepapir 36. Er det et veldig tykt lag lakk eller ferniss, må du bruke et grovere papir, for eksempel korning 16. Så er vi klar til å begynne selve slipingen. Første sliping skal alltid være på langs av bordene. Det slipes en lengde om gangen, først fram og så tilbake i samme spor.

Ved neste lengde må du sørge for å halvt overlappe den foregående. Hver gang du når ut til veggen, må du bruke håndtaket som løfter sliperullen. Ellers vil maskinen i det lille sekundet den står stille slipe en fordypning i lvet.

Det samme gjelder når maskinen er trukket helt tilbake og skal til å kjøre fram igjen. Maskinen drar kraftig framover, så det er viktig at du bruker hele din vekt til å holde igjen med. Slip så den resterende delen av gulvet på samme måte, inntil du når endeveggen.

Her snur du maskinen og tar den andre siden, der maskinen ikke kunne komme til i første omgang. Gulvslipemaskinen kan ikke nå helt ut til kantene, så når gulvet har fått første omgag med gulvsliperen, må du ta kanten med en kantsliper.

Her bruker vi slipepapir med korning 40, men er lakklaget veldig tykt, kan du med fordel bruke korning 16. Kantsliperen er meget effektiv, så det er viktig at du hele tiden kjører med roterende bevegelser for å unngå å slipe bort for mye på samme sted. Her sitter det fortsatt rester av det gamle teppet.

Kjører du direkte over det med kantsliperen, vil det slite hardt på sandpapiret, og du vil bli nødt til å skifte sandpapir veldig fort. Agmannen har et bra tricks så du kan unngå dette.

Hell noen dråper lampeolje eller petroleum på tepperestene, og slip så igjen med kantsliperen. Tepperestene forsvinner med det samme. Samme tricks kan også benyttes til gammel ferniss og lakk. I hjørnene, hvor kantsliperen ikke kommer inn, må du bruke en skrape og sandpapir til å få av lakken.

Når hjørnene er fikset, er det tid for å gi gulvet andre omgang med gulvsliperen. Da bruker du sandpapir med korning 80.Selve slipingen foregår på samme måte som før, men denne gangen må du slipe på tvers av bordene.

Endelig må gulvet ha en siste omgang med sandpapir korning 120, hvor du på ny sliper på langs av bordene.Ute i kantene har kantsliperen etterlatt seg noen veldig tydelige spor, så når du er ferdig med gulvsliperen, må du slipe kantene med en eksentersliper med sandpapir korning 60.

Hele prosessen avsluttes med en polermaskin med slipenett. Den kan, akkurat som gulvslipemaskinen, leies i byggemarkedet. Polermaskinen kjøres fra side til side med myke bevegelser.

Den kan være litt vanskelig å styre, men kunsten ligger i at når du trykker håndtaket ned går maskinen til venstre, og løfter du det opp går den til høyre. Nå er gulvet slipt ferdig, og du kan overflatebehandle det etter eget valg.

Relaterte artikler

 • VIDEO: Terskelen knirker

  VIDEO: Terskelen knirker

  14/07 Ofte skyldes en knirkende terskel at den er for dårlig understøttet. Se trinn for trinn hvordan du kan løse problemet i denne videoen.

 • Tilpass fjæren

  Tilpass fjæren

  14/06 VIDEO: Har fjæren på gulvbordet fått et støt, er det så å si umulig å få det til å passe med det neste bordet.

 • Skjøt over en lekte

  Skjøt over en lekte

  14/06 VIDEO: Skal du skjøte to gulvbord over en lekte, har gulvleggeren et godt tips til å gjøre skjøten så diskret som mulig.

 • Rett skjeve bord

  Rett skjeve bord

  14/06 VIDEO: Du kan aldri være sikker på at dine nye gulvbord er helt rette. Det er likevel ingen grunn til å kassere et krumt bord, for fagmannen har et tricks for å få skjeve bord på plass.

 • La gulvet hvile

  La gulvet hvile

  14/06 VIDEO: Nye gulvbord må alltid akklimatiseres før de kan legges.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss