Cookies- og Brukervilkår


Velg overflate

Et ubehandlet tregulv er meget sårbart. Derfor vil gulvleggeren her vise hvordan du overflatebehandler ditt nylagte gulv.


Vi har delt opp dette gulvet i tre felt, som får hver sin overflate.Forreste felt skal ha en vannbasert gulvlakk. Midten lutbehandles, mens enden får olje.Før gulvet kan lakkeres, må det få en lett sliping, da det fjerner urenheter og åpner treets overflate.

På dette lille området påføres lakken med en pensel. Her er det viktig at du lakkerer langs treets åreringer. Det gir penest resultat.På større områder kan du med fordel bruke en lakkrull.

Lakken fås fra matt i glans 10 til den blanke glans 90. Mens lakken tørker, går vi videre til midten, som skal ha lut. Det gjør gulvet lysere.Luten må ristes grundig før bruk, og gulvet må være rent og uten løst smuss. Her benyttes en hvitpigmentert nåletrelut, som helles opp i et lite spann.

Luten påføres med en bred pensel, og som med lakken skal den påføres langs treets åreringer. Det må brukes ca. 1 liter lut per 10 kvadratmeter gulv. Lut kan ikke stå alene, så når gulvet er tørt etter ca. 8 timer, kan det sluttbehandles med for eksempel såpe eller gulvolje.

Til slutt fordeles luten, så det ikke blir striper. På det siste feltet vil vi gi gulvet en klar olje. Gulvleggeren heller litt olje ut på gulvet og fordeler den med en vindusnal, så det blir et jevnt lag olje på hele gulvet.

Du kan alternativt bruke en malerrull eller en bred svamp til å fordele oljen utover. Oljen skal stå blank på gulvet. Det vil si at treet skal være mettet av olje. Er det tørre flekker, må det mer olje på. Etter ca. 20 minutter poleres oljen ned i treet med rene bomullskluter.

Kluter som inneholder olje er selvantennende, så de må brennes eller legges i et spann med vann etter bruk. På gulv over 15 kvadratmeter kan du med fordel leie en poleringsmaskin til å jobbe oljen ned i gulvet Når tre behandles med lakk, vil treets fibrer reise seg.

Derfor må det mellomslipes med sandpapir korning 120 når lakken er tørr.Etter sliping tørkes gulvet over med en fuktig klut, så alt slipestøv fjernes. Til slutt må gulvet lakkeres igjen, så må det tørke før det tredje og siste lakkstrøket påres.

Her er det ferdige resultat av de tre overflatebehandlingene. Valg av overflate kommer an på smak og behag. Men lakk er slitesterkt og lett å reingjøre, mens oljen gir en flott glød i treet.

Relaterte artikler

 • VIDEO: Terskelen knirker

  VIDEO: Terskelen knirker

  14/07 Ofte skyldes en knirkende terskel at den er for dårlig understøttet. Se trinn for trinn hvordan du kan løse problemet i denne videoen.

 • Tilpass fjæren

  Tilpass fjæren

  14/06 VIDEO: Har fjæren på gulvbordet fått et støt, er det så å si umulig å få det til å passe med det neste bordet.

 • Skjøt over en lekte

  Skjøt over en lekte

  14/06 VIDEO: Skal du skjøte to gulvbord over en lekte, har gulvleggeren et godt tips til å gjøre skjøten så diskret som mulig.

 • Rett skjeve bord

  Rett skjeve bord

  14/06 VIDEO: Du kan aldri være sikker på at dine nye gulvbord er helt rette. Det er likevel ingen grunn til å kassere et krumt bord, for fagmannen har et tricks for å få skjeve bord på plass.

 • La gulvet hvile

  La gulvet hvile

  14/06 VIDEO: Nye gulvbord må alltid akklimatiseres før de kan legges.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss