Cookies- og Brukervilkår


Hvilke forskjellige typer tregulv finnes?

Tregulv finnes i mange varianter. Felles for dem alle, er at de er laget av enten bord, staver, klosser eller laminerte materialer av tre – eller med en trebasert kjerne.

Alt om at lægge trægulv og vedligeholde trægulve

Vi skiller mellem to hovedtyper innenfor tregulv: bærende og ikke-bærende gulv.

 • Et bærende tregulv ligger på bjelker eller tilfarere, og gulvbordene er så tykke at de fint kan bære vekten av både møbler og mennesker som beveger seg rundt på gulvene. Til denne kategorien kan du finne parkettbord og forskjellige typer plankegulv.
 • Et ikke-bærende tregulv legges ofte som flytende på et bærende undergulv, men det kan også spikres eller limes fast. Lamellgulv, lamintagulv og parkettstaver er eksempler på ikke-bærende gulv.

Tregulv – forskjellige typer

Det finnes en rekke forskjellige materialtyper til gulvlegging, og en mengde tresorter som egner seg til formålet. De mest brukte typene er:

 • Gulvbord:
  Massive gulvbord med not og fjær som er høvlet. Oftest finner du disse av furu og gran, i tillegg til i mindre omfang fra forskjellige løvtrær som eik, ask, bøk og bjørk. Gulvbord kalles ofte for planker.
 • Stavparkett:
  Rektangulære enkeltstaver, som for det meste er laget i massivt tre av tradisjonelle europeiske tresorter som bøk, eik og ask. De lages både med og uten fjær og not, og settes sammen ved at de presses mot hverandre.
 • Parkettbord:
  Massive enkeltstaver, som er satt sammen med en spesiell skjøt og utstyrt med fjær og not på alle fire sider. De settes sammen på samme måte som stavparkett, og kan legges som flytende tregulv eller settes fast med spiker eller lim.
 • Parkettruter:
  Består av enkeltruter, ofte av harde tresorter, som er limt sammen i større enheter i en fabrikk. De brukes som regel til limte tregulv, men noen typer kan også brukes til flytende tregulv på et begrenset område. Resultatet er flott, og fordi rutene ofte leveres med lavt fuktinnhold, er risikoen for sprekker veldig begrenset.
 • Lamellparkett:
  Består for det meste av en trelags-konstruksjon med et bunnlag av nåletre, et sperrelag av en trebasert plate (f.eks. MDF, sponplate eller kryssfinér) og et slitelag av tre. Slitelaget kan være et helt stykke trefinér eller oppdelt som stavparkett. Derfor kan lamellparkett fås med forskjellig utseende.
 • Klossegulv:
  Består av rettvinklede treklosser av eik, furu, gran eller lerk, som limes på et fast undergulv med endestykket opp. Dermed får du et flott, særpreget mønster.

Alt om gulvvask – og vedlikehold av tregulv >>

Relaterte artikler

 • Nytt plankegulv på gamle bjelker

  Nytt plankegulv på gamle bjelker

  16/09 De flotte, nye gulvbordene kler det gamle huset veldig godt. Men den store forbedringen skjuler seg under dem.

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Gulv av heltreplank

  Gulv av heltreplank

  27/08 Heltregulv fås i mange kvaliteter og prisklasser, fra det billigste furugulv i smale bredder, til brede, flotte gulvbord av alskens treslag. Se hvordan vi legger et flott, heltre furugulv av brede bord i beste kvalitet.

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • Solid tregulv med riktig behandling

  Solid tregulv med riktig behandling

  15/05 Olje, lakk, voks eller såpe? Hva skal du gi gulvet ditt? Noen foretrekker lakk på kjøkkenet, andre sverger til olje, og mange drømmer om lyse, lutbehandlede gulv i stua. Men pass på at du spør gulvet først – for mange treslag ...

 • Hvordan fjerner jeg merker i tregulvet?

  Hvordan fjerner jeg merker i tregulvet?

  31/07 Jeg har lagt et nytt furugulv, som har fått merker etter stiletthæler og ting jeg har mistet. Finnes det en smart måte å få reparert disse merkene på?

 • VIDEO: Redd gulvet - skift en enkelt stav

  VIDEO: Redd gulvet - skift en enkelt stav

  08/04 Et brennmerke i parkettgulvet er ingen katastrofe. Hvis merket ikke kan slipes vekk, kan du nemlig nøye deg med å skifte ut én enkelt stav.

  Vanskelighetsgrad 1/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss