Cookies- og Brukervilkår


Tett hullet i gulvet

Gjennom gulvet har det tidligere gått rør som nå er fjernet, og det har etterlatt tre stygge hull, som nå skal tettes.


Vi starter med å måle diameteren på det største hullet, som er 44 mm. For å rette opp hullet, må det lages en mal. Til det bruker vi en bit av et gulvbord. I det bores det med en hullsag et hull som er ca. 5-10 mm større enn hullet i gulvet.

Det må også lages en mal til spunsene som skal tette hullene. Denne hullsagen er akkurat så stor at den kan romme den andre hullsagen. Det kan være nødvendig å prøve seg fram for å finne to hullsager hvor hull og spuns vil passe perfekt sammen.

Vi har funnet et stykke gulvbord som ligner det eksisterende. På den måten blir reparasjonen mindre synlig. Samtidig bør man lage spunsen et sted på bordet hvor årringene minner om stedet hvor spunsen skal sitte.Malen spennes fast på bordet, og spunsene bores ut. Har du et tykt bord å lage spunsen av, kan du lage en lang spuns som senere kan deles til to.Innenfor legges malen med det lille hullet oppå hullet i gulvet.

Malhullet må alltid være større enn hullet som skal tettes. På den måten oppnås det nemlig helt rette kanter. Samme hullsag som ble brukt til malen brukes nå til å rette opp gulvhullet med. Men her må du være oppmerksom på at du ikke borer lengre ned enn ca. 1 cm.

Når du først har fjernet kanten med for eksempel et stemjern eller en skrutrekker, har du et helt rundt hull med en bunn slik at spunsen ikke smetter gjennom hullet. Velg nå den spunsen som passer best med årringene i gulvet.

Smør trelim på siden og i bunnen av spunsen, som deretter slås forsiktig ned i hullet. Den delen av spunsen som stikker over gulvet, stemmes av med et stemjern, slik at den er så godt som i nivå med gulvet. På samme måte rettes de andre hullene opp, og tettes med en trespuns.

Nå må du ha tak i en slipemaskin, slik at spunsene blir helt i plan med gulvet. Her benytter vi en eksentersliper. Gulvet her er hvitbeiset og oljet, så for å gjøre reparasjonen så usynlig som mulig behandles området med hvit olje. Når spunsene er ferdigbehandlet, er det ikke mange spor etter reparasjonen.

Relaterte artikler

 • Nødvendig gulvverktøy

  Nødvendig gulvverktøy

  17/08 VIDEO: Når du skal legge gulv, er det en håndfull verktøy du ikke kommer utenom. Du må ha et vater på minimum én meter, så du bl.a. kan nivellere lekter. Men selv et vater på en meter kan noen ganger være litt for kort.

 • Skjøting av gulvbord

  Skjøting av gulvbord

  17/08 VIDEO: For å få minst mulig svinn, starter man en ny rad med den stumpen av gulvbordet som ble til overs på den forrige. Det betyr imidlertid at noen bord ikke får støtte av lekten der hvor de skal skjøtes.

 • Slik får du det siste bordet på plass

  Slik får du det siste bordet på plass

  17/08 VIDEO: Det siste bordet inntil veggen kan være litt vanskelig å legge, men ikke hvis du gjør som håndverkeren viser her.

 • Vend leggeretningen med en løs fjær

  Vend leggeretningen med en løs fjær

  17/08 VIDEO: Når man legger gulv, legger man det alltid med fjæren framover. Bare på den måten kan man feste bordet med en skrue i fjæren, så skruen blir dekket.

 • Skjær din egen slagkloss

  Skjær din egen slagkloss

  17/08 VIDEO: Du behøver ikke å investere i slagklosser når du skal legge gulv. Det beste og billigste er nemlig å lage en slagkloss selv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss