Cookies- og Brukervilkår


Nødvendig gulvverktøy

Når du skal legge gulv, er det en håndfull verktøy du ikke kommer utenom. Du må ha et vater på minimum én meter, så du bl.a. kan nivellere lekter. Men selv et vater på en meter kan noen ganger være litt for kort.


Derfor anbefaler fagmannen at du også investerer i en rettholt på fra 2 til 3 meter. Denne modellen har dessuten innebygd vater, slik at den kan brukes i forarbeidet til for eksempel å bestemme skjevheter i underlaget, men også under leggingen, når du skal kontrollere om forkanten er rett.

Et slagjern kommer du heller ikke utenom, det er uunnværlig når gulvbord tett ved veggene skal slås sammen. Kjøp et med plasthode, så bråker det ikke så mye når du slår på det. Skrudrill, hammer og stikksag finnes sikkert allerede i verktøykassen, ellers bør du få fatt i det da dette er verktøy som brukes nærmest hele tiden.

Stikksagen må kunne skråstilles i sålen uten bruk av verktøy. Det blir for tungvint å skulle rote med skrutrekker og unbrakonøkler for å stille skjærevinkelen. Kapp-gjæringssagen er en drøm å jobbe med under gulvlegging. Og skal du legge mye gulv, anbefaler fagmannen at du anskaffer deg det. En slik sag vil gjøre jobben din både raskere, enklere, penere og morsommere.

En kapp-gjæringssag er en universalsag, som kan fikse mange forskjellige oppgaver. Ikke minst når du skal legge gulv hvor det ofte må kuttes og deles mange bord og lister som skal skråskjæres. En stor fordel ved denne modellen er at sagbladet kan trekkes tilbake på en sleide, slik at sagen kan gape over meget brede emner.

Kapp-gjæringssagen kan skjære et snorrett og veldig rent snitt vinkelrett på emnet. Dette rette snittet kommer du ofte til å bruke når det legges gulv. Sagen kan også skjære i gjæring. Sålen innstilles trinnløst til å skjære alt mellem 0 og 50 grader, hvor bladets posisjon kan låses fast. Her lager vi for eksempel et 45 graders snitt til høyre.

Du kan imidlertid komme ut for at for eksempel en list ikke kan skråskjæres hvis den er for høy til at sagen kan gape over den. Her kan man så legge sagbladet ned i en 45 graders vinkel og skjære listen liggende. Da oppnås samme gjæring som hvis listen hadde stått loddrett.

Til skråskjæring er kapp-gjæringssagen også helt perfekt. Sagen er perfekt til millimeter-nøyaktige snitt. Starter du litt fra streken, kan du lett markere snittet med bladet og justere emnet, slik at snittet blir liggende helt nøyaktig.

Skulle et trestykke være en aning skjevt eller én mm for stort, er det ikke noe problem å få rettet det opp – det ville være umulig å klare det med en håndsag eller en stikksag. Selv individuelle mål kan du lage. Du overfører bare målet fra smygvinkelen til sagen, låser fast sålen og skjærer, så har du et gulvbord med en spesiell gjæring. Også veldig lange emner kan du håndtere, hvis du som ekstrautstyr har et stativ til sagen.

Her kan anlegget trekkes ut og støtte de lange bordene, slik at du får en sikker og nøyaktig kapping. Men også til mindre kappinger er stativet og anlegget en god støtte. Her er det bare sagen som flyttes på skinnen, slik at sagen kommer tilstrekkelig tett på til at det korte bordet kan hvile på holderen.

Kapp-gjæringssagen er i det hele tatt velegnet til de fleste sageoppgaver hvor du ønsker fullkommen presisjon. Så hvis du investerer i en slik sag, kan du også få stor glede av den hvis du skal bygge terrasser, et sykkelskur eller noe annet som krever mange og nøyaktige utskjæringer.

Relaterte artikler

 • Skjøting av gulvbord

  Skjøting av gulvbord

  17/08 VIDEO: For å få minst mulig svinn, starter man en ny rad med den stumpen av gulvbordet som ble til overs på den forrige. Det betyr imidlertid at noen bord ikke får støtte av lekten der hvor de skal skjøtes.

 • Slik får du det siste bordet på plass

  Slik får du det siste bordet på plass

  17/08 VIDEO: Det siste bordet inntil veggen kan være litt vanskelig å legge, men ikke hvis du gjør som håndverkeren viser her.

 • Vend leggeretningen med en løs fjær

  Vend leggeretningen med en løs fjær

  17/08 VIDEO: Når man legger gulv, legger man det alltid med fjæren framover. Bare på den måten kan man feste bordet med en skrue i fjæren, så skruen blir dekket.

 • Skjær din egen slagkloss

  Skjær din egen slagkloss

  17/08 VIDEO: Du behøver ikke å investere i slagklosser når du skal legge gulv. Det beste og billigste er nemlig å lage en slagkloss selv.

 • Lag et sett gode gulvkiler

  Lag et sett gode gulvkiler

  17/08 VIDEO: Under gulvlegging kan det være gulvbord som har slått seg så mye at not og fjær ikke kan slås tett sammen. Men det kan la seg gjøre med et sett hjemmelagde kiler.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss