Cookies- og Brukervilkår


Inn- og utvendige hjørner på fotlister

Før du skjærer til fotlister i et innvendig hjørne, må du forsikre deg om at vegghjørnet er i rett vinkel – altså 90 grader.


Det er det her, så derfor skjæres den første listen i en 45 graders vinkel. Vi benytter en kapp-gjæringssag, noe som gir absolutt best resultat. Du kan selvfølgelig også bruke en bakksag og en gjærekasse. Du må foreløpig ikke feste listen.

Skjær nå ut det andre stykket i en 45 graders vinkel, som vender motsatt vei i forhold til det første. Skyv listene tett sammen – og kontroller at skjøten er helt tett.Så skal det limes. Bruk vanlig trelim, eller snekkerlim, som det også kalles, og legg lim bare på den ene listen og bare langs den profilerte yttersiden. På den måten er risikoen mindre for at gjæringen med tiden kommer til å gape.Skyv listene sammen, og fest begge med et par spiker. Tørk det overskytende limet godt av. Det kan være vanskelig å få av i et hjørne når det først er tørt.

For å få en enda penere avslutning, kan du sette på en tynn feielist. Feielister er lettest å tilpasse med en listesaks.Listesaksen har gradinnstillinger, så du får helt nøyaktige kutt. Også hvis de ikke skal være 45 grader. Det skal de her, så først klipper du den ene listen i en 45 graders vinkel. Husk å vende den buede delen av listen mot deg når du klipper.Fest den korte listen med et par dykkertspiker.

Klipp så til den andre feielisten. Den må naturligvis skjæres i en motsatt 45 graders vinkel.Legg merke til at vi har klippet feielisten to millimeter lengre enn den egentlig skal være. Nå spenner listen mellom veggen og gjæringen. På den måten kan du presse den på plass, så gjæringen blir helt tett.

Montér feielistene med små dykkert til listen – aldri til gulvet. Dermed unngår du at listene skilles når gulvbordene – som de ofte gjør – beveger seg litt fram og tilbake.

Det er litt vanskeligere å få listene til å passe hvis man skal lage en utvendig gjæring, for eksempel rundt en vegg. Skjær først til de lange veggstykkene i en 45 graders vinkel, og fest dem med et par spiker så kanten av gjæringen passer nøyaktig til vegghjørnet. Mål så nøyaktig opp mellom den innerste gjæringen på de to listene. Her er avstanden 18,1 cm. Midtstykket skal skjæres slik at det er en 45 graders vinkel i hver ende. Endestykket passer, og når det er montert, er de utvendige gjæringene ferdige.

Relaterte artikler

 • Nødvendig gulvverktøy

  Nødvendig gulvverktøy

  17/08 VIDEO: Når du skal legge gulv, er det en håndfull verktøy du ikke kommer utenom. Du må ha et vater på minimum én meter, så du bl.a. kan nivellere lekter. Men selv et vater på en meter kan noen ganger være litt for kort.

 • Skjøting av gulvbord

  Skjøting av gulvbord

  17/08 VIDEO: For å få minst mulig svinn, starter man en ny rad med den stumpen av gulvbordet som ble til overs på den forrige. Det betyr imidlertid at noen bord ikke får støtte av lekten der hvor de skal skjøtes.

 • Slik får du det siste bordet på plass

  Slik får du det siste bordet på plass

  17/08 VIDEO: Det siste bordet inntil veggen kan være litt vanskelig å legge, men ikke hvis du gjør som håndverkeren viser her.

 • Vend leggeretningen med en løs fjær

  Vend leggeretningen med en løs fjær

  17/08 VIDEO: Når man legger gulv, legger man det alltid med fjæren framover. Bare på den måten kan man feste bordet med en skrue i fjæren, så skruen blir dekket.

 • Skjær din egen slagkloss

  Skjær din egen slagkloss

  17/08 VIDEO: Du behøver ikke å investere i slagklosser når du skal legge gulv. Det beste og billigste er nemlig å lage en slagkloss selv.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss